Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Care 8 jan 2021
Leestijd: 6 minuten

Heb je een gevoelige huid? Dit zijn de ultieme do’s en don’ts van een expert

Een gevoelige huid kan lastig zijn. Je weet niet wanneer je ergens goed of slecht op reageert en een (voor jouw huid) verkeerd product kan je huid er ineens flink van langs geven. Vervelend, want het liefst heb je natuurlijk het hele jaar door een zuivere en gezonde huid. Gelukkig zijn er heel wat dingen die jij kan doen om jouw gevoelige huid sterker te maken en weer in balans te krijgen.

Een (over)gevoelige huid kan zich kenmerken door roodheid, een schilferige huid, droogheid, uitslag, puistjes en aandoeningen als eczeem of rosacea.

Om te weten hoe je deze goed behandelt, spraken we met Caroline van Eeuwijk, oprichtster van het natuurlijke skincare merk Witlof en ervaringsdeskundige op het gebied van allergische reacties van de (gevoelige) huid.

Oorzaak van de gevoelige huid

Het is goed om in je oren te knopen dat de oorzaak van een gevoelige huid niet voor iedereen hetzelfde is, vertelt Caroline. Wat jouw gevoeligheden (zoals opvlammingen van de huid en ontstekingen) triggert kan een compleet andere oorzaak hebben dan je beste vriend(in), buurvrouw of zelfs je moeder.

Bij sommige mensen is de gevoelige huid genetisch bepaald, bij anderen ontstaat het later in het leven (dit noem je dan eigenlijk een gesensibiliseerde huid). De oorzaak? Een beschadigde barrièrefunctie van de huid waar meer dan de helft van de vrouwen en 40 procent van de mannen last van heeft.

Die beschadigde barrièrefunctie kan bijvoorbeeld zijn ontstaan door schade van de zon, maar ook de overgevoeligheden voor bepaalde voedselproducten (zoals zuivel of gluten), stress of het gebruik van de verkeerde (toxische) huidverzorgingsproducten.

“Het is belangrijk om uit te zoeken wat de oorzaak is van jouw gevoeligheden,” vertelt Caroline. “Merk je bijvoorbeeld dat je huid opvlamt of er ontstekingen ontstaan als je een bepaald voedingsmiddel hebt gegeten? Probeer deze eens te skippen uit je eetpatroon en merk op wat het voor je doet.”

Ook interessant: Waarom je op latere leeftijd soms ineens last krijgt van allergieën

Wat te doen bij een gevoelige huid?

“Bij sommige mensen is de gevoelige huid genetisch bepaald, maar als je merkt dat het onderhevig is aan verandering kunt je ontdekken wat jouw huid verergert en wanneer het weer rustiger wordt,” vertelt Caroline.

Er zijn verschillende aspecten waar je op kunt letten als je wilt achterhalen wat jouw gevoelige huid doet opvlammen of wat ontstekingen aanwakkert. De volgende punten kunnen je hierbij helpen:

 • Stop met zuivel: “Zuivel is heel belastend voor je darmen en daarmee voor je huid (en natuurlijk ook voor het milieu). Ga eventueel voor een biologische optie, maar mijn advies zou zijn om melk, boter, yoghurt, kaas en andere zuivelproducten zoveel mogelijk te vermijden, voornamelijk als je last hebt van eczeem of rosacea.”
 • Manage je stress en mediteer: “Ik kan je uit eigen ervaring zeggen dat het ongelofelijk is hoe meditatie werkt op alle vlakken van het lichaam. Het heeft effect op je spijsvertering en je hormonen, maar ook op je geest. Alles wordt beter en rustiger, in zowel je hoofd als je lichaam. Als je ergens last van hebt, ga dagelijks 15 minuten mediteren en merk na een week al wat een verschil dat maakt.”
 • Skip alcohol, koffie, sigaretten en suiker: “Al deze producten zorgen ook voor een stressreactie in je lichaam wat weer ontstekingen triggert.”
 • Zorg dat je voldoende slaapt: Niet voldoende slapen is funest voor alles. Het zorgt ervoor dat jouw hormonen niet goed terug in balans komen, waardoor je lichaam niet optimaal kan presteren.
 • Eet de juiste voeding: “Naast het stoppen met bepaalde voedingsproducten die over het algemeen vrij belastend zijn voor mensen met huidproblemen (zoals zuivel, maar ook gluten en noten) is het ook belangrijk om gezond te eten. Zorg dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt, maar ook ontdekt welke voeding wellicht jouw eczeem triggert. Skip eens een tijdje een bepaald product uit je dieet waarvan je vermoedt dat het wellicht de activator kan zijn en kijk wat het met je doet.”
 • Douche niet te lang en niet te heet. “Ga zacht met de huid om.”
 • Verzorg je huid goed: Last but not least moet je natuurlijk je huid zelf ook goed verzorgen. “Kies voor natuurlijke producten zonder o.a. parabenen, minerale oliën, en kunstmatige parfums.”

“De beste manier om je huid effectief te verbeteren is door er een holistische aanpak op na te houden,” meent Caroline. Of je nu eczeem, rosacea of veel butjes op je huid hebt, het is belangrijk om op elk gebied lief voor je huid te zijn.

Caroline: “Je moet weten wat je op je huid smeert, maar ook je stress goed managen door bijvoorbeeld yoga of meditatie, goed slapen en in sommige gevallen stoppen met bepaalde voedingsmiddelen.”

Must read: Dit is wat je huid over je gezondheid zegt

Skincare-routine voor de gevoelige huid

Een gevoelige huid reageert snel op producten die de huid niet fijn vindt. Zo werd mijn rosacea-velletje eigenlijk helemaal niet happy van producten op olie-basis, terwijl het wel enkel natuurlijke ingrediënten bevatte. Het is dus belangrijk om te weten dat niet elk natuurlijke product per definitie goed is voor jouw huid.

Caroline drukt ons op het hart om op zoek te gaan naar de producten die bij jouw huid passen. Die kan je vervolgens gebruiken in de volgende skincare-routine voor een gevoelige huid:

Dagelijks

 1. Reinig de huid met een cleansing mousse of milk. Boen niet te hard, maar behandel je huid met liefde.
 2. Gebruik een natuurlijke toner. Een toner zorg ervoor dat de pH-waardes van je huid worden gebalanceerd en beschermt en kalmeert zo de huid. Persoonlijk vind ik de toner van ons eigen merk Witlof heel fijn, omdat er appelciderazijn in gebruikt wordt dat de huid kalmeert en onzuiverheden tegengaat.”
 3. Eindig met een crème of serum dat de huid hydrateert en vergeet je (natuurlijke) zonbescherming niet.

Wekelijks

 1. Je kunt (twee) wekelijks een hydraterend en voedend masker gebruiker.
 2. Gebruik zeker geen scrubs voor je huid, maar kies liever voor een peeling. Een peel exfolieert je huid op een mildere wijze en zorgt dat je huid vocht en voedingsstoffen beter vasthoudt.

Er bestaat geen quick fix

Maar de allerbelangrijkste boodschap volgens Caroline is misschien wel dat je geduld moet hebben: “Er bestaat geen quick fix als je je huid wilt verbeteren. Als je een snee in je vinger hebt, heeft het ook een aantal dagen nodig om te genezen. Je huid is een orgaan en dat werkt op z’n eigen tempo.”

Zo krijg je een gezonde huid:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Heb je een gevoelige huid? Dit zijn de ultieme do’s en don’ts van een expert
Sluiten