Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 4 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Bless you! Dit zegt de kleur van je snot over je gezondheid

We weten dat dit niet het meest appetijtelijke onderwerp is, maar het is er wél eentje dat iedereen aangaat. De kleur van je snot heeft namelijk heel wat te maken met je gezondheid.

Verkoudheden en snotteren… Het lijkt soms alsof er in de winter geen einde aan komt. Maar wanneer moet je op je hoede zijn en wanneer niet?

Gezond snot

Normaal, gezond snot heeft een transparante kleur en is dun en waterachtig. Gezond snot bestaat dan ook voor het grootste deel uit water maar bevat daarnaast ook eiwitten, antistoffen en zouten.

Lees ook: Voorkom verkoudheid en irritaties: 7 tips om de lucht in huis te reinigen

Functioneert je lichaam normaal, dan hoor je ook geen last te hebben van een loopneus. Krijg je hier wel last van, dan wijst dit vaak op het feit dat je lichaam extra inspanningen levert om allergenen buiten te houden. Dit is een klassiek symptoom van seizoensgebonden allergieën.

Snot waar iets mis mee is

Ziet je snot er niet uit zoals het hoort? Dan zijn er verschillende kenmerken die erop kunnen wijzen dat je lichaam niet op en top gezond is.

Optie 1: Dik, kleurloos snot

Is je snot kleurloos maar dikker dan normaal, dan kan dit op een aantal oorzaken wijzen. Ten eerste kan dit te wijten zijn aan chronische allergieën zoals huisstofmijt. Ten tweede kan uitdroging er ook toe leiden dat je snot dikker wordt.

Algemeen geldt dat hoe minder water je drinkt, hoe geconcentreerder en dikker je snot wordt. Tot slot kan dikker snot de voorbode zijn van het begin van een infectie.

Optie 2: Geel of groen snot

De aanname dat geel of groen snot duidt op een infectie, klopt. Wanneer je lichaam zich verweert tegen een infectie, maakt het cellen aan die zich concentreren in het snot. Die cellen – zoals bijvoorbeeld witte bloedcellen – geven het snot een andere kleur.

Dit vind je misschien ook interessant: Hoe sapvasten je immuunsysteem en je gezondheid kan versterken 

Het is niet zo dat je aan de hand van de kleur van het snot kan bepalen welke diagnose je hebt. Wel kan je kijken naar het aantal dagen waarop je last hebt van verkleurd snot.

Een kortere periode (van 3 à 4 dagen) duidt vaak op een virus, terwijl een langere periode (van een aantal weken) vaak duidt op een bacteriële infectie. Vooral in dat laatste geval is het belangrijk om langs te gaan bij de huisarts.

Optie 4: Roze, rood of bruin snot

Heeft je snot eerder een roodachtige kleur? Geen paniek. Hoewel dit misschien wel de meest angstaanjagende kleur is van ze allemaal, is dit in de meeste gevallen onschuldig.

Het gebeurt nu eenmaal dat kleine bloedvaatjes in en rond de neus stuk springen waardoor het bloed via het snot en de neusholtes wegdruppelt.

De kans op rood snot is trouwens groter in de winter (bij droog en koud weer) en als je een verkoudheid hebt (hierdoor gaan mensen harder snuiten, waardoor bloedvaten meer kans hebben om te springen).

Maar no worries: dit is in feite best onschuldig.

Enneeeuh: wil je een verkoudheid voorkomen? Was dan regelmatig je handen, bouw voldoende nachtrust in en vermijd stress. Toch een verkoudheid of griepje te pakken? Deze natuurlijke huismiddeltjes tegen een verkoudheid helpen je er zo vanaf.

Meer over lichaam en gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️