Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 13 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Geduld is een schone zaak: zo word je beter in wachten (ook als je géén geduld hebt)

We weten allemaal dat geduld een goede eigenschap is om te hebben, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. We leven in een snelle wereld. We willen graag zoveel mogelijk activiteiten in een korte tijd proppen en omdat alles ook steeds sneller kán, balen we ervan als we dan toch moeten wachten. Goed nieuws: geduld is te leren.

Wist je dat geduld een gewoonte is, geen eigenschap? Je kunt er dus aan werken en net als alle andere gewoontes, kan je het opbouwen. Dit kost tijd, maar het is zeker te doen.

Effecten van ongeduld

Het is vast herkenbaar: te lang in de rij staan, of een vriend of vriendin die er te lang over doet om terug te appen, dat kan soms knap irritant worden. Je voelt je onrustig en je wil graag dat dingen zo snel mogelijk op jouw manier gaan. Ongeduldig zijn is niet leuk. Wist je echter ook dat het slecht kan zijn voor je gezondheid?

Op deze 4 manieren maak je je huis beter voor je gezondheid

Te veel ongeduld verhoogt je stressniveau, wat op zijn beurt bijvoorbeeld hoofdpijn met zich meebrengt. Je raakt geïrriteerd of je maakt de verkeerde beslissingen, omdat je iets in een opwelling doet. Je kan beter wel wat meer geduld hebben. Maar hoe dan?

Geduld als gewoonte

We verliezen sneller ons geduld dan we denken. Mensen die te traag voor je lopen, een irritante reclame voordat je liedje op YouTube begint of de trein die te laat komt, het gebeurt soms meerdere keren per dag. Geduld kan je echter trainen, ironisch genoeg niet meteen, maar wachten is soms goed voor de mens.

Podcast tip: Slow the F Down! (over bewustwording in de 21e eeuw)

1. Oefening met vertragen

Als je een peuter hebt kan je eens met je kind gaan wandelen, en zijn of haar tempo aanhouden. Zo gaat het vanzelf langzamer. Zonder kind gaat dit net zo goed. Ga bijvoorbeeld ook eens in de langste rij staan in de winkel.

2. Hoe laat is het?

Neem de tijd voor winkelen of boodschappen doen: doe je horloge eens af of laat je telefoon thuis als je weggaat. In veel winkels hangen geen klokken zodat mensen langer binnen blijven. Zo maak je je minder druk over waar je daarna moet zijn en hoe laat.

3. Afleiding

Lang in de rij staan vindt natuurlijk niemand leuk, zoek daarom tijdens het wachten eens wat anders om te doen. Dagdromen over een toekomstige vakantie bijvoorbeeld! Of kijk wat andere mensen in hun karretje hebben liggen.

Dagdromen ‘slecht’ gedrag? Juist niet

4. Tijd voor alledaagse dingen

Net als met veel dingen, willen we ook vaak te snel eten. Dit is een goede oefening om er eens wat meer tijd voor te nemen. Leg je bestek bijvoorbeeld tussen happen wat vaker neer en kauw langzamer. Blijf na het eten nog even aan tafel zitten. Taken die je nog moet doen kunnen ook nog wel even wachten. Tegelijkertijd bouw je zo nog meer waardering op voor je familie of huisgenoten.

5. Het glas is halfvol

Het helpt om te kijken naar wat je al gedaan hebt, in plaats van naar wat je nog moet doen. Dit lucht op en deze ‘het glas is halfvol‘ benadering laat jouw positieve gevoel groeien. Door die positiviteit stijgt ook jouw geduld.

6. Eén ding tegelijk

We zijn met zijn allen meer gaan multitasken. Logisch ook: het is een simpele manier om toch meer gedaan te krijgen. We houden ervan, maar toch zijn we er ongelofelijk slecht in, en ja, dat geldt ook voor vrouwen. Door multitasking daalt de kwaliteit van het werk.

Eerlijk is eerlijk: dit is misschien moeilijk om te stoppen, omdat je het zelf niet altijd door hebt. Vraag daarom iemand om je erop te wijzen als je aan het multitasken bent. Er zijn apps die sommige andere apps blokkeren terwijl je bezig bent. Ook kan het helpen om voor wat langere tijd muziek aan te zetten, zodat je je onafgebroken kan concentreren. Dit brengt ook meer rust.

Multitasken maakt je niet productiever: 5 manieren om te leren ‘singletasken’

7. Kiezelsteentje

Deze meer tastbare tip klinkt misschien verrassend, maar kan helpen om je gevoel van ongeduld te verminderen. Doe een klein steentje in de zak van je jas of je broek en verplaats dat van de ene naar de andere zak wanneer je irritatie voelt opkomen. Dit geeft iets om je aan vast te houden en de handeling helpt om de woedeopbouw te doorbreken.

8. Gun jezelf tijd

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar toch vergeten we het vaak, in alle haast. Sommige taken nemen nou eenmaal meer tijd in beslag, onthoud dan dus ook dat dat oké is. Op leren en groeien zit geen deadline.

Sommige situaties vragen om een beetje ongeduld. Maar met bovenstaande oefeningen houd je het hopelijk onder controle!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️