Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 23 apr 2017

Wil je meer boeken lezen? Handige trucs zodat het wél lukt

Eigenlijk lees ik alleen maar boeken als ik op vakantie ben. Een zonde, want ik vind het juist heel fijn om te lezen. Maar op de een of andere manier komt het er dan thuis niet van. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben met dit ‘probleem.'

Nog zo iemand is Patrick Allan, van Lifehacker. Hij had de neiging om boeken te kopen en ze vervolgens niet te lezen. Had inderdaad, want een simpele aanpassing heeft hem geholpen om meer te lezen. Wat je volgens hem moet doen? Je moet het makkelijker maken om te lezen. En dat kan al met een paar eenvoudige aanpassingen in je dagelijkse routine.

In het artikel zegt hij het volgende: “Ik realiseerde me dat ik niet aan het lezen was omdat ik het moeilijk toegankelijk had gemaakt. Mijn leeslamp stond niet op de juiste plek, waardoor ik de schakelaar niet vanuit mijn bed kon bereiken. Ik zou op moeten staan om hem aan of uit te zetten. Ook was mijn bed te lang en stond deze tegen een raam, waardoor ik dus niet lekker kon zitten als ik geen zin had om een boek boven mijn hoofd te houden. En het ergste van alles, ik had een reusachtige tv in mijn kamer.”

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Niet zo zeuren, was mijn eerste gedachte toen ik dit las. Een reusachtige tv en een lampje waarvoor je uit bed moet stappen? Nou nou, wat erg. Maar stiekem heeft Allan wel een punt. Want juist die kleine obstakels kunnen de reden zijn dat we niet gaan lezen. Ligt je boek nog in de woonkamer, dan denk je al snel ‘ach, laat maar zitten’. En dus pak je je telefoon erbij om Instagram te openen, of ga je slapen.

Beperkte opties

De truc is om dingen zo te regelen dat niet alleen het lezen makkelijker wordt, maar dat het makkelijker wordt dan vrijwel elke andere vrijetijdsbesteding. Het zit ‘m dus niet alleen in het boek dat je binnen handbereik hebt, maar ook in het elimineren van andere mogelijkheden. Zo verhuisde Allan bijvoorbeeld de tv naar een andere kamer, en zorgde hij dat zijn telefoon buiten handbereik was op het moment dat hij in bed lag. Door de beperkte opties werd het opeens een stuk makkelijker om te lezen. De moeite waard om te proberen, toch?

Meer lezen?

10luisterboeken voor op de bank (of onderweg).

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Starten met reflecteren? Ontvang de Reflection & Setting goals guide 2019/2020

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis in je inbox

Reageer op artikel:
Wil je meer boeken lezen? Handige trucs zodat het wél lukt
Sluiten