Sophie Golbach
Sophie Golbach Welzijn 27 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoe ontstaat kriebel op je lichaam eigenlijk?

Je bent gewoon aan het werk of een film aan het kijken en ineens voel je het: kriebel op je been. Of je zit in een café met iemand te praten en je voelt de kriebel op je neus opkomen. Je wilt niet krabben maar, je móét. Kriebel lijkt uit het niets te komen en ze zorgen alleen maar voor afleiding. Toch heeft jeuk op je lichaam wel een oorzaak.

Waar komt die kriebel dan vandaan, kun je er wat aan doen en heeft krabben echt zin of maakt dat het alleen maar erger?

Wat is jeuk en hoe ontstaat het?

Iedereen heeft het af en toe en iedereen is er daarom bekend mee: jeuk. Het is een tinteling die je krabreflex activeert. Meestal is dit plaatselijk en voel je het maar op één plek op je lichaam, maar de kriebel kan ook over je hele lichaam optreden.

Je huid heeft een beschermende barrière, die aangetast wordt als iets je huid irriteert. Zo’n huidirritatie kan komen door een droge lucht, of kleding van synthetisch materiaal.

Last van kriebelhoest? 7 natuurlijke manieren om kriebel in je keel te verhelpen

Krabben is een natuurlijke reactie, die vanzelf komt als je iets voelt kriebelen. Het biedt tijdelijke verlichting, maar veel krabben kan de jeuk ook verergeren of je huid beschadigen. Door te krabben wordt je huid dikker en stuurt meer krabsignalen naar je hersenen, waardoor je nog meer krabt. Ook functioneert een beschadigde huid minder goed als barrière.

De oorzaken van jeuk

Waardoor komt die kriebel op je lichaam dan? Een droge huid jeukt vaak, en er zijn verschillende oorzaken waardoor een droge huid en jeuk kunnen ontstaan, zowel intern als extern.

Intern

Naarmate we ouder worden, wordt onze huid vanzelf ook droger. Daar kunnen we helaas niks aan doen. Ook spelen hormonale fluctuaties misschien een rol, en een droge huid kan zelfs genetisch bepaald zijn. Je huidtype is dan van nature droger dan normaal.

https://www.bedrock.nl/eikprocessierups-tips/

Extern

Een droge lucht, of synthetisch materiaal, kunnen dus een kriebelig gevoel opwekken. Vergeet daarbij niet je beddengoed! Dit kan net zo goed van synthetisch materiaal zijn.

Ook chemische stoffen kunnen je huid irriteren. Denk daarbij aan wasmiddel of parfum. Voor mensen met een gevoelige huid is de meeste parfum helaas niet geschikt.

De kriebel verlichten

Geen zorgen, er zijn gelukkig genoeg manieren om irritatie te verlichten en de kriebel te verminderen. Het dragen van goede natuurlijke textielsoorten kan je al een eind op weg helpen. Kleding van 100 procent synthetische stoffen is beter om te vermijden. Een kussensloop van natuurlijk materiaal is vriendelijker voor je huid en zorgt voor minder wrijving.

Nederland is een dromerig, natuurlijk en vegan skincare-merk rijker en wij zijn fan

Om je huid niet te beschadigen is het daarnaast beter om niet een té hete douche te nemen, en niet te vaak te wassen. Agressieve reinigingsmiddelen en wasmiddelen kun je beter vermijden. Als je een gevoelige huid hebt, gaat die er dan beter uitzien.

Volg je deze handige tips? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk zometeen van de jeuk af!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️