Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 10 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Hallo vitaminebommetje: z贸 gezond is een kiwi

Groenten en fruit geven ons leven kleur. Paarse aubergines, blauwe bessen, rode kool, gele bananen en鈥 groene kiwi鈥檚. Kiwi鈥檚 liggen het hele jaar door in de supermarkt, maar in de zomers zijn ze wat ons betreft het lekkerst. Maar hoe zit het met de gezondheidsvoordelen van dit zoetzure stukje fruit? Is een kiwi gezond?

Het eten van groenten en fruit is hartstikke goed voor ons lijf.聽 Zo verlaagt voldoende groentes en fruitsoorten eten het risico op hart- en vaatziekten, en je voedt jouw lijf er beter mee dan met producten vol suikers en transvetten. Hallo energie!

Daarom duiken we in de wereld van de kiwi. Is een kiwi gezond, en welke voedingswaarden heeft deze vrucht?

Is een kiwi gezond?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja! Een kiwi is hartstikke gezond. Deze groene vrucht bevat namelijk veel vitamines en vezels, wat het een waar vitaminebommetje maakt. Denk aan onder andere vitamine B (B1, B2, B6 en B12), vitamine C en vitamine E.

Going vegan? Dit moet je weten over vitamine B12

Vitamine C ken je waarschijnlijk van de sinaasappel, maar wist je dat er in een paprika en in een kiwi meer vitamine C zit dan in de sinaasappel? We hebben vitamine C nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.

Ook vitamine E vind je veel terug in de kiwi. Deze vitamine is een must voor een mooie, egale huid. Vitamine E werkt namelijk als antioxidant, en beschermt de cellen, bloedvaten, organen, ogen en het weefsel.

Is te veel fruit eten 茅cht ongezond?

Naast de bovenstaande vitamines bevat een (groene) kiwi ook nog veel andere vitamines en mineralen: 16 in totaal. Denk aan calcium, ijzer, magnesium, kalium, zink en vitamine A. Hadden we al gezegd dat de kiwi een groen vitaminebommetje is?

Daarnaast heeft de kiwi ook een lage calorische waarde. Volgens het Voedingscentrum bevat een kiwi van zo鈥檔 75 gram slechts 51 calorie毛n, wat het een gezond tussendoortje maakt. Of voeg een kiwi eens toe aan je ontbijt, lunch of een (fruit)smoothie.

Eat the rainbow

Als laatste nog een advies: focus je niet alleen op die gezonde kiwi. Er zijn namelijk nog veel meer fruitsoorten die enorm gezond zijn, zoals appels, sinaasappels en bananen. De kracht van een gezonde relatie met voeding ligt in het afwisselen.

Dus: eat the rainbow聽en kies niet te vaak voor ongezonde voeding (dit gebeurt er in je lichaam als je te vaak ongezond eet). Zo krijg je alle vitamines en mineralen binnen die jouw lichaam nodig heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 馃

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt馃鈥嶁檧锔