Redactie
Redactie Psyche 16 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Een positieve kijk op thuisblijven (is het een gratis lesje persoonlijke groei?)

Nog maar 2 maanden geleden leek ons leven nog gewoon z’n gangetje te gaan. We maakten plannen, gingen naar kantoor, deden onze dagelijkse dingen. Maar een pandemie veroverde de wereld op alle mogelijke manieren. De eerste (logische) reactie is natuurlijk paniek. Maar inmiddels zitten we (bijna) allemaal al weken thuis en proberen we een beetje onze draai te vinden in deze nieuwe realiteit. En misschien beginnen we er zelfs de positieve effecten van in te zien. 

Want als er iets positiefs is aan het feit dat de hele wereld binnen zit, is het wel dit: Moeder Aarde is aan het helen. 

Moeder Aarde is aan het helen

Nu er veel minder vliegtuigen vliegen, schepen varen, auto’s rijden en kantoren open zijn, komt onze planeet tot rust. De aarde slaakt letterlijk een zucht van verlichting en dat kunnen we o.a. merken in de vorm van aardbevingen, heldere rivieren, strakblauwe luchten en het gedrag van dieren.

Eerder schreven we op Bedrock al welke mooie dingen er nu gebeuren dankzij het feit dat we massaal thuisblijven vanwege het virus. En nu we enkele weken verder zijn, kun je er niet meer omheen: de aarde krijgt eindelijk ruimte om te ademen. Net als wij.

Must read: The bright side: de luchtkwaliteit verbetert wereldwijd gigantisch na lockdowns

Schone lucht en blije aapjes

Zo is de luchtkwaliteit van Los Angeles al sinds 1980 niet meer zo hoog geweest als nu. Normaalgesproken hangt er 24/7 een dikke laag smog boven de stad, die nu volledig opgetrokken is. 

Ook de ongelooflijk drukke stad Jakarta staat bekend om vervuiling en slechte luchtkwaliteit. In deze metropool wonen meer dan 20 miljoen mensen en erboven hangt altijd een grijze sluier van smog. Inwoners van de stad konden hun ogen dan ook nauwelijks geloven toen ze na al die jaren een blauwe lucht boven de stad zagen. 

Lees ook: Relax… Dit zijn de redenen om positief te blijven terwijl je verplicht binnen zit

Een eindje verderop in Indonesië, in het altijd drukbezochte Bali, zijn de straten uitgestorven. Waar de stranden, wegen en restaurants normaal gesproken vol toeristen zijn, heerst er nu een oorverdovende stilte. In plaats van toeterende auto’s, hoor je de krekels. In plaats van luidruchtige toeristen, heersen nu de apen weer over hun territorium. Terecht, nietwaar?

Maar ook jij kunt zien wat de global lock down voor effect heeft op de natuur. Ga ‘s nachts maar eens op je balkon staan en kijk naar boven. Zie je hoe helder de lucht is? Hoeveel sterren je kunt zien? Hoe nietig je bent onder die oneindige donkere sterrenhemel?

Een ander perspectief

We kennen de waarschuwingen en hebben misschien zelfs mensen in onze omgeving die ziek zijn. Mensen zijn bang, bezorgd en onzeker.

Zie dit dan als een uitnodiging. Een uitnodiging om uit te zoomen van je persoonlijke situatie. Om open te staan voor een ander perspectief.

En dat perspectief is er eentje die jou laat zien welke kansen de aarde nu wél krijgt, die ze anders niet zou hebben gehad. Die je laat zien dat mensen nu niet alleen fysiek binnen zitten, maar ook op mentaal, emotioneel en spiritueel gebied naar binnen kunnen keren. En die je laat zien dat de mensheid, de kans krijgt om alles wat niet in ons hoogste goed is, nu echt anders te gaan doen. 

Zie het misschien zo: wij, de mensheid en de aarde, hebben eindelijk de tijd gekregen om te helen wat er te helen valt.

Ga zelf aan de slag

Voor sommigen komt dat perspectief nog te vroeg en dat is helemaal prima. Maar voel jij dat dit perspectief jou helpt wat relaxter en luchtiger in je dag te staan? Dan zijn dit enkele vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden om vanuit die blik naar je eigen leven te kijken.

Je kunt ze wekelijks voor jezelf opschrijven, met een goede vriendin via FaceTime bespreken of misschien ga je hier graag met je partner over in gesprek.

  • Wat zijn 3 dingen waar ik vandaag dankbaar voor ben?
  • Waar krijg ik nu de kans voor, die ik anders niet had gehad?
  • Welk gevoel of onderwerp blijf ik wegdrukken of vermijden?
  • Hoe kan ik meer uit deze tijd halen op gebied van: self-care?

Zie je? Genoeg om positief over te blijven!

Anne Bindels helpt vrouwen om hun innerlijke vuur aan te wakkeren en voor een leven te kiezen waarin ze de beste versie van zichzelf kunnen zijn. Met haar informele, directe en luchtige stijl van coaching heeft ze al vele vrouwen begeleid naar meer zelfvertrouwen, voldoening en vrijheid. Nieuwsgierig? Anne biedt maandelijks gratis 1-1 groeisessies aan voor een selecte groep vrouwen. Op haar website vind je meer informatie. Op Instagram deelt ze dagelijks praktische tips om je inner power weer te voelen én ze deelt magische verhalen over haar leven op Bali.

Meer over persoonlijke groei?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Een positieve kijk op thuisblijven (is het een gratis lesje persoonlijke groei?)
Sluiten