Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 10 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je geen water zou drinken

Het wordt je met de paplepel ingeprent: drink voldoende water! Dat water goed voor je is, weten we inmiddels wel. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je geen water zou drinken?

We zochten het uit.

De key: een gebalanceerd drinkpatroon

Fun fact: afhankelijk van je vetpercentage, leeftijd en geslacht bestaat de gemiddelde mens voor 55 tot 60 procent uit water. Je zou je terecht de vraag kunnen stellen waarom we dan eigenlijk nog zoveel water moeten drinken als we tóch al uit zo’n grote hoeveelheid water bestaan.

Het antwoord zit ‘m in het feit dat we op dagelijkse basis een deel van ons lichaamsvocht verliezen. Dat gebeurt via ons zweet, urine, ontlasting en zelfs de ademhaling.

How to: je eigen ‘moon water’ maken (en waarom je dat wilt doen)

Voor een goede werking van ons lichaam is het belangrijk dat we dat vochtverlies compenseren. En daar zit het ‘m dus: dat kan met een gebalanceerd drinkpatroon. En met een gebalanceerd drinkpatroon bedoelen we dus precies voldoende water om je dagelijkse verlies aan vocht aan te vullen.

De risico’s van geen water drinken

Nu goed, wat gebeurt er dan precies als je te weinig water drinkt? Dat zit zo: wanneer een lage vochtbalans lange tijd aanhoudt, zal dit leiden tot een significant energieverlies, een slecht humeur, een droge huid en een lage bloeddruk.

Zelfs onze algemene cognitieve functies zullen achteruitgaan. Een uitgedroogd brein moet harder werken om hetzelfde voor elkaar te krijgen als een normaal brein. Reden genoeg dus om vaker een glaasje water te drinken.

Hoeveel water moet je dan drinken?

De hamvraag blijft natuurlijk hoeveel glazen water je dan moet drinken om je vochtbalans optimaal te houden. Van oudsher lag dat getal op 8 glazen per dag maar die norm is inmiddels bijgeschaafd.

25 (eye-opening) feiten over water die je waarschijnlijk nog niet wist

Tegenwoordig is er consensus dat de aanbevolen aanbevolen waterinname afhangt van ons gewicht en onze omgeving. Voor vrouwen varieert dat tussen de 2 en de 2,7 en liter per dag, voor mannen is dat tussen de 2,5 en 3,7 liter water

Niet alleen water

Goed om te weten is dat een goede vochtbalans op lange termijn voordelen voor de gezondheid heeft. Zo zou een optimale hydratatie de kans op beroerte verminderen, de bloedsuiker op peil houden en het risico op bepaalde kankers verminderen.

Dat hoeft trouwens niet alleen afkomstig zijn uit puur kraanwater. Ook andere dranken (zoals zelfs koffie of thee) zijn goede vochtaanvullers, net als groenten en fruit met een hoog waterpercentage.

We herinneren je daarom nogmaals dat een goede gezondheid niet alleen het resultaat is van voldoende water, maar ook van een gezond voedingspatroon, voldoende slaap, niet te veel stress en voldoende beweging.

Meer water drinken wordt een makkie met deze 10 infused water-recepten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️