Kim van den Oord
Kim van den Oord Werk 5 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Waarom de ideale baan 0 vakantie dagen heeft

Wat zorgt ervoor dat er leven is op aarde? Wat is de beste manier om je tijd goed in te delen? En waarom lachen we eigenlijk? Dat lijken heel ingewikkelde vragen, maar over bijna elk gecompliceerd onderwerp is ooit een TED Talk gehouden waarin iemand je haarfijn alle ins en outs uitlegt. En dat in slechts 10 à 20 minuten! We delen op Bedrock maar al te graag zo’n talk over iets wat de wereld – of jouw leven – een beetje beter maakt. Met vandaag: waarom de ideale baan 0 vakantiedagen heeft.

Een wereldreis maken én ondertussen voor mooie opdrachtgevers werken. Dat klinkt voor de meesten van ons als een droom, maar voor Suzanne van Duijn was dit gewoon 4 maanden per jaar de werkelijkheid. Hoe ze dat deed? Dat legt ze uit in haar TED Talk over dé ideale baan.

De ideale baan

Na het zien van de TED Talk van Suzanne is er geen twijfel meer mogelijk: een baan waarvan je geen vakantie nodig hebt bestaat écht. Suzanne vertelt hoe ze na haar studie een extreme drang naar vrijheid voelde. Vrijheid betekende voor Suzanne reizen en dus besloot ze een baan te zoeken waarbij ze zoveel mogelijk rond kon trekken.

Zo gezegd, zo gedaan: Suzanne werd freelance PR adviseur haar ideale baan die haar de mogelijkheid om haar werk vanaf bijna elke locatie ter wereld uit te kunnen voeren. En door dit mogelijk te maken, vond Suzanne een baan waarvan ze zelfs geen vakantie meer nodig had.

Dit vind je vast ook interessant: Op naar het buitenland! Werkervaring buiten de grens bevordert je creativiteit

We horen je denken: dat is toch helemaal niet mogelijk en al helemaal niet nu reizen ons zo moeilijk wordt gemaakt? Fout, want volgens van Duijn heeft onze huidige situatie er juist voor gezorgd dat werken tijdens het reizen er alleen maar makkelijker op is geworden!

Locatie-onafhankelijk ondernemen

4 van de 12 maanden per jaar reizen terwijl je een baan hebt kan makkelijk, zei je? Voor de meesten van ons is het al lastig om een weekje vrij te nemen van werk. Toch is het mogelijk stelt Suzanne, er zijn slechts 3 vereisten.

De eerste eis is het hebben van locatie onafhankelijk werk. Dit zijn dus de banen waarbij je alles op de computer kan doen en het dus niet belangrijk is vanaf welke locatie je dit doet. Ze noemt haar eigen voorbeeld van freelance PR adviseur waarbij ze al haar werk gewoon vanaf een afstandje kan doen.

En juist door de coronacrisis zijn veel bedrijven zijn gaan investeren in online oplossingen om gewoon op afstand aan de slag te kunnen gaan. Oftewel: als je nu prima vanuit huis aan de slag kunt, kan je dat ook in een tropisch oord als we weer verantwoord kunnen reizen.

Eigen autonomie

De tweede eis is volgens Suzanne autonomie. Ze bedoelt daarmee dat jijzelf diegene moet zijn die mag beslissen vanaf welke plek je gaat werken. Want ook al is je baan geschikt om vanaf een afstandje uit voeren, toch moet jouw opdrachtgever hier ook mee akkoord gaan.

Dit houdt wel in, dat je dus niet elke opdracht – hoe leuk die soms ook is – aan kan nemen. Werk je namelijk voor een baas die stelt dat jij minstens 3 dagen in de week op kantoor werkt, dan kan het werken vanaf een externe locatie natuurlijk niet doorgaan.

Lees ook: De 6 grote voordelen van thuiswerken

Maar ook dit ziet Suzanne positief in. Want nu werkgevers steeds meer ervaren dat werknemers te vertrouwen zijn en niet alleen zitten te lummelen als ze thuiswerken, ontstaat er veel meer ruimte om zelf te bepalen hoe jij jouw werk het beste in kan richten voor optimaal resultaat.

De juiste mindset

Tot slot is het belangrijk om de juiste de mindset te hebben. Voldoe je aan de eerste twee eisen van remote werk en mag je zelf bepalen? Dan zou je in principe je spullen kunnen pakken en op het vliegtuig kunnen stappen.Maar doordat we geneigd zijn om in belemmeringen te denken, houden we onszelf toch vaak voor dat we nog niet klaar zijn om de stap te wagen.

Vragen als “Hoe kom ik dan aan geld?” of “Hoe ga ik dit doen met een gezin?” zullen ongetwijfeld in je opkomen, maar: daar zijn heus allemaal oplossingen voor. Om deze gedachten te overwinnen en de stap daadwerkelijk te durven wagen moet je natuurlijk wel sterk in je schoenen staan. Daarom deelt Suzanne in de TED Talk twee oefeningen die je kunnen helpen om je mindset te trainen.

Food for thought: Suzanne sluit haar TED Talk af met de vraag: “Wat staat jouw vrijheid in de weg?” Zie jij locatie onafhankelijk werken als jouw ultieme baan en geeft de combinatie reizen en werken jou het ultieme gevoel van vrijheid? Vraag jezelf dan eens af wat jou precies tegenhoudt.

Bekijk hieronder de hele TED Talk van Suzanne van Duijnhoven:

Meer lezen over werk?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️