Redactie
Redactie Spiritualiteit 19 mei 2021
Leestijd: 6 minuten

Holistisch leven, hoe doe je dat? Dit zijn de 5 zijnsniveaus

Holistisch leven houdt in dat je jezelf ziet als een samengesteld geheel van 5 zijnsniveaus. Wait, what? Holistisch therapeut Marjolein Berendsen neemt ons mee in wat ‘holistisch leven’ nou precies is en hoe het zit met die 5 zijnsniveaus.

De 5 zijnsniveaus gaan over het je fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel, meent Berendsen. De holistische levensvisie gaat ervan uit dat als één niveau uit balans is, dit effect heeft op alle andere niveaus. Holistisch leven (of: jezelf holistisch voeden) betekent dus dat je jezelf op alle niveaus in balans houdt, zodat je optimaal kunt leven en jouw zielsmissie (komen we later op terug!) kunt volgen. Een prachtig streven! Maar hoe doe je dat nu precies?

Holistisch leven, hoe doe je dat?

Accepteer je weleens dat iemand alle aandacht van je opeist, terwijl je er eigenlijk geen energie voor hebt? Heb je eigenlijk wel behoefte aan spiritualiteit, maar maak je daar te weinig tijd voor? Of snak je naar meer ontspanning, maar werk je alsmaar door vanuit het gevoel dat het ‘moet’? En vraag je je ondertussen af waarom je zoveel fysieke klachten hebt, steeds maar futloos bent of gewoon niet gelukkig? Dan is het tijd je af te vragen hoe dit soort dingen zich tot elkaar verhouden.

Alleen als je op alle zijnsniveaus in balans bent, kun je leven vanuit jouw ware kracht en potentie. Ofwel: vanuit jouw ware essentie. In verbinding met jezelf en met iedereen om je heen. Natuurlijk willen we dit allemaal, maar het leven is geen rechte lijn.

Het zit vol uitdagingen, valkuilen en verleidingen die jou ervan kunnen weerhouden de juiste keuze te maken voor jezelf. En dat is eigenlijk meteen de kern: keuzes maken. Elke dag, elk moment, heb je een nieuwe kans om bewust ergens wel of niet voor te kiezen.

Wat neem je tot je? En wat laat je? Hieronder lees je per zijnsniveau hoe jij nog bewuster kiest jezelf holistisch te voeden.

Holistisch leven op fysiek niveau

Bij holistisch leven op fysiek niveau is je eerste gedachte waarschijnlijk: gezond eten. Natuurlijk is dat een goede eerste stap, maar het blijft niet alleen bij een voedzaam dieet. Het betekent ook: sporten, lief zijn voor je lijf, rust nemen wanneer je voelt dat dat nodig is en veel water drinken.

Wat is holisme nou eigenlijk precies?

Hoe zit dat bij jou? In hoeverre geef je voldoende positieve aandacht aan je lichaam? Zie je jouw lichaam als de tempel van je ziel, of slechts als een ‘vervoermiddel’ voor je hoofd? Zorg je er goed voor, of kan het beter? Bekijk eens rustig hoe het ervoor staat met jouw fysieke gezondheid en probeer hier elke dag opnieuw bewuste keuzes in te maken.

Neem jezelf bijvoorbeeld voor om iets vaker te sporten. Zet een herinnering in je telefoon als je vaak vergeet te drinken. Of kies er bewust voor iets te laten, zoals te veel inspanning van jezelf vragen.

Holistisch leven op emotioneel niveau

Hoe bewust ben je eigenlijk van jouw emoties en de gesteldheid van jouw emotionele zijnsniveau? Vaak leven we vrij reactief zonder ons te beseffen dat we hier invloed op hebben. In hoeverre iets ons blijft bezighouden, bijvoorbeeld. Emotionele problemen liggen niet zelden ten grondslag aan fysieke of energetische klachten. Slim dus om ook hier bewuster mee bezig te zijn.

Hoe leer je jouw kind holistisch te leven?

Sta stil bij de conditie van jouw emotionele zijnsniveau. Voel je je verbonden met de mensen om je heen? Durf je je kwetsbaar op te stellen? Vraag je om een knuffel als je daar behoefte aan hebt? Zijn er negatieve emoties die je (te lang) met je meedraagt? Ervaar je voldoende emotionele diepgang? Is er genoeg ruimte in je leven voor blije emoties?

Als je bijvoorbeeld voelt dat je dingen veel opkropt, kun je oefenen met het uitspreken van je gevoelens. En voel je je vooral neerslachtig? Ga dan bewust op zoek naar waar jij wél blij van wordt.

Holistisch leven op mentaal niveau

In een wereld waarin er meer informatie is dan we ooit met elkaar kunnen bespreken, vergeten we soms dat we een keuze hebben in wat we wel en niet mentaal tot ons nemen. Voor je het weet zit je naar de zoveelste herhaling van het nieuws te kijken, of scroll je weer eens veel te lang door op social media.

Terwijl je je achteraf bedenkt wat je er nu eigenlijk aan hebt gehad. Als je dit herkent, is het tijd om bewuste keuzes te maken. Ga bijvoorbeeld op zoek naar interessante boeken, of voer verdiepende gesprekken die jou cognitief uitdagen.

Ook zelf voeden we ons vaak mentaal met negativiteit. Dat is menselijk, maar wel iets dat aandacht verdient. Ga dus ook eens de confrontatie aan met jouw innerlijke criticus. Welke negatieve overtuigingen en denkpatronen mag jij gaan loslaten?

Holistisch leven op energetisch niveau

Hoe zit het met jouw energiehuishouding? Doe jij bewust dingen waar jij energie van krijgt? En doe je dit voldoende? En nog belangrijker: laat jij ook bewust dingen die jou energie kosten? Dit laatste is voor velen een uitdaging, maar o zo belangrijk om in balans te blijven.

Vergeet diëten: zo kan je jezelf holistisch voeden

Sta eens stil bij de terugkerende activiteiten in jouw leven. Waar krijg jij energie van en zou je dus vaker moeten doen? En waar loop je juist op leeg? Durf keuzes te maken. En durf dus ook ‘nee’ te zeggen als dit uiteindelijk beter is voor jouw energetische niveau. Kijk ook eens naar je sociale kringen. Met wie zou je vaker moeten afspreken en wie kun je beter niet meer (of minder vaak) zien?

Holistisch leven op spiritueel niveau

Het laatste zijnsniveau is iets dat in de westerse wereld nog steeds vaak vergeten wordt. Maar we zijn niet voor niets op deze wereld en het is goed om daar voldoende bij stil te staan. Hoe vaak hoor je wel niet dat iemand het gevoel heeft een leven van iemand anders te leiden en niet zijn eigen pad te (durven) volgen? Dit kun je misschien wel even volhouden, maar als je te lang niet vanuit je hart leeft gaat het parten spelen.

Dit holistische agentschap wil de corporate wereld gaan opschudden

Vraag jezelf dus af: Wat is mijn zielsmissie? Waar gaat mijn hart sneller van kloppen? Ben ik in tune met mijn intuïtie en durf ik daarop te vertrouwen? Als je voelt dat je hier nog in kunt groeien, kun je op zoek gaan naar manieren om bewust je ziel te voeden. Bijvoorbeeld door je meer in spiritualiteit te verdiepen, door je te verbinden met gelijkgestemden, door te oefenen met je intuïtie en door vaker te mediteren en te visualiseren.

Zonder perfectie blijven streven naar balans

Je kunt de verschillende holistische niveaus zien als 5 puzzelstukjes die binnen één puzzel vallen. Ligt er één niet goed, dan heeft dat effect op alle andere stukjes. Het is een belangrijk systeem dat samenwerkt. Is elk zijnsniveau voldoende in balans? Dan kun je jouw mooiste leven leven.

Bedenk je tegelijkertijd dat perfectie niet bestaat en dat je niet te streng bent voor jezelf. En weet dat je met elke nieuwe dag, nieuwe keuzes kunt maken.

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van opleidingsinstituut ZoMa Opleidingen. Hier leidt zij met een team docenten holistisch therapeuten op om vanuit licht, liefde én bewustwording mensen te begeleiden. Ze is tevens auteur van het handboek en werkboek ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️