Tessa Ham
Tessa Ham Work 19 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Is het nu misschien tijd om te kijken naar een andere baan of juist niet?

In een paar weken tijd veranderde ons leven compleet. Waar we eerst zoveel mogelijk feestjes en etentjes in het weekend propten, moesten we ons nu vermaken met apps als Houseparty en ouderwetse bordspelletjes. We ruilden de lawaaierige kantoortuin en reizen als sardientjes in de trein om voor thuiswerken. In een korte tijd begon ons leven zich af te spelen tussen vier muren. Dat zorgt bij veel mensen voor inzichten, óók over hun baan.

Want word je eigenlijk nog wel écht blij van je baan? En wil je wel elke twee uur reizen van en naar werk?

Pandemie als wake-up call

Het lijkt gek om te gaan twijfelen over je baan als het net economisch slechter gaat met Nederland, het aantal vacatures afneemt en mensen hun baan verliezen. Jij hebt vastigheid, daar zou je toch blij mee moeten zijn? Toch is het niet vreemd dat je juist nu erachter komt dat je ontevreden bent met je baan.

Vaak zie je dat mensen zich op of na een vakantie realiseren dat ze op zoek willen naar een nieuwe baan. Dat komt omdat je op zo’n moment uit de dagelijkse sleur stapt. Je kan in alle rust je leven vanaf een afstandje bekijken. Als je dit weet, is het dus niet gek dat er bij jou momenteel hetzelfde gebeurt. De pandemie dwong ons om op de rem te trappen, om te onthaasten en daarbij ook om in helikopter view naar je leven te kijken.

Must read: Waarom we zijn verslaafd aan ‘druk’ zijn (en hoe we hier vanaf komen)

Op zoek naar een nieuwe baan?

Het zou dus kunnen dat je op dit moment met de neus op de feiten wordt gedrukt: je bent niet meer gelukkig in je huidige baan. Maar betekent dit ook dat je halsoverkop op zoek moet gaan naar een nieuwe baan? Het feit blijft dat veel bedrijven moeten bezuinigen. Het resultaat is bijvoorbeeld dat er een recorddaling van het aantal openstaande vacatures is geweest. Volgens het CBS verdwenen er in drie maanden tijd ruim 60.000 vacatures.

Dat betekent overigens niet dat een nieuwe baan vinden onmogelijk is, je zal er alleen rekening mee moeten houden dat je meer geduld moet hebben. In de tussentijd zijn er een aantal zaken die je kunnen helpen om een nieuwe baan te bemachtigen óf om meer werkgeluk te creëren.

Job crafting

Dat is namelijk de allereerste tip die we willen meegeven. Mensen onderschatten vaak hoeveel invloed ze hebben op hun huidige baan. Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe baan, kun je sleutelen aan je huidige. Zo kun je ‘m beter laten aansluiten op je wensen en behoeftes. Job crafting heet dat.

Lees ook: Wat bepaalt je werkgeluk? En wanneer is het tijd voor een nieuwe baan? Een gelukspsycholoog legt uit

Stel dat je er inmiddels achter bent gekomen dat werken in een kantoortuin enorm slecht is voor je focus, en dat je daar niet gelukkig van wordt. Of dat je niet meer zoveel op en neer wil reizen naar werk, omdat je er nu achter bent gekomen hoeveel energie dat slurpt. Je baas heeft gemerkt dat je in deze periode ook gewoon productief kan zijn. Je kan dus straks best het gesprek aangaan over meer thuiswerken na de crisis.

Leer jezelf kennen

Gebruik de tijd die je nu hebt om erachter te komen wat je dan wél wil. Door jezelf beter te leren kennen. Kom erachter wat je sterktes en zwaktes zijn door jezelf vragen te stellen en een persoonlijkheidstest te doen. Maak ook een lijstje met bedrijven waar je zou willen werken, in wat voor soort functies en naar welke secundaire arbeidsvoorwaarden je op zoek bent.

Investeer in jezelf

Als je de vorige stap hebt gedaan, ben je er als het goed is achter welke vaardigheden je nog moet ontwikkelen. Zoek bijbehorende online cursussen, webinars, artikelen en YouTube-video’s en gebruik deze tijd om te investeren in jezelf.

Je kunt dat ook doen door je cv te versterken. Of door bijvoorbeeld een online portfolio te maken van je werk.

Netwerk online

Dit is hét moment om je LinkedIn-pagina eens goed onder handen te nemen als je ontevreden bent met je baan. Zeker nu offline netwerken niet meer mogelijk is, is het extra belangrijk om online goed te netwerken.

Dit doe je door interessante mensen te gaan volgen op Instagram. Of door ze toe te voegen op LinkedIn (stuur wel altijd een persoonlijk berichtje mee!). Je kunt ook online netwerken door lid te worden van LinkedIn- en Facebook-groepen en actief te reageren.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden om vanuit huis aan je carrière te werken en uiteindelijk een baan te vinden die aansluit op de inzichten die je in deze tijd hebt opgedaan.

Verder lezen: Zo zorg je als millennial voor werkgeluk (ook als je géén motiverende manager hebt)

Meer over het werkende leven?

Tegenwoordig lijkt het bijna alsof iedereen zijn droombaan heeft bemachtigd en elke 25-jarige al minstens een boek heeft geschreven of een TED Talk heeft gegeven. Ondertussen struggle jij om de balans te behouden tussen je carrière, je vrienden en je gezondheid. Op zusje WorkJuice vind je alles wat je moet weten om het beste uit jezelf te halen, maar word je er ook aan herinnerd dat je echt niet net na je afstuderen CEO hoeft te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Is het nu misschien tijd om te kijken naar een andere baan of juist niet?
Sluiten