Eva Spigt
Eva Spigt Psyche 18 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Door welke bril zie jij het leven? Tips voor een positievere mindset

We see the world as we are’ een bekende quote van Stephen R. Covey, auteur van ‘’De 7 eigenschappen van succes in je leven’’. Hij gaat ervan uit dat wij de wereld zien, hoe wij zijn. Jouw gedachten hebben natuurlijk grote invloed op je binnenwereld. Door welke bril zie jij het leven?

Positieve gedachten kunnen erg krachtig zijn. Om deze redenen wil jij werken aan een positieve mindset.

De kracht van gedachten

Wist je dat er per dag zo’n 60.000 gedachten door je hoofd gaan? Iedere keer als jij een gedachte hebt, worden er door je hersenen chemicaliën door je lichaam gestuurd. In 1995 hebben onderzoekers van The National Institute of Mental Health research gedaan hoe je gedachten de functie van je hersenen aantasten. Hieruit blijkt dat je gedachten wel degelijk invloed hebben hoe je je voelt.

Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Wanneer je blije gedachten hebt, neemt de activiteit in je emotionele brein af en voel je je beter. Als je de focus legt op verdrietige gedachten, wordt juist het emotionele brein actief. Dit wordt ook wel geassocieerd met depressie.

Als je continue negatief denkt, worden de neurologische paden in je hersenen zelfs opnieuw aangelegd. Hierdoor worden de paden alleen maar sterker en kan het dus zo zijn dat je steeds meer in deze negatieve mindset blijft hangen. Maar aan de andere kant, kunnen positieve gedachten dus zorgen voor een positieve mindset.

Je gedachten hebben dus wel degelijk effect op de buitenwereld. Een ander bekend onderzoek is van Barbara Fredrickson. Zij heeft aangetoond dat positief denken kan helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden en het verbeteren van je gezondheid. Je ziet namelijk veel meer oplossingen voor problemen waardoor je nieuwe vaardigheden kunt ontwikkelen.

Tips voor een positieve mindset

Een vrolijkere en luchtigere wereld, creëer je dus zelf. Met deze tips kan jij positiever gaan denken:

1. Wees dankbaar

Je kan iedere avond opschrijven waarvoor je dankbaar bent geweest die dag. Misschien is dat een compliment van een vreemde of een lief bericht van een vriendin. Door na te gaan waar jij dankbaar voor bent, creëer je vanzelf positieve gedachten.

Ben jij een echte people pleaser? Zó stop je daarmee

2. Wat kun je leren?

Natuurlijk ontkom je nooit aan een vervelende situatie maar het is maar net hoe je ermee om gaat. In plaats van in het negatieve te blijven hangen, kan je ook bedenken wat je ervan geleerd hebt. Door dit te oefenen, blijf je niet in het negatieve hangen en zie je falen of vervelende gebeurtenissen juist als leerpunten. Daar word je uiteindelijk alleen maar beter van.

3. Wat kan wel?

Een goede test was natuurlijk Covid, ook al konden we bijna helemaal niks. De positieve mensen bedachten toen: maar wat kan wel? Wandelen kon bijvoorbeeld nog wel, of samen vanachter een scherm koken. Deze simpele gedachte kan je toepassen op ieder aspect in je leven. Wedden dat jij steeds meer positieve kanten ziet?

4. Wat jij denkt is niet de realiteit

Het is goed om te realiseren dat jouw gedachten niet (altijd) de waarheid zijn. Je partner die zogenaamd vreemdgaat, nare gedachten over jouw lichaam of geleverde werk, zijn vaak een beeld dat jij over jezelf hebt met een negatieve filter erover heen. Maar is het ook daadwerkelijk de waarheid? Als je bij negatieve gedachten na gaat of het echt waar is, kom je er bijna altijd achter dat het gelukkig niet de realiteit is.

5. Negeer negatieve mensen

Je hebt van die mensen die werkelijk waar over alles kunnen klagen. Probeer niet meegezogen te worden in deze neerwaartse spiraal. Gelukkig kun je zelf bepalen in hoeverre jij hierin mee gaat en grenzen aangeven. Je kan iemand op z’n eigen verantwoordelijkheid wijzen bijvoorbeeld. Wie weet leert diegene daar ook weer van.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️