Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 26 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

5 wijze levenslessen die we kunnen leren van de Hawaaïanse cultuur

Hawaï is ongetwijfeld één van de mooiste plekken ter wereld. Van de adembenemende natuur tot de mooie stranden en onderwaterwereld, de eilanden voelen als het paradijs op aarde. Maar wat Hawaï helemaal zo bijzonder maakt, zijn de mensen die er wonen en hun levensstijl. Er zijn een hoop wijze levenslessen die we kunnen leren van de Hawaïaanse cultuur.

Deze levenslessen wilden we je niet onthouden. Waarschijnlijk krijg je de neiging om je koffers te pakken en naar dit paradijs te vertrekken, maar ook in onze haastige, Westerse wereld kun je deze lessen toepassen.

Jij bent de kapitein op je eigen schip

Op z’n Hawaïaans: unihipili. Dat staat voor je onderbewuste zelf, de motor van jouw schip. Dit wordt soms ook je innerlijke kind genoemd. Volgens de Hawaïanen is het belangrijk om je unihipili in balans te houden. Stress, slechte voeding en niet genoeg zelfliefde zijn bijvoorbeeld niet goed voor je motor en zorgen ervoor dat jouw innerlijke kind boos wordt.

Gezond eten, yoga en de natuur zijn een paar voorbeelden om je mana, je levenskracht, weer op peil te krijgen. Jij bent de kapitein op je eigen schip, zorg dat het blijft varen.

De kleine dingen zijn de grote dingen

Op Hawaï loopt iedereen op slippertjes en dragen ze minimaal make-up. Zelfs ongeborsteld haar is hier onderdeel van de cultuur. Less is more zeggen ze weleens, en dat is zeker waar op de eilanden. De Hawaïanen geloven niet dat je veel geld nodig hebt om gelukkig te zijn.

Volgens de inwoners moet je de kleine dingen gaan waarderen en inzien dat ze in werkelijkheid de grote dingen zijn. Met blote voeten door het zand struinen, het bekijken van de zonsondergang of uitrusten op de lanai (veranda): het zijn allemaal ervaringen die je niet snel vergeet, maar toch zijn ze compleet gratis.

Dit is ho’oponopono: de oud-Hawaïaanse kunst van vergeven en genezen

Je bent je eigen leraar

We vertrouwen tegenwoordig steeds minder op onze eigen intuïtie en zijn vaak op zoek naar een mentor of leraar om twijfelingen bij ons weg te nemen. Natuurlijk zullen er mensen zijn wiens kennis en ervaringen in het leven je kunnen helpen, maar uiteindelijk ben jij de persoon die de kennis moet toepassen in je eigen leven. Je leert het meest door zelf te doen en ontdekken (en eventueel te vallen). Je bent je eigen leraar.

Aloha – liefde is overal

Als je één woord moet noemen van de Hawaïaanse taal, noem je waarschijnlijk ‘Aloha’. Zoek ‘Aloha’ op in het Hawaïaanse woordenboek en elk warm en liefdevol woord komt er te staan: van liefde tot genegenheid en van vriendelijkheid tot dankbaarheid. Aloha wordt vaak gebruikt als begroeting, maar die liefdevolle spirit is overal. Mensen surfen met aloha, en koken met aloha.

Volgens de Hawaïanen is liefde de essentie van het leven (en wij zijn het daar helemaal mee eens).

Wees waar je bent, niet waar je denkt dat je zou moeten zijn

De meesten van ons spenderen een hoop tijd en energie om alsmaar de beste versie van jezelf te zijn. Op Hawaï draait het om in het moment leven en accepteren waar en wie je bent. Het is onderdeel van de Hawaïaanse levensstijl om een leuke tijd te hebben met zo min mogelijk zorgen.

Waar het bij ons allemaal ietwat gehaast moet gaan (je zal Nederlanders bijna nooit zien slenteren), draait het op Hawaï juist om een rustig tempo. Het gaat om de balans tussen jezelf, je naasten, en de natuur.

We kunnen allemaal wel een beetje van die liefdevolle en relaxte levensstijl in ons eigen leven gebruiken.

Wijze levenslessen

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: helaas laten Walt Disney en Hollywood ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️