Redactie
Redactie Psychologie 31 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Waarom wachten goed is voor de mens

In een wereld waarin alles zo efficiënt mogelijk ingericht wordt, lijken we te zijn vergeten hoe het is om te wachten. Maar wachten is juist goed voor de mens. En wel hierom.

Weet je nog? Dat je had te wachten op een reactie op je liefdesbrief toen er nog geen internet was? Een nummertje trok bij het postkantoor en achteraan moest aansluiten? Dat je het heel gewoon vond om soms 2 maanden op een pakket te wachten?

Dit soort wachten is nu ondenkbaar. We zijn gewend aan snelle resultaten en reacties. En lijken we verslaafd geraakt aan het opvullen van onze wachttijd.

Ook interessant: Waarom zijn we zo ongeduldig? (+ 7 tips voor meer geduld)

Wie wacht heeft tijd tot zijn beschikking. Tot voor kort hadden (nee máákten) wij geen tijd meer om te wachten. Agenda’s waren volgepropt met werk, sporten, afspraakjes en weekendjes weg. Op vakanties hoefde niet eens gewacht te worden, want voordat je er erg in had zat je al met je bibs in het vliegtuig.

De comeback van wachten

Door de uitbraak van corona lijkt het wachten haar ware comeback te maken. Agenda’s zijn leeg/leger en reistijden zijn beperkter door het thuiswerken. Er is ineens tijd. Tijd om met zijn allen te wachten voor de deur van de supermarkt. Een praatje te maken met de buurman. Tijd om te knutselen aan je motor en te koken uit je favoriete kookboek.

Ook lezen: Bijzonder: dit zijn de mooie dingen die gebeuren tijdens het coronavirus

Wachten is een moment van bezinning. Het is dan ook niet heel gek dat talloze mensen in deze tijd tot (waardevolle) inzichten komen. Er is tijd om ook meer bij onze eigen aard stil te staan.

Wachten wordt minder plezierig wanneer dit te lang duurt en geen eindtijd kent. Dit verklaart waarom postbezorgers altijd zo precies mogelijk de bezorgdatum bij een bestelling aangeven. Te lang wachten gaat gepaard met grote onzekerheid en mogelijk ook angsten. Denk aan het wachten op een examenuitslag of de uitslag op een onderzoek in het ziekenhuis.

Waarom is (lang) wachten dan toch goed voor de mens?

  1. Wie zichzelf toestaat te wachten, staat ook toe om op eigen tempo afscheid te nemen van iets dat is geweest. Wanneer bijvoorbeeld je relatie net uit is gegaan, doe je er beter aan om eerst een poosje te wachten om een nieuw persoon te ontmoeten. Je kan zo rustig emoties en herinneringen een plekje geven.
  2. Wie zichzelf toestaat te wachten, ziet veel meer. Een volgepropte agenda geeft geen adempauze en allemaal geen tijd om écht je omgeving in je op te nemen.
  3. Wie zichzelf toestaat te wachten, vergroot zijn zelfvertrouwen. Je ervaart meer tijd om minder fijne gevoelens onder de loep te nemen en er zelf of met een coach/psycholoog/therapeut aan te werken. Om er vervolgens sterker uit de wachttijd te komen!
  4. Wie zichzelf toestaat te wachten, vergroot zijn eigen veerkracht. Des te langer de uitslag op zich wacht, des te meer je weet wat helpt om jezelf bij tegenslag op te beuren.
  5. Wie zichzelf toestaat te wachten, leeft meer in het hier en nu. Er is tijd om stil te staan bij wat je zintuigelijk waarneemt. Wie dit durft toe te laten, zal inzien dat het wachten zo een stuk minder lang duurt. Er valt genoeg te beleven!
  6. Wie zichzelf toestaat te wachten, traint zijn eigen beheersing. Je beseft dat je met meer geduld meer bereikt dan het hebben van een grote mond als iets tegenzit (bijvoorbeeld als je extra lang moet wachten wanneer een groep mensen sneaky voordringen).

Jezelf toestaan te wachten

Wanneer je het wachten durft toe te staan én aan te gaan, zal je merken dat je ook minder geneigd bent om het (lange) wachten op te vullen met (kortstondige) afleidingen, als scrollen op je telefoon door Instagram, Facebook, je mail, LinkedIn, Twitter, je sms-berichtjes, SnapChat en ga zo maar door.

Wachten leert je openstaan voor spontane verrassingen. Het leert je om te gaan met plotselinge, ingrijpende veranderingen.

Eigenlijk bestaat er dus niet zoiets als het onmogelijke wachten wat in de volksmond ook wel wordt uitgedrukt als ‘wachten tot je een ons weegt’. Wachten wordt mogelijk als we weten hoe we zelf kunnen omgaan met wachten. De voorgaande tips zullen je hier ongetwijfeld bij helpen!

Dit artikel is geschreven door Xantoucha Touw. Ze is coach en schrijver die graag bewust stilstaat bij wie wij als mens zijn. In haar praktijk begeleidt ze jongvolwassenen in het maken van bewuste keuzes om dichter bij hunzelf te komen. Ook schrijft ze voor diverse (online) magazines artikelen over eerste hulp bij mens-zijn. Meer info over Xantoucha? Op haar website deelt ze haar avonturen en gedachten.

Meer Bedrock

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️