Marloes Graat
Marloes Graat Welzijn 23 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

4 spirituele rituelen om de start van de lente te vieren

De bloesem begint aan de bomen te komen, we worden iets vaker getrakteerd op een zonnetje en de temperaturen worden weer wat aangenamer: de lente equinox is aangebroken. Het seizoen van groei, mogelijkheden en een frisse nieuwe start. Wil je de lente lichamelijk, geestelijk en spiritueel omarmen? Met deze vier rituelen stoom je jezelf klaar voor het nieuwe seizoen.

Wat is de lente equinox?

Op 20 maart 2023 om 22:24 uur was de lente-equinox. Een equinox? Wat is dat, hoor ik je denken. De lente-equinox is het tijdstip dat de zon loodrecht boven de evenaar staat, wat voor het noordelijk halfrond de start voor de lente betekent.

Een equinox betekent in het Latijn gelijke nacht. Tijdens de equinox is de lengte van de dag en nacht overal op aarde gelijk. Een mooi moment om deze week de lente te vieren met één van deze rituelen.

4 rituelen om de start van de lente te vieren

Spring has sprung!

1. Zuiver je lichaam, geest en ziel

Start de lente met een frisse schoonmaak van je lichaam en ziel. Dit doe je door jezelf te wassen met zeezout onder de douche of in bad. Was symbolisch je handen, voeten en lichaam drie keer om de geest, het lichaam en de ziel te zuiveren.

Doe een beroep op de kracht van water en zet een intentie om alles waar je aan vasthoudt los te laten dat voor beperkingen zorgt.

Bestaat er echt zoiets als lentekriebels?

Volgens het ritueel droog je jezelf daarna af met een handdoek en knoop je een rood koord om je pols. Dit draag je tot het eraf valt en het symboliseert een nieuw pad van balans, vreugde, liefde en gezondheid.

Merk na de douche of bad eens op of je lichter voelt. Voel het verschil in energie in je lichaam en laat dit ook in je huis toe. Zet alle ramen open en laat de frisse lucht naar binnen.

2. Geurende edelstenen voor het ram-sterrenbeeld

Ram is het eerste teken van het astrologische jaar en begin van ons lenteseizoen. Omarm de positieve eigenschappen van van dit sterrenbeeld en zet een schaal met geurende edelstenen neer om dit te versterken.

Je kunt jaspis, granaat, robijn, diamant, amethist, aquamarijn, carneool, topaas of heldere kwartskristallen gebruiken en ze zalven met kruidnagel, koriander, wierook, neroli of den (of maak je eigen mengsel).

Adem het aroma in om het Ram-vuur in je te versterken. Denk hierbij aan ondernemend, spontaan, gedurfd, actief, moedig en energiek.

3. Geef een bos bloemen met een wens aan een vriendin

Dichteres en spiritueel activiste Patricia Monaghan stelt in haar boek Magical Gardens voor om wensen voor het seizoen op linten te schrijven en die linten te gebruiken om boeketten met bloemen in te binden.

Waarom vroeg uit de veren? Dit is de Miracle Morning routine van Rachel van De Huismuts

Dit is een manier om je wensen voor jezelf, elkaar of een vriendin de wereld in te sturen en ook je vrienden te herinneren aan een nieuwe start van het seizoen.

4. Ritueel voor vrijheid

De lente-equinox, Pesach (Joods feest) en Pasen staan allemaal voor vernieuwing, wedergeboorte en leven in vrijheid. Een goed moment om na te denken hoe je zelf denkt over vrijheid en of je die genoeg voelt in je leven.

Voel jij je nog ergens in vastgehouden? Bijvoorbeeld je eigen kritische stem, financiële schuld of behoefte aan goedkeuring van anderen? Ben je verslaafd aan social media of je telefoon? Dit is het moment om voor vrijheid te kiezen en een verandering door te voeren.

Waarom de Ayurvedische leer een lente detox aanraadt

Schrijf op een wit A4 alles wat je tegenhoudt en vasthoudt, maar wat niet langer meer bij je past. Je kunt teksten schrijven, symbolen tekenen, schilderen of stickers plakken.

Vouw er vervolgens een vliegtuigje van en ga naar buiten. Gooi het vliegtuigje de lucht in en laat het met de wind mee zweven. Denk aan alles wat je wilt loslaten en zeg hardop: ik laat los. Happy spring!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️