Tessa Ham
Tessa Ham Work 5 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Op naar het buitenland! Werkervaring buiten de grens bevordert je creativiteit

Kriebelt het bij jou ook om een tijd naar het buitenland te vertrekken om daar stage te lopen of te werken? Doen! Dat een buitenlandervaring je een boost in zelfvertrouwen geeft en de mogelijkheid biedt om een nieuw land te ontdekken, hoeven we je vast niet te vertellen. Maar wist je ook dat je creatiever wordt van een tijd in het buitenland?

Dat blijkt niet het enige verrassende voordeel van werken in het buitenland te zijn.

Bewezen: je wordt creatiever

Psycholoog Adam Galinsky, ook hoogleraar aan de Columbia Business School, doet al jaren onderzoek naar de effecten van een tijd in het buitenland op de prestaties. Zijn onderzoeksgroep heeft in ongeveer 25 onderzoeken de gegevens van duizenden mensen in tientallen landen bestudeerd, lezen we in het Financiële Dagblad.

Reizen maakt een mens rijker, zeggen ze ook weleens. Ook de onderzoeksgroep is het hiermee eens. De 25 onderzoeken die zij uitvoerden, lieten zien dat er een hoop voordelen zitten aan werken in het buitenland. Of je nou een internationale stage doet of als expat een tijd in het buitenland werkt. Zelfs als je een relatie met iemand hebt die een andere cultuur heeft, zijn de voordelen merkbaar.

Wat zijn die voordelen precies?

Mensen met buitenlandervaring zijn beter in het oplossen van een probleem, kunnen beter out-of-the-box denken en kunnen meer verschillende (en bruikbare) suggesties verzinnen voor creatieve vraagstukken. In andere woorden: mensen die zich hebben ondergedompeld in een andere cultuur zijn creatiever in hun werk.

De onderzoekers kwamen erachter dat dit te maken heeft met de ‘cognitieve flexibiliteit’. Dit betekent de mate waarin de studenten en professionals zich in het buitenland hadden verdiept in de culturele verschillen.

Lees ook: Waarom je jezelf het beste leert kennen door te reizen

Hoe langer je in het buitenland spendeert, hoe meer je leert over de andere cultuur, en hoe creatiever je wordt. Om die reden kan je volgens de onderzoekers ook beter lang op één plek wonen en niet in meerdere landen.

Zelfreflectie

Dat is trouwens niet het enige voordeel van je onderdompelen in een andere cultuur. Uit een ander onderzoek met 2.000 deelnemers blijkt dat cultuurverschillen je ook aanzetten tot zelfreflectie, lezen we op WorkJuice. Je komt er in het buitenland achter wie je bent, wat je fijn vindt aan je (gast)cultuur en wat niet.

Mensen die in het buitenland hebben gewoond, zijn dus niet alleen creatiever, ze hebben ook meer zelfkennis en meer inzicht in cultuurverschillen. Ook dat laatste is een zeer waardevolle eigenschap. We leven in een wereld waarin communicatie tussen verschillende culturen makkelijker is dan ooit.

Win-win voor werknemer en werkgever

Al deze voordelen zijn fijn voor jou als werknemer. Het verbetert je prestaties en daardoor ook je kansen binnen een bedrijf en de gehele arbeidsmarkt. Maar deze eigenschappen zijn natuurlijk ook voordelig voor een bedrijf.

Is het echt een droom van je om een tijdje in het buitenland te werken? Dan is dit onderzoek een goede stok achter de deur om bij je baas aan te kloppen en de mogelijkheden te bespreken.

Verder lezen over reizen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Op naar het buitenland! Werkervaring buiten de grens bevordert je creativiteit
Sluiten