Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 6 okt 2017
Leestijd: 5 minuten

Een gevoelige huid kun je wél voorkomen (en zo doe je dat)

Dacht jij ook altijd dat sommige mensen gezegend waren met een gave huid, en jij gewoon pech had met je gevoelige huid? Je bleef maar crème, olie en zelfs tandpasta (ik ben niet de enige, toch?) smeren op je puistjes, maar niets leek te helpen. Misschien heb je je inmiddels zelfs neergelegd bij het ‘feit’ dat jij nu eenmaal niet zonder oneffenheden over straat kunt. Well, think again. Ook al denk je misschien dat je huidtype al bij de geboorte vaststaat, blijkt dat iedereen vatbaar is voor een gevoelige huid. En ja, dat je er dus ook iets aan kunt doen. Samen met Simple zochten we uit hoe dit zit.

Dit bepaalt je huidconditie

Hoewel je huidconditie deels bepaald wordt door onder andere je leeftijd, etniciteit en hormoonlevels, wordt een heel groot deel ook beïnvloed door externe factoren. Zo blijkt uit onderzoek dat veel mensen met een gevoelige huid zeggen negatief te reageren op koude temperaturen en wind, maar ook zonnestraling, hitte en natuurlijk luchtvervuiling.

Lees ook: Dit is wat je huid over je gezondheid zegt

In de winter hebben bijvoorbeeld meer mensen last van een gevoelige huid omdat er dan minder water zit in je stratum corneum, de bovenste laag van je huid. Ook stress, roken en voeding kunnen oorzaken zijn.

Verkeerde ‘verzorging’

Maar dat is niet het enige: in hetzelfde onderzoek wordt beschreven dat een gevoelige huid ook veroorzaakt kan worden door blootstelling aan chemicaliën (je zou maar in een lab werken en onvoorzichtig zijn), een bepaald soort medicijnen (corticosteroïden) én een langdurig gebruik van de verkeerde verzorgingsproducten.

Een dagelijks gebruik van producten met verkeerde ingrediënten, zoals alcohol en oxybenzone, kan veel gevoeligheid oproepen. Roodheid en schrale plekjes zijn een teken van je huid dat je hem voorzichtig moet behandelen; geen teken dat je er juist nóg meer op moet smeren. Sterker nog: als je te veel verzorgingsproducten gebruikt, kunnen je poriën verstopt raken en kun je ontstekingen krijgen.

Verstoord afweermechanisme

Als je eenmaal een gevoelige huid hebt, word je bovendien ook weer gevoeliger voor al die externe invloeden. Want doordat de huid uit balans is, wordt ook het afweermechanisme verstoord. I hate to say it, maar er bestaat dus best een mogelijkheid dat je zelf enige bijdrage hebt gehad aan bepaalde gevoeligheden.

Must read: Wat is het verschil tussen een gevoelige en gesensibiliseerde huid?

Het goede nieuws is echter dat je het dus ook weer goed kunt maken door écht pure en huidvriendelijke producten op te zoeken en deze te implementeren in je skincare routine.

Keep it Simple

Die routine hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar een bepaald avondritueel voor jezelf zorgt wel voor rust en kalmte. Ook als je nog geen gevoelige huid hebt, is het belangrijk genoeg aandacht te besteden aan goede verzorging. Want: alle huid is een gevoelige huid. Dat is hoe de huid van nature is, en het is niet eens per se slecht.

Dat is overigens ook het motto van Simple, het nummer één huidverzorgingsmerk in het Verenigd Koninkrijk. Het merk vindt dat je elke huid voorzichtig zou moeten behandelen, omdat gevoeligheid een huidconditie is waar iedereen mee te maken kan krijgen. Het kijkt naar wat de huid nodig heeft, maar vooral ook wat hij niet nodig heeft.

De producten van Simple – ze hebben zowel reinigings- als verzorgingsproducten – bevatten daarom alleen pure ingrediënten. En sinds kort zijn ze niet meer alleen in de UK verkrijgbaar, maar ook gewoon bij Kruidvat en Trekpleister.

Zo voorkom en verhelp je een gevoelige huid

Naast een betere huidverzorging, is er ook een aantal andere dingen die je kunt doen om een gevoelige huid te voorkomen of verhelpen. Deze dingen kunnen bijvoorbeeld ook effect hebben:

1. Bescherm je huid tegen het weer

Het gebruik van zonnebrand in de zomer is misschien een inkoppertje (maar we zeggen het toch nog maar even), maar ook in de winter kun je je huid beschermen tegen het weer. Sjaals en warme winterjassen kunnen je beschermen tegen de meeste wind en lage temperaturen.

2. Drink voldoende water

We schreven net al dat de extra gevoeligheid in de winter komt door minder water in je huid. Hydratatie is dus heel belangrijk! Ook water in de rest van je lichaam zorgt voor een gezondere huid.

3. Eet (vooral) gezond

Het is belangrijk om naast je drinken, ook je voedingspatroon in de gaten te houden. Hoewel er nog steeds geen eenduidig antwoord is op de vraag of je wel of geen puistjes krijgt van chocola, is het wel bekend dat zowel je huid als de rest van je lichaam baat heeft bij genoeg vitamines, mineralen en plantaardige oliën en vetten (avocado’s for the win!).

Tip: Dit is de impact van het keto-dieet op je huid (blijkt uit onderzoek)

4. Draag niet te veel make-up

Zelfs als je elke avond braaf je huid reinigt en verzorgt, kan make-up overdag nog negatieve effecten hebben op je huid. Make-up is hartstikke leuk en we gaan het je ook zeker niet verbieden, maar draag liever natuurlijke make-up en met mate.

5. Behandel je huid voorzichtig

Zachte handdoeken en sponzen zijn niet alleen beter voor je huid, maar ook nog eens veel fijner voor jezelf (wie houdt er nou van ruwe handdoeken?). Vermijd ook heftige behandelingen en ga niet te vaak onder de zonnebank. En ja, af en toe scrubben mag natuurlijk wel.

Meer over huidverzorging?

In samenwerking met Simple

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Een gevoelige huid kun je wél voorkomen (en zo doe je dat)
Sluiten