5 goede huidverzorging gewoonten om aan te leren (op elke leeftijd)
Niemand wil er later uitzien als een krokodillenleren handtas. Wil je dat voorkomen, dan is het belangrijk om nú te handelen en jezelf een paar goede huidverzorging gewoonten aan te leren. Hieronder vijf stappen om direct op te nemen in je beautyroutine (wat je leeftijd ook is!).
1. Gij zult altijd uw make-up verwijderen
We weten het: het is laat. Je wilt niets liever dan in foetushouding in je bed kruipen. Tandenpoetsen is al te veel gevraagd, laat staan om je huidverzorgings-stappenplan van 3 (of meer…) fasen uit te moeten rollen. En toch is dit de belangrijkste basisregel voor een goede huid. Zelfs als je alleen mascara gebruikt: schoonmaken die handel. Je wilt die troep niet in je ogen hebben. En bovendien: ontwaken met een fris geboend gezicht is zóveel lekkerder.
2. Was je gezicht dagelijks – liefst twee keer
Ook als je geen spoortje make-up gebruikt, is het très importante om je toet elke dag te wassen. Liefst twee keer per dag: ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds voor het slapen gaan. Elke dag worden er gigantisch veel vieze stoffen op ons afgevuurd. Uitlaatgassen, stof, noem maar op. Gebruik een fijne face wash, liefst één met natuurlijke ingrediënten. Leer jezelf ook aan om na het reinigen je huid altijd in te smeren met een vochtinbrengende crème.
Dit vind je misschien ook leuk: Yes: dankzij #FreethePimple durven mensen hun huidproblemen te laten zien
3. Gebruik elke dag zonnebrandcrème
Deze regel is er bij ons gigantisch goed ingestampt, van iedereen van Oprah Winfrey tot Jennifer Aniston en Paula Begoun (oprichtster van het beautyimperium Paula’s Choice): gebruik elke dag zonnebrandcrème op je gezicht. Of een dagcrème met SPF. Ga minimaal voor factor 30, zegt diezelfde Paula Begoun. Zelfs als het hartje winter is en je smeekt om een zonnestraal. UV-straling van de zon is ongenadig voor je huid, dus om zonnebrandschade te allen tijde te voorkomen, is het belangrijk dat je de huid van je gezicht goed beschermt. Regel nummer één om huidveroudering (en huidkanker) tegen te gaan.
4. Van licht naar zwaar
Als je meerdere huidverzorgingsproducten gebruikt, is het belangrijk om ze in de goede volgorde te gebruiken. Een olie kan bijvoorbeeld niet goed worden opgenomen door je huid als je eerst een dagcrème hebt aangebracht. Een goede stelregel: gebruik de lichtste producten eerst en daarna pas de zwaardere (of dikkere) cosmetica. Dus gebruik je dagcrème pas na je serum en je olie voor je dagcrème. Eindig altijd met je zonnebrandcrème.
Lees ook: Dit is het (schokkende) effect van de zon op je huid
5. Gebruik de juiste producten voor jouw huidtype
Zoveel mensen, zoveel huidtypen. Gevoelig, droog, vet of een combinatie van die laatste twee: elke huid vraagt weer om andere verzorging. Misschien heb je wel een droge gezichtshuid, maar snel last van puistjes op je T-zone. Check dus goed waar je huid behoefte aan heeft en kies daar de juiste producten bij uit.
Bijvoorbeeld: een extra vochtinbrengend masker onder je dagcrème voor je droge huid en een exfoliant voor je (vettige) neus en voorhoofd. Hoe ouder je wordt, hoe beter je je huid leert kennen en ontdekt wat het beste werkt voor jouw huidtype. Ook belangrijk: je huidtype en de behoeften van je huid kunnen na verloop van tijd veranderen. Een tripje naar een huidtherapeut kan je nieuwe inzichten geven in de producten die passen in je beautyroutine.
Meer lezen over huidverzorging:
- Wat zit er nou eigenlijk in je verzorgingsproducten? Deze ingrediënten moet je kennen
- Een gevoelige huid kun je wél voorkomen (en zo doe je dat)
- DIY: een stoombadje van kamille voor een egale huid (speciaal voor een vette huid)
Luister nu ook naar Bedrock
Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.
Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!