Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 29 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Hoe een kleurboek meditatief kan werken (ook als je denkt dat het niks voor jou is)

Om in een meditatieve staat te komen hoef je heus niet altijd met je ogen dicht op een kussentje te zitten. Sommige mensen krijgen dat gevoel van absolute rust in de bovenkamer door middel van hardlopen, puzzelen of pottenbakken. Als we meditatie koppelen aan een handeling dan kan dit zeer ontspannend werken. Zo kan ook het kleuren in een kleurboek een bepaalde vorm van mindfullness stimuleren.

Doordat je gefocust bezig bent met je taak, kom je sneller in het hier en nu. Prikkels van buitenaf maken minder kans om je aandacht te trekken en dat is met een volwassen leven (vol emails, afspraken en deadlines) niet geheel overbodig.

Minimalistische kleurplaten

We schreven al eerder over kleurboeken voor volwassenen en de invloed van kleuren. Nu hebben Karenina Murillo en Rune Degett, de oprichters van The Coloring Method, een bijzondere manier gevonden om meditatie te combineren met kleurplaten.

Geen ingewikkelde tekeningen, maar juist hele simpele kleuroefeningen, die worden gekoppeld aan ademhalingstechnieken en mantra’s.

Elk van hun kleurboeken is gewijd aan een bepaald thema, bijvoorbeeld ‘Life Is Magical’ of ‘I Am Strong’. In de inleiding van elk kleurboek lees je over de traditionele technieken en leer je hoe je ze kunt toepassen door middel van ademwerk en een reeks herhaalde uitspraken.

Vervolgens ga je dit uitvoeren in de praktijk als je de super minimalistische platen gaat kleuren. Easy peasy.

Offline alternatief voor meditatie-apps

Karenina en Rune waren altijd erg geïnteresseerd in het concept van mediteren, maar vonden de traditionele technieken vaak nogal rigide en intimiderend. Hoewel ze de waarde van complete stilte wel begrepen, bleven ze het lastig vinden om de focus, tijd en ruimte te vinden om te kunnen mediteren.

Must read: De keerzijde van mindfulness en meditatie (we verleggen het maatschappelijke probleem)

Ze probeerden verschillende mindfulness- en meditatie-apps, maar vonden het digitale aspect van deze technieken belemmerend. Begrijpelijk, want laten we eerlijk zijn, hoe a-relaxed is het eigenlijk om aan een smartphone gekoppeld te zijn, terwijl je probeert te mediteren? Dan wil je toch liever een rustig, ontspannen en analoog moment voor jezelf?

Helemaal in het ‘hier en nu’

Gaandeweg kwamen ze erachter dat de introspectieve meditatie – die waarbij je stil op een kussentje zit, met je ogen dicht – niet altijd even geschikt was. En dat je tijdens het tekenen van simpele spiralen, sterren en bergen, óók mantra’s kunt gebruiken en je ademhaling kunt volgen. Het hielp hun enorm bij de concentratie op de intentie en de focus om naar binnen te keren.

Vind je vast ook interessant: Herkenbaar? 6 hobby’s van introverte mensen

En voilà, toen was de kleur-meditatiemethode geboren! De eenvoudige beelden worden gebruikt als hulpmiddel voor zelfliefde en zelfreflectie. Een super gemakkelijke tool, die het innerlijke kind in je naar boven haalt en je helemaal in het ‘hier en nu’ brengt.

Oftewel, die plek waar we zo graag willen zijn.

Eén zwarte pen is ook goed

Als je naar de kleurboeken kijkt, denk je in eerste instantie misschien dat de tekeningen te simpel zijn. Maar dat is precies waarom het werkt. Daardoor kun je je concentreren op het huidige moment, in plaats welke kleur potlood je als volgende gaat gebruiken.

Eigenlijk is het helemaal geen kleurboek te noemen, want je kunt het ook met één zwarte pen doen. En het is ook niet de bedoeling dat je er iets moois van maakt. Het gaat erom dat de affirmaties (of mantra’s) diep bij je binnenkomen, terwijl je je laat leiden door je ademhaling en focust op de lijnen die je trekt.

Liefde voor jezelf

Het kleurboek met het thema Daily Self-Blessings is gebaseerd op de boeddhistische Metta-meditatie – ook wel de liefdevolle vriendelijkheid genoemd. In deze meditatie focus je op de relatie met jezelf, omdat deze zich ook verder naar buiten uitbreidt en invloed heeft op de relaties met anderen.

Ook interessant: Mindful eten als kickstart van je dag

En dat is weer belangrijk voor je algehele welzijn. Door lief te zijn voor jezelf, kun je beter connecten met anderen, met de natuur en de hele wereld om je heen. Het voelt een beetje alsof je in spiegel kijkt en zegt: ‘Ik mag er wezen’, ‘Ik geloof in mezelf’ en ‘Ik omarm mijn emoties’.

Rust in je hoofd

Zelfs als mediteren niks voor jou is, dan kan het goed zijn dat de kleurboeken van The Colouring Method jou wél kunnen helpen om bijvoorbeeld – afhankelijk van het thema – wat meer in het nu te leven, wat meer liefde voor jezelf te creëren of wat meer van het leven te genieten.

Hoe dan ook word je vast wat rustiger in je hoofd. Let maar op.

Meer mindful hobby’s:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️