WorkJuice
WorkJuice Work 17 mrt 2020

Oefening baart niet altijd kunst en dit is waarom

Natuurlijk helpt talent als je goed in iets wil worden. Maar nog belangrijker dan dat is oefenen, oefenen en oefenen. In het Engels zeggen ze het mooi: practice makes perfect. Toch is die uitdrukking niet 100 procent waar. Oefening baart niet altijd kunst en zorgt er niet altijd voor dat je het perfect kunt. Gelukkig is dat ook helemaal niet erg.

Zelfs de meest talentvolle muzikanten, schrijvers, acteurs en ieder ander die opvalt in hun carrière, zullen zichzelf nooit als perfect beschrijven. Hoe hard deze mensen ook hebben geleerd en geoefend, nog steeds zullen ze zichzelf kunnen betrappen op fouten.

Fouten maken is oké

Gelukkig zijn deze fouten onderdeel van het ontwikkelen van een vaardigheid. In onze maatschappij wordt falen en fouten maken gezien als een mislukking, terwijl dit de onderdelen van het leven zijn waar we het meest van leren, en daardoor ook het meest groeien.

Oefenen alleen is niet genoeg. Om succes te behalen heb je bijvoorbeeld ook geduld en doorzettingsvermogen nodig. Door alle succesverhalen op internet vergeten we het af en toe, maar groei is niet lineair. Als je verwacht dat het een constant pad naar boven is, zal je teleurgesteld en gefrustreerd raken. En daardoor misschien zelfs stoppen met oefenen.

Must read: Er is één kenmerk dat bepalend is voor succes (en ook jij kunt het ontwikkelen)

Balans terugvinden

Op Psychology Today lezen we een verhaal die laat zien hoe belangrijk het opstaan na een val is. Dat is misschien nog wel belangrijker dan het oefenen zelf. Morihei Ueshiba is de bedenker van Aikido, een Japanse krijgskunst. Hierbij gaat het niet om het uitschakelen van de tegenstander, maar om het controleren en neutraliseren van de aanval.

Een student van hem, Mitsugi Saotome Shihan, herinnert zich de keer dat hij Ueshiba complimenteerde met zijn perfecte techniek nog goed. “Je maakt nooit fouten”, zei hij. “Je verliest nooit je balans!” Waarop de leraar antwoordde: “Ik verlies vaak mijn balans. Ik vind ‘m gewoon zo snel weer terug dat je het niet kunt zien.”

Net als Ueshiba zullen we af en toe onze balans verliezen, maar zullen we ‘m ook moeten terugvinden. Misschien zelfs zo snel, dat anderen niet eens hebben opgemerkt dat je wankelde. Dit vergt niet alleen oefening, maar ook de acceptatie dat we zullen vallen.

Want niet alleen practise makes perfect, ook failing speelt hier een grote rol in.

Verder lezen: Streng voor jezelf? Zo leer je omgaan met fouten maken (en 3 handige tips)

Meer over het werkende leven?

Tegenwoordig lijkt het bijna alsof iedereen zijn droombaan heeft bemachtigd en elke 25-jarige al minstens een boek heeft geschreven of een TED Talk heeft gegeven. Ondertussen struggle jij om de balans te behouden tussen je carrière, je vrienden en je gezondheid. Op zusje WorkJuice vind je alles wat je moet weten om het beste uit jezelf te halen, maar word je er ook aan herinnerd dat je echt niet net na je afstuderen CEO hoeft te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Oefening baart niet altijd kunst en dit is waarom
Sluiten