Anne-Flore Muller
Anne-Flore Muller Column 27 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

In gesprek met mijn innerlijke life coach (en zo ga jij ook in gesprek met jezelf)

Dat luisteren naar je gevoel belangrijk is, lees en hoor je overal. Het is een zin die je in ieder zelfhulpboek tegenkomt. Ik weet het en waarschijnlijk weet jij het ook. Maar tussen het weten en het toepassen ervan, zit een wereld van verschil.

Ik weet niet precies hoe het kan, maar ik heb altijd een stemmetje in mijn hoofd gehad dat mij precies kon vertellen wat ik moest doen en laten. Welke situaties ik beter kon mijden, waar ik moest gaan wonen en op welke baan ik moest solliciteren. Een soort innerlijke life coach, dus.

Innerlijke life coach

Hartstikke handig, als ik mijn hele leven ook echt naar die coach had geluisterd. Want erkennen dat het stemmetje er is en ernaar luisteren, zijn twee compleet verschillende dingen. Ik wist als geen ander dat het van een groot belang was om te luisteren, maar was er ook als geen ander goed in om het stemmetje te negeren en precies het tegenovergestelde te doen.

Toen ik overspannen raakte, heb ik mijn complete doen en laten onder de loep gelegd om beter te worden. Al mijn vastgeroeste patronen, angsten en verlangens bekeek ik met een liefdevolle maar kritische blik. Het had heel wat frustrerende slapeloze nachten nodig, voor ik ineens besefte dat ik de wijze stem in mijn hoofd al veel te lang niet had gehoord.

De beste versie van mijzelf

Disclaimer: het was geen filmisch moment waarin ik dansend in mijn pyjama de key tot een succesvol en gebalanceerd leven had gevonden. Maar vanbinnen voelde ik deze euforie wél. Want ineens besefte ik dat alle kennis die ik nodig had om de beste versie van mezelf te zijn, gewoon in mijn eigen bezit had.

Waar ik het over heb? Het stemmetje in mijn hoofd. Het klonk luider dan ooit tevoren. Of misschien durfde ik er voor het eerst in mijn leven naar te luisteren. Het was glashelder: de stem was mijn intuïtie. Iedere keer dat ik ernaar luisterde, was alles goed. Iedere keuze, ieder besluit; het klopte. Volgde ik mijn gevoel niet, dan werd ik direct weer overspoeld door stress en kwam het jachtige gevoel dat ik tijdens mijn burn-out ervoer terug.

https://www.bedrock.nl/waarom-burn-out-zegen/

Terug naar mijn kern

Deze realisatie gaf me rust. Want de urenlange discussies in mijn hoofd en het piekeren over alles in mijn leven, kon ik hierdoor stapje voor stapje loslaten. Het was doodeng en geweldig tegelijkertijd. Maar toen ik besloot mijn verstand aan de kant te duwen, kwam er ruimte voor mijn gevoel. En oh, wat voelde ik veel. En wat wist ik veel over mijzelf, kennelijk.

Ik kwam door inwaarts te keren bij mijn kern. Het gaf me vertrouwen dat ik dondersgoed weet wat ik wel en wat ik níet wil. De stem en ik hebben sindsdien iedere dag gezellige gesprekken. En nee, da’s niet gek, maar naar mijn idee broodnodig in de drukke tijd waarin we leven.

Door te luisteren naar mijn gevoel ben ik gaan leven naar mijn eigen behoeftes, wat die ook moge zijn. Precies daardoor stoot ik mijzelf niet twee keer aan dezelfde steen en banjer ik niet meer continu over mijn grenzen heen. Het is een luxe om ten alle tijden een life coach paraat te hebben. En sinds ik het zo zie, luister ik er iedere dag vol overgave naar.

Spoedcursus luisteren naar je intuïtie

Denk je nu, dat wil ik ook? Allereerst: heel goed!  Maar het kan overweldigend, zweverig en ook een beetje gek voelen om het gesprek met jezelf aan te gaan, dat weet ik als geen ander. Dus hieronder een kort maar krachtig stappenplan. Zie het als een spoedcursus luisteren naar je intuïtie. Want een ding is zeker: als ik het kan, kan jij het ook!

  1. Adem. Adem een paar keer diep in en uit. In door je neus, uit door je mond.
  2. Keer naar binnen. Sluit je ogen, en vestig de aandacht op jezelf. Probeer de ruis van de omgeving buiten te sluiten.
  3. Voel. Ga in gedachten door je hele lijf heen. Welk gevoel komt er in je op?
  4. Observeer. Het stemmetje angst schreeuwt harder dan het stemmetje gevoel. Weet dit, erken dit en ga dan dus met volle angst naar je gevoel.
  5. Vertrouw. Je eerste ingeving is eigenlijk altijd juist!

Meer over je intuïtie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️