Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 9 apr 2018
Leestijd: 4 minuten

Wat zit er nou eigenlijk in je verzorgingsproducten? Deze ingrediënten moet je kennen

Wie uit verveling weleens de achterkant van een deodorant of een fles bodylotion heeft gelezen tijdens het tandenpoetsen, weet het ongetwijfeld: die ingrediënten, daar is geen touw aan vast te knopen. Aqua herken je dan nog wel, maar zodra het over benzyl alcohol gaat, haak je waarschijnlijk af.
Vreemd eigenlijk, want als we niet weten wat er in onze verzorgingsproducten zit, kunnen we er ook geen bewuste keuzes over maken. Daarom presenteren we een lijstje met de verschillende categorieën waarin de meeste ingrediënten onder te verdelen zijn – én wat ze precies doen. Sommige ingrediënten vallen trouwens in meerdere categorieën, bijvoorbeeld een alcohol dat ook een bacterieremmende werking heeft.
Water
Water, aqua, staat vrijwel altijd als eerste ingrediënt vermeld. Het is het hoofdbestanddeel van je deoroller, want alle andere ingrediënten kunnen er mooi in opgelost worden en zo worden de actieve ingrediënten op je huid aangebracht.

water
Alcohol
Alcohol verschijnt in verschillende vormen: soms herkenbaar (zoals bij isopropyl alcohol) en soms iets minder (zoals bij ethanol). Alcohol wordt gebruikt om de groei van bacteriën te remmen, maar het tegenargument is vaak dat sommige soorten alcohol de huid ook kunnen uitdrogen. Vaak wordt daarom aangeraden om producten zonder alcohol te gebruiken; een voorbeeld daarvan is de nieuwe 0% deodorant van Dove. Ook anti-transpiranten van Dove bevatten geen alcohol. Overigens wordt met 0% alcohol technisch gezien 0% ethanol bedoeld, omdat ethanol de alcoholvorm is die vaak als actief ingrediënt in deo’s zit.

Glycerine is ook een vorm van alcohol, hoewel het eerder als een olie aanvoelt. Glycerine zit bijna overal in, omdat het water aantrekt en daarom gebruikt kan worden om de huid te hydrateren.
Emulgatoren
Sommige soorten alcohol zijn emulgatoren, zoals cetylalcohol, stearyl alcohol en cetearyl alcohol. Die dingen helpen bij het mengen van andere stoffen en zorgen voor een prettigere structuur. In tegenstelling tot veel andere soorten alcohol, zijn emulgatoren meestal niet uitdrogend.
Bacterieremmers
Het doel van deodoranten en douchegels is onder andere om bacteriën te remmen. Daar zijn speciale stoffen voor die vaak heel ingewikkelde namen hebben, zoals diglycerinemonocaprinaat, aluminiumchloride, aluminiumchlorohydraat, fenoxyethanol en aluminium-zirconium. Eh, ja. Meestal zitten er nog meerdere dingen in ook, omdat ze soms elkaars werking versterken. Deze bacterieremmers zijn weliswaar effectief, maar kunnen op zichzelf ook irriterend werken. Vaak worden de producten echter zo samengesteld dat ze toch mild zijn voor de huid.
Parfum
Uiteindelijk gebruik je huidverzorging natuurlijk niet alleen om schoon te worden, maar ook om lekker te ruiken. Daarom voegen veel merken ook parfums toe aan hun verzorgingsproducten. Veel soorten mogen gewoon onder de noemer ‘parfum’ worden geschaard op verpakkingen, maar er zijn bepaalde ingrediënten die bekend staan als allergeen en die apart vermeld moeten worden. Sommige mensen hebben daar last van en kunnen deze allergenen zo beter vermijden. Voorbeelden daarvan zijn citronellol, geraniol, limonene en linalool.
Conserveringsmiddelen
Omdat een product soms maanden op je plank staat (ja, hij ruikt wel heel lekker, maar dat doet de rest óók), worden er meestal ook conserveringsmiddelen toegevoegd om dat mogelijk te maken. Voorbeelden hiervan zijn benzyl alcohol en parabenen. Over parabenen wordt vaak gezegd dat ze door de huid kunnen dringen en dus in je weefsel kunnen komen, maar ze zijn gewoon veilig en toegestaan. Daarnaast zijn het heel effectieve conserveringsstoffen.

olie
Minerale oliën
Ook vind je in verzorgingsproducten vaak minerale oliën. Die zijn afkomstig van fossiele olie, petroleum, en worden dus grondig gezuiverd voor gebruik. Minerale oliën zijn heel effectief: ze verzorgen een droge huid en beschermen hem ook.
Aluminiumzouten
In anti-transpiranten zitten bovendien vaak aluminiumzouten, die het zweetproces onderdrukken. Dove heeft nu echter 0% deodorant, voor 24 uur frisheid en zachte oksels, maar zónder aluminiumzouten. Er zit geen alcohol in, maar wel antioxidanten en vitamine B3 voor verzorging en hydratatie van de okselhuid en het creëren van een huideigen barrière tegen transpiratie. Daarnaast bevatten zowel de anti-transpiranten als de nieuwe deodorant een speciale ¼ hydraterende crème voor extra verzorging. Een deodorant is weliswaar niet zo effectief als een anti-transpirant (hij gaat dus geen zweet tegen), maar past wellicht wel beter bij je bewuste levensstijl of je lichaam. De Dove 0% deodorant is nu verkrijgbaar bij elke drogisterij.

Natuurlijk zijn er oneindig veel ingrediënten die gebruikt kunnen worden, en kunnen we lang niet alle namen opnoemen. Misschien klinkt de helft dus alsnog als abracadabra als je nu een verpakking leest, maar hopelijk ben je wel wat meer wegwijs geworden in de ingewikkelde ingrediëntenlijstjes – zodat jij je eigen bewuste keuzes kunt maken.

In samenwerking met Dove

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️