Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 26 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

8 dingen die je kan doen om het klimaat een handje te helpen

Klimaatmarsen over de hele wereld zetten het klimaat massaal in de schijnwerpers. Gelukkig maar, want er is nood aan betere zorg voor onze planeet om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Hoe jij kan helpen? Wij zetten 8 tips op een rijtje waarmee je het klimaat een handje helpt.

Leuzen als “no pollution is the solution” en “human change, not climate change” pronken op pamfletten die trots de lucht in worden gehesen op klimaatmarsen. Er ligt behoorlijk wat druk op de burger, want het is aan ons om ons gedrag te veranderen.

De verantwoordelijkheid die we dragen voelt soms overweldigend aan. Voor iedereen die graag zijn steentje wil bijdragen, sommen we 8 aandachtspunten op waarmee jij kan helpen.

1. Kies de merken waarin je investeert zorgvuldig uit

Grote merken hebben een immense impact op het klimaat. Waar worden producten gemaakt? Welke afstand moeten ze vervolgens afleggen om tot bij de consument te komen, en met welk transportmiddel? Hoe ziet hun afvalbeleid eruit?

Door een beetje opzoekwerk wordt het al snel duidelijk welke merken een grote inspanning leveren aan het klimaat en welke niet. Jij als consument hebt een grote invloed door enkel te kopen bij klimaatvriendelijke merken. We hielpen je eerder op weg door 8 innovatieve bedrijven op te sommen waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

Gebruikt je favoriete merk toch wel erg veel plastiek bij hun verzendingen? Post het op sociale media en tag het merk erin met jouw kritiek vragen. Op deze manier komt er steeds meer druk te liggen op de grote spelers en dat is wat we willen!

5 duurzame kledingmerken van Nederlandse bodem

2. Pas je voeding aan

Wist je dat het 2500 liter water kost om één hamburger te produceren? Als iedereen zou minderen met vlees en zuivel, wordt een (landbouw)gebied van 1,5 keer Europa bespaard, zoals we eerder schreven in ons artikel over een flexitarisch dieet.

Of je nu flexitariër, vegetariër of veganist bent: je levert hoe dan ook een immense bijdrage aan het milieu door dit soort verandering in je voedingspatroon.

Niet getreurd: je eten wordt er niet minder lekker door. Wij delen geregeld gemakkelijke vega en vegan recepten, zoals deze snelle vegan wortelsoep met munt en dukkah of deze vegan couscous met olijven en venkel.

3. Wandel mee met een klimaatmars

Als je echt geeft om wat er gebeurt op deze planeet, wandel dan mee met een klimaatmars. Het is een geweldig gevoel om samen met anderen te strijden voor iets wat er toe doet. Wedden dat je inspiratie krijgt van alle gelijkgestemde zielen die je daar ontmoet?

Het belangrijkste is natuurlijk dat je een krachtig signaal uitzendt naar de politici:

4. Bespreek het met elkaar

Onderschat nooit wat de impact is van een goed gesprek. Deel met vrienden, familie of je collega’s jouw mening over het klimaat en wie weet inspireer je zo anderen.

Deze mensen vertellen het op hun beurt weer verder aan anderen, en zo raakt de bal aan het rollen. Tot hij op een gegeven moment de juiste persoon bereikt. Je hebt meer invloed dan je denkt, neem dat nou maar van ons aan.

5. Neem je afval onder loep

Hoeveel inspanningen kan jij nog leveren wanneer het aankomt op je afval? Maak er een gewoonte van om te recyclen, om gerecycleerde materialen te kopen en om je plastic afval te verminderen. Deze tips voor een zero waste levensstijl kunnen je goed op weg helpen.

Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Voor veel mensen is het ook gewoon een goed excuus voor toffe DIY-projectjes, zoals deze zero waste lippenbalsem die je zelf kan maken.

https://www.bedrock.nl/zero-waste-leven-in-stad/

6. Bedenk wanneer je je écht moet verplaatsen

Geweldig als je al je verplaatsingen met de fiets doet, maar veel mensen gebruiken nog steeds bijna dagelijks de auto. Uiteraard kan het soms niet anders, maar vaak ook wel.

Als je elke dag met de auto naar je werk komt, bedenk dan eens dat je net zo goed 1 of 2 keer per week kan thuiswerken. Ook vergaderingen kunnen net zo goed via Skype worden gehouden. Alles is een kwestie van een mentaliteitsverandering!

7. Ruil Zuid-Europa in voor Zuid-Nederland

We get it, soms wil je je winterblues bestrijden door een weekend de zon op te zoeken in Zuid-Europa. Een vliegreisje is immers snel geboekt.

Maar laat vliegreizen nou net zeer schadelijk zijn voor het milieu. Misschien kan je je jaarlijkse citytrip naar de zon dit jaar inruilen voor een treinreisje naar Duitsland, Engeland of ergens in Nederland? Wedden dat je ook daar zal ontstressen en plezier zal maken?

8. Scan je ecologische voetafdruk

Online vind je allerlei tests die je ecologische voetafdruk in kaart brengen. Je krijgt op die manier een beeld hoe je je ecologische voetafdruk kan verkleinen.

Wist je trouwens dat het woonoppervlak van je woning een rol speelt? Je botst altijd op verrassende resultaten die je niet had verwacht.

Meer lezen over het klimaat

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️