Josje Smeets
Josje Smeets Psyche 26 feb 2019
Leestijd: 5 minuten

Hoe kun je happy blijven in het dagelijkse, ietwat saaie leven?

Aan de vraag ‘Wat zouden jullie willen weten van een gelukspsycholoog’ op onze social kanalen gaven jullie massaal gehoor. Zo werd de vraag gesteld: ‘Hoe blijf je geluk vinden in de dagelijkse dingen zonder er een saaie routine van te maken?’ Bedrock’s gelukspsycholoog Josje Smeets geeft antwoord!

Goede vraag. Belangrijke vraag ook. Want om je heen zie je bijvoorbeeld dat heel veel relaties stuklopen omdat de één de dagelijkse sleur te saai vond worden en zijn/haar prikkels buiten de deur zocht. Of dat mensen hun biezen pakken, de cameraploeg van ‘Ik Vertrek’ op sleeptouw nemen en proberen hun saaie leven wat op te leuken in het buitenland. Met allerlei rampscenario’s als gevolg.

Wij mensen willen groeien

Je hebt mensen die helemaal gelukkig zijn met hun al veertig jaar durende huisje-boompje-beestje-life. Toch zijn er dit niet veel. Wij mensen willen namelijk groeien, dus we zijn altijd op zoek naar méér. Geen probleem wanneer je in-between-jobs bent en met je backpack besluit de wereld rond te reizen. Ietsje minder handig wanneer je een fijne relatie en baan hebt én net je eerste echte huis hebt gekocht.

Deze laatste groep lijkt het voor de buitenwereld helemaal voor elkaar te hebben, maar zo voelt het dus niet. Het jeukt, het kriebelt. Happy life is sáái. Jij wilt uitbreken uit de sleur. 

Slecht nieuws: vluchten helpt niet

Daarom hebben mensen dikwijls de neiging te vluchten uit deze veilige wereld, op zoek naar het avontuur. Je voelt hem al, dit vluchten is niet altijd verstandig. Het blijkt dat het veranderen van je omstandigheden je uiteindelijk maar 10 procent gelukkiger maakt. Oei. Da’s niet veel. Het zit zo; 50 procent van je geluk wordt bepaald door je genen, dit is je soort base level of happiness. Je kunt proberen deze omhoog te krijgen door het veranderen van je baan, partner, woonplaats of het kopen van een nieuwe auto of outfit. Dan ben je ook echt een korte periode (tot maximaal éé jaar) gelukkiger. Je vindt de prikkels waar je naar op zoek was en de daarbij behorende dopamine en serotonine die ervoor zorgt dat je het geluk ook echt voelt.

6 mini-veranderingen die je dagelijks kunt toepassen voor meer geluk

Ben je echter op zoek naar een structurele verhoging van je geluk, verander dan je mindset. Maar liefst 40 procent van je geluk is afhankelijk van hoe je kiest met bepaalde situaties om te gaan. Je kunt ervoor kiezen dingen negatief te bekijken (het is hier saaaai) of positief (maar ik voel me wel veilig en op mijn gemak). 40 procent van je happiness bepaal jij dus helemaal zelf.

Hou daarbij het volgende in je achterhoofd. Veiligheid, geborgenheid en liefde zijn basisemoties van elk individu. Geen wonder dat we met zijn allen toch steeds weer op zoek gaan naar een leuke partner en een fijn huis om in te wonen. Wanneer je besluit deze partner en huis te verlaten, kies je er dus niet alleen voor om de saaiheid achter je te laten, maar verlaat je ook je veiligheid en geborgenheid.

Maak deze keuze heel bewust voor en denk er goed over na. Pas echter op wanneer je bij dit alles nog niet zo stil gestaan had, maar vooral je gevoel wilde volgen.

Gelukkig zijn met het simple life

Verkeer je in deze laatste groep, dan is het soms beter dat je je veilige basis behoudt, maar dat je je mindset verandert.

Dat je dat saaie, maar oh zo veilige en liefdevolle, leven van je omarmt. Gelukkig zijn met het simple life. Hoe?

  1. Die mindset veranderen is eigenlijk heel simpel. In plaats van te bedenken wat je mist en niet hebt, kun je jezelf keer op keer vertellen wat je dan wél hebt en wat er zo leuk is aan de situatie nu. Werkt gelijk.
  2. Breng variatie aan in de simpele dingen. Kook niet elke keer zelf, maar laat je vrienden een keer op bezoek komen met een doos ingrediënten en je keuken overnemen. Of doe dit bij hen thuis. Of bouw een vaste ‘anti-screen-avond’ in waarop alleen maar face to face talks en gezelschapsspelletjes gespeeld mogen worden. Leuk! Welke variatie je ook kiest, ons brein houdt ervan. Precies om die reden krijgen we zelfs na te veel eten nog altijd een toetje op. Yes, we like change!
  3. Wissel saaiheid af met avontuur. Nee, je hoeft niet gelijk alle schepen achter je te verbranden. Je kunt ook leuke reizen plannen, af en toe gaan werken in een andere stad, er weekendjes alleen op uittrekken met vriendinnen etc. om meer avontuur te ervaren. Ten eerste heb je heel wat te vertellen wanneer je weer thuis komt en ten tweede ben je maar wat blij dat je weer thuis bent in je eigen veilige haven. Je leert het daardoor veel meer waarderen. Wedden?
  4. Vraag op het werk of je af en toe eens op een andere afdeling mag werken. Gewoon om de sfeer te proeven, andere gezichten om je heen te zien en andere ideeën op te doen. Alleen al de verandering van bureau kan wonderen doen voor je geluksgevoel.
  5. Zorg weer voor die 30 minuten beweging per dag. Ik blijf het herhalen. Enkel dan krijg je allevier je gelukshormonen tegelijkertijd aan het werk en is alles om je heen minder saai. Wissel het soort sport en hardlooproutes af om je brein nog meer te triggeren. Check deze work-out voor in je woonkamer!
  6. Heb goede gesprekken. Veel van de saaiheid door de week is het feit dat onze gesprekken van een matige kwaliteit zijn. Gesprekjes over de bovenleidingen die bevroren zijn of de Brexit-deal die nog steeds onduidelijk is zijn leuk voor even, maar maken je niet gelukkig. Ga eens een niveau dieper. Stel vragen waarbij je de ander (collega, buuf, sportschoolmaatje) echt leert kennen. Eng, maar ongelofelijk satisfying. Niets is zo uitdagend als andere mensen. Ga die verdieping aan!

Zo lastig is het dus niet om gelukkig te worden van simpele zaken. Probeer het gerust eens uit.

Helpt het nog steeds niet, dan zijn wellicht grotere stappen nodig. Maar die heb je dan doordacht genomen. En pas dan word je echt gelukkig. You better think!

Dit artikel is geschreven door Josje Smeets, GeluksPsycholoog en owner van HelloBetty.nl. “Als GeluksPsycholoog weet en lees ik veel over geluk. Mijn doel is om iedereen te laten weten dat geluk deels maakbaar is. In mijn artikelen op Bedrock.nl leer ik je hoe.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️