Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Welzijn 25 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom we magnesium nodig hebben (een essentieel mineraal voor je lichaam)

Magnesium is een essentieel mineraal voor je lichaam. Of beter gezegd: je lichaam kan niet zonder voldoende magnesium. Maar je lichaam maakt het mineraal ook niet zelf aan, waardoor je er dus voor moet zorgen dat er voldoende in je voeding zit. Wat overigens helemaal geen straf is, want deze spinaziesalade met dadels, amandelen en gekarameliseerde rode ui is bijvoorbeeld helemaal magnesium-proof (en super lekker).

Magnesium heeft een belangrijk functie in het lichaam. Het zorgt voor ontspannen spieren en spierkracht (het mineraal is dan ook populair onder sporters), maar helpt ook bij stress en inspanning om beter te ontspannen.

Magnesium in voeding

Magnesium haal je dus uit de juiste voeding. Het mineraal komt voor in volkoren brood en andere volkoren producten (zoals volkoren couscous en volkoren pasta), noten, zaden en (groene blad-) groente, maar ook in water en vlees en melk(producten).

Een lekker ontbijt vol van magnesium? Ga voor een volkoren boterham met pindakaas en banaan.

Op Medical News Today vind je een overzichtelijk lijstje van plantaardige producten die magnesium bevatten.

Ook interessant: We kampen allemaal met een vitamine D-tekort (ook in de zomer)

Tekort aan magnesium in je lichaam

Het komt niet vaak voor, maar een tekort aan magnesium in je lichaam is wel mogelijk. Dit komt in de meeste gevallen doordat de nieren of darmen niet meer zo goed werken. Als je ‘gewoon gezond’ eet, ontstaat een magnesium-tekort niet heel snel.

Bij een tekort aan magnesium, komen de volgende klachten opzetten:

 • Spierkrampen
 • Moe
 • Zwak
 • Lusteloos
 • Verlies van eetlust
 • Misselijkheid
 • Mood swings
 • Hartritmestoornissen

Must read: Hoe zorg je dat je geen vitamine-tekort hebt

Teveel magnesium

Ook een teveel komt niet vaak voor. Je kunt eigenlijk alleen een overschot aan magnesium in je lichaam hebben als je naast je voeding ook supplementen gebruikt. In dat geval kan je last krijgen van darmklachten (diarree).

Wat doet magnesium voor je lichaam?

Zoals we al zeiden, kan je lichaam niet zonder magnesium. Elke cel in je lichaam heeft het nodig om goed te kunnen werken en het is bij meer dan 600 reacties in je lichaam betrokken. Say what!

 • Voldoende magnesium kan je helpen om angsten te verminderen. Een laag niveau aan magnesium kan ervoor zorgen dat de bacteriën in je darmen veranderen, waardoor je angstiger wordt.
 • Ook kan magnesium positief werken bij PMS. Genoeg magnesium (in combinatie met vitamine B6) helpt klachten als een opgeblazen gevoel, gevoelige borsten en vergeetachtigheid verminderen.
 • Last van mirgaine? Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat magnesium een volgende migraine-aanval kan voorkomen of verzachten. Let wel op: het gaat hier om veel magnesium, dus betrek hier altijd een professional bij.
 • Het is goed voor de gezondheid van je botten. Dat komt omdat het vitamine D activeert in je lever en calcium helpt opnemen in de botten.
 • Naast je botten is magnesium ook goed voor de gezondheid van het hart. Magnesium houdt je spieren gezond, en je hart is daar één van.
 • Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat heen hoge dosis magnesium linkt met een kleinere kans op diabetes. Hier is echter wel meer onderzoek voor nodig om magnesium ook daadwerkelijk in te zetten bij de preventie van diabetes.

Ook interessant: De onmiskenbare gezondheidsvoordelen van voldoende vitamine A

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️