Rosa Bertram
Rosa Bertram Nieuws 4 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Yes! IKEA komt deze zomer met plantaardige Zweedse balletjes

We hebben goed nieuws voor alle vegans, vegetariërs, flexitariërs en iedereen die wel van een Zweeds IKEA-balletje houdt op z’n tijd: IKEA komt namelijk met een plantaardige variant! We moeten nog wel even wachten, pas vanaf augustus 2020 liggen ze in de schappen. 

De gehaktballetjes van IKEA zijn bekend omdat ze uit Zweden komen en je ze voor een prikkie kan scoren tijdens een dagje meubel-shoppen. Wie nu hongerig wordt na een dagje winkelen (lees: ruziën) bij de IKEA, kan nu schuldvrij meegenieten van de balletjes!

Vegan balletjes bij IKEA

De nieuwe, vegan variant is een stuk voedzamer dan de klassieker. De balletjes bestaan namelijk uit erwteneitwit, appels, aardappelen en haver. Klinkt misschien als een gekke combinatie, maar in Amerika werd het al een grote hit!

IKEA wil naar eigen zeggen de vegan bal even populair maken als de klassieke vleesvariant. Wij zijn in elk geval fan! Niet alleen omdat het veel dierenleed en impact op het milieu bespaart, ook omdat vlees niet per se gezond voor je is. De impact van de vega balletjes in Amerika (die daar al vorig jaar verschenem) zouden al een grote impact gemaakt hebben.

Lees ook: YES: vanaf april kun je vegan softijs halen bij IKEA

Plant balls

De ecologische voetafdruk van deze ‘plant balls’ zou 96 procent (!) kleiner zijn dan de vleesballetjes (gemaakt van rund en varken), schrijft het AD. Kijk, dat zijn nou eens veranderingen die gigantische impact kunnen hebben! IKEA verkocht vorig jaar namelijk maar liefst zo’n 1 miljard gehaktballetjes.

In 2015 kwam IKEA al met vega balletjes, toch is dit een heel nieuw concept, vertelt de meubelgigant aan The Verge. “Deze balletjes zijn bedoeld voor wie minder vlees wilt eten, maar niet wilt inleveren op de smaak of textuur van de bekende IKEA balletjes.”

Vanaf augustus liggen de vegan balletjes van IKEA in 290 winkels door Europa. En gelukkig óók in Nederland! De bedoeling is dat ze uiteindelijk in alle winkels komen te liggen.

Meer vega nieuws?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️