Rosa Bertram
Rosa Bertram Nieuws 10 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Onderzoek: Nederlanders BBQ’en steeds vaker vega (+ 5 recepten)

De zomer is in volle gang, en dat vraagt met deze temperaturen natuurlijk om een heuse BBQ. En wie zegt dat je als (flexi)vegetariër niet even goed kan genieten van een héérlijke zomerse BBQ? Deze gerechten bewijzen het maar weer.

De zomer heeft toch altijd iets magisch: festivals, buiten zwemmen, zomerse zwoele avonden, summer flirts en BBQ’en tot je er bij neer valt. Juist omdat het in Nederland niet altijd even lekker is *ahum* lijken we er éxtra van te genieten.

Steeds vaker aan de vega BBQ

Bij de zomer hoort, zoals gezegd, natuurlijk ook een BBQ. Hoewel we in de praktijk een stuk minder vaak BBQ’en dan gepland, blijft het een perfecte manier om voor een grotere groep eten te bereiden.

Nu blijkt er onder de Nederlanders een ware BBQ-trend te zien. Eentje waar wij blij van worden.

Zo blijkt uit een onderzoek van HelloFresh dat bijna een kwart (24 procent) van de Nederlanders met minder vlees is gaan barbecueën en dat we steeds vaker kiezen voor groenten op de barbecue (35 procent).

9 tips om minder vlees eten makkelijker te maken

Gezien we kampen met een wereldwijde klimaatverandering (hallo hittegolven en bosbranden), is vaker vega(n) eten zo gek nog niet. Het is immers de makkelijkste manier om jouw CO2-uitstoot te beperken. Dat weten we natuurlijk al een tijdje, maar dit soort cijfers laten maar weer eens zien dat er een verandering in gang is.

De cijfers zijn natuurlijk van een beperkte groep, maar goed nieuws is het in elk geval zéker.

Vega(n) BBQ recepten

Zin gekregen in een heerlijke vega BBQ? We delen een paar lekkere vega(n) BBQ recepten die altijd goed in de smaak vallen, óók bij vleeseters.

1. Miso steak van aubergine

Het is dé tip van topchef Gordon Ramsay: behandel jouw groenten als een stuk vlees, en ze zullen voortreffelijk smaken. Wist je bijvoorbeeld dat je een ‘steak’ kunt maken van een aubergine, zoals deze miso aubergines, of bijvoorbeeld een bloemkoolsteak? Ook ontzettend lekker op de barbecue.

Miso steak van aubergines

2. Shoarma van knolselderij

We deelden dit recept voor vegan shoarma van knolselderij al eerder in onze Vegan Vrijdag rubriek, maar het gerecht is té lekker om ‘m niet nog een keer te delen.

Vegan Vrijdag: shoarma van knolselderij (van de barbecue!)

3. Tofu spiesjes

Je kunt natuurlijk ook vleesvervanger op de barbecue leggen, zoals tofu spiezen. Breng deze op smaak met een goede marinade. Op de barbecue krijgen ze die heerlijke rooksmaak, en dat maakt het extra lekker. Tofu heeft bijvoorbeeld ongeveer 8 minuten nodig om te garen.

4. Yakitori paddenstoelenspiesjes voor op de barbecue

Klassieke vleesspiesjes een vegan twist geven? Dat kan heel makkelijk met behulp van paddenstoelen. Want geef je die een makkelijke lak van yakitorisaus, dan ontstaan er vegan barbecuespiesjes om duimen en vingers bij af te likken.

Dit recept (van zusje Culy) bewijst dus weer maar eens dat vega(n) barbecueën niet saai hoeft te zijn. Sterker nog: wij durven ervoor te wedden dat zelfs de grootste carnivoren deze vegan barbecuespiesjes verslavend lekker zullen vinden!

Vegan Vrijdag: paddenstoelenspiesjes voor op de barbecue

5. Perfect groentjes op de gril

Groenten grillen op de barbecue is een must. Dit kan van alles zijn: paprika, tomaten, groene asperges, aubergines, gevulde portobello’s, courgettes…

Je kunt de groenten ‘zo’ op de barbecue leggen, maar je kunt ze ook aan een spies rijgen om zo een leuke mix van verschillende groenten te maken. Per groente is echter wel een andere garingstijd nodig, dus let daar goed op!

Groentjes op de gril

Enjoy!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️