Tessa Ham
Tessa Ham Werk 13 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

Genieten van je vakantie en je werk achter je laten: zo doe je dat

In tegenstelling tot wat we vaak denken is een vakantie niet een soort wondermiddel om de stress van het dagelijks leven compleet te laten verdwijnen. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat ons geluksgevoel snel na de vakantie weer zakt naar het normale level. En dat niet alleen: vakanties leveren juist ook stress op.

Niet alleen omdat het reizen (hallo lange rijen op het vliegveld) en het ontdekken van een nieuwe locatie nooit stressvrij is. Door de ‘altijd aan’-samenleving vinden steeds meer mensen het lastig om hun werk achter zich te laten.

Even werken of berichten checken

Toch dat mailtje beantwoorden en checken of je collega’s alles onder controle hebben, bijvoorbeeld. Maar het hoeft niet eens écht werken te zijn. De Slackjes die je ziet als je je moeder een vakantie update geeft, kan ook een reden zijn waardoor je je werk niet echt achter je kunt laten.

Hoe zorg je er nou voor dat je écht van je vakantie kan genieten?

Zet je notificaties van mail en Slack uit

We stipten het net al even aan: de ‘altijd aan’-samenleving is een grote reden waarom veel mensen het lastig vinden om echt te kunnen genieten van hun vakantie. Zet je notificaties daarom uit en weersta de drang om te checken of je iets mist.

Hoe je hier precies het beste mee kan omgaan, verschilt van persoon tot persoon. Zo worden sommigen bijvoorbeeld juist onrustig als ze niet hun mail kunnen checken. Het is belangrijk eerst te proberen om je helemaal af te sluiten van werk. Lukt dat niet? Spreek dan met jezelf af dat je één keer per dag je mail mag checken.

Lees ook: Dus daar komen die burn-outs vandaan: veel werkgevers verwachten zelfs bereikbaarheid op vakantie

Spendeer zoveel mogelijk tijd buiten

Uit onderzoek is gebleken dat de natuur enorm veel positieve effecten heeft op je lichaam. We beschreven eerder al dat de natuur ons gelukkig maakt. Het stimuleert namelijk je gemoedstoestand. Daarnaast zorgt het voor meer energie, vermindert het de kans op een hartaanval en zorgt het voor betere slaap.

Plan op je vakantie daarom ook zeker tijd met de natuur in. Maak je geen zorgen als wandelen door de bossen niet jouw ding is. Genieten van de natuur kan op veel verschillende manieren. Wat dacht je van kanoën over een rivier, of een dagje op het strand met je tenen in het zand en het zout in je haar?

Een tip om echt te kunnen genieten van het hier en nu in de natuur is het focussen op je zintuigen. Snuif de geur op van dennenbomen, proef het zout op je lippen van de zee of staar naar de blauwe lucht boven je.

Lees ook: Waarom je aan forest bathing zou moeten doen (wij hebben 7 voordelen voor je)

Doe goed research

Logischerwijs kan je stressniveau niet afnemen als je veel stress op vakantie hebt. Uit onderzoek blijkt dat stress over het niet kennen van de locatie zorgt voor een verminderd geluksgevoel. Ben jij altijd gestresst als je bij aankomst het openbaar vervoer in het land moet gaan uitvogelen? Geef dan een beetje extra geld uit voor een transfer.

Ook wil je geen kostbare tijd verspillen op vakantie doordat je nog research moet doen wat je hier eigenlijk kunt doen. Selecteer van tevoren verschillende activiteiten voor verschillende energieniveaus, budgetten en weersvoorspellingen. Eenmaal op vakantie bepaal je waar je zin in hebt.

Maar wees wel spontaan

Als je maar een aantal dagen op een bestemming bent, is de verleiding groot om je vakantie op de minuut te plannen. Het probleem hiermee is dat je verwachtingen hooggespannen zijn en de kans op een teleurstelling daardoor groot is.

Op je vakantie is het juist mogelijk om flexibeler dan in je dagelijks leven te zijn. Benut dat dan ook!

Plan vrije dagen rondom je vakantie in

Als jij donderdagochtend vroeg op vakantie gaat en woensdag gewoon nog op werk hebt gezeten, is de kans groot dat je extra gestresst op vakantie gaat. Je hebt dan amper de tijd gehad om je los te koppelen van je werk. Vaak worden mensen die hun lichaam niet genoeg rust geven ziek op vakantie.

Als je het goed doet, heeft reizen juist een positieve invloed op je gezondheid en maakt het je gelukkiger dan welke spullen ook ter wereld.

Meer over het werkende leven?

Tegenwoordig lijkt het bijna alsof iedereen zijn droombaan heeft bemachtigd en elke 25-jarige al minstens een boek heeft geschreven of een TED Talk heeft gegeven. Ondertussen struggle jij om de balans te behouden tussen je carrière, je vrienden en je gezondheid. Op zusje WorkJuice vind je alles wat je moet weten om het beste uit jezelf te halen, maar word je er ook aan herinnerd dat je echt niet net na je afstuderen CEO hoeft te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Genieten van je vakantie en je werk achter je laten: zo doe je dat
Sluiten