Eva Spigt
Eva Spigt Psyche 24 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Zó leer je kritiek en ander commentaar niet persoonlijk te nemen

Frederik Imbo, communicatiecoach en Vlaams acteur, vertelt in een interessante TED Talk waarom hij als scheidsrechter is gaan werken. Omdat het goed betaald? Niet echt. Juist door scheidsrechter te worden bij voetbal, heeft hij geleerd om goed om te gaan met kritiek.

Denk maar eens na, als scheidsrechter krijg je weinig complimenten en juist dat heeft hem geleerd om niet alles zo persoonlijk te nemen. Dit is wat jij hiervan kunt leren.

Zeg gedag tegen je ego

Misschien ken je het wel, je appt een vriendin om naar een feestje te gaan maar zij zegt dat ze moet werken. Een paar uur later zie je haar al feestend met andere meiden op social media. Of je hebt een mega drukke dag op werk gehad en wil dit delen met je lief. Terwijl je aan het praten bent, loopt hij naar de tv om die aan te zetten.

Kritiek: zo ga je ermee om (als feedback-ontvanger)

Waarschijnlijk vat jij dit persoonlijk op. Zodra iemand iets doet of zegt, nemen wij het persoonlijk en raakt het ons. We geloven heilig dat het de fout is van die andere persoon. Fredrik Imbo komt met een ander inzicht: het is jouw ego. Ons ego vindt dat anderen rekening met ons moet houden. En ons ego wil al helemaal niet gekrenkt worden.

Ons ego wil gezien worden en vooral gelijk hebben. Maar altijd gelijk hebben, is vermoeiend. Als jouw ego de leiding neemt, ben je eigenlijk de hele dag in gevecht met anderen om gelijk te hebben.

Hoe kan je beter om gaan met kritiek?

Het leuke is, niemand heeft de power over jou. Je bent vrij! Je vindt veel meer harmonie en connectie tussen jou en de rest van de wereld als je je ego los laat. Je energie gaat naar leuke en fijne dingen in plaats van die constante battle.

De vraag is dus: wil je gelijk hebben, of wil je gelukkig zijn? Misschien denk je wel: maar ik ben super gelukkig als ik gelijk heb. Frederik vergelijkt het met ‘kop of munt’ die staan voor twee strategieën om dingen niet persoonlijk te nemen:

1. Het gaat niet om jou

Dat klinkt gek he? Want als jij iets persoonlijks neemt, ben je ervan overtuigd dat het wel degelijk om jou gaat. Je kan het ook proberen te zien vanuit het perspectief van de ander. Als jij iets aan het vertellen bent en diegene kijkt op zijn telefoon, kan je makkelijk geraakt worden.

Zo laat je een ander zich goed voelen over zichzelf (zonder complimenten te geven)

Je kan ook denken: he, waarom kijkt die ander op zijn telefoon? Misschien wacht diegene wel op een heel belangrijk bericht. Of diegene vindt het zo interessant dat hij aantekeningen maakt in z’n telefoon. Verander je focus van ‘mij’ naar ‘wij’. Als je de intentie van de ander probeert te zien, maak je ruimte om het te begrijpen in plaats van geïrriteerd te raken.

2. Het gaat wel om mij

Lukt het niet om de focus te verplaatsen naar de ander? Dan kan je jezelf in de spiegel aankijken en zeggen: het gaat dus wel om mij. En daar valt iets moois te leren. Misschien heb je nog wat onzekerheden waar aan gewerkt mag worden. Als iemand tegen jou zegt dat je een sinaasappel bent, zal je dit nooit geloven. Maar als iemand zegt: je bent zo zelfingenomen, is er een kans dat je dit gelooft omdat daar misschien een kern van waarheid in zit. Misschien houd je niet altijd rekening met anderen.

Waarom we over het algemeen niet goed tegen kritiek kunnen

Als je kritiek persoonlijk op vat, is het goed mogelijk dat dit helemaal terug gaat naar je kindertijd. Misschien was je als kind nooit goed genoeg en kon een hoog cijfer, altijd nog hoger en beter. Je kan dus alleen geraakt worden als het iets triggert.

Dat is het moment dat je jezelf wat empathie mag geven. Je kan hierbij zelfs je emoties uitspreken en aan de andere persoon vertellen wat het met je doet. Door je kwetsbaar op te stellen, zonder de ander daarvan de schuld te geven, vergroot je de kans dat de ander je begrijpt.

Train je brein tegen kritiek

Wist je dat je brein maar liefst 50.000 gedachten per dag produceert waarvan slechts 10.000 positief? Dat betekent dat 80% negatieve gedachten zijn! Het vergt dus wel wat practice om je brein te trainen en positief te denken.

6 effectieve manieren om te dealen met kritiek

Daarom is Frederik scheidsrechter geworden, om zichzelf 1.5 uur per week te trainen om dingen niet persoonlijk te nemen. Hij zegt: ‘als jij je focust op de intentie van de ander, is er geen reden om kritiek persoonlijk te nemen.’ Probeer je brein dus te trainen en vaker het positieve in de andere persoon te zien.

Bekijk de hele video hier:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️