Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 14 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

6 manieren om meer positiviteit in je leven te krijgen

Er zijn inmiddels zoveel lijstjes met ‘manieren om meer positiviteit in je leven te krijgen’ geschreven dat de kans groot is dat je spontaan je wenkbrauwen optrok bij het lezen van deze titel. Waarom je er dan toch op klikte? Simpel: hoe nuchter en cynisch we ook mogen doen, stiekem wil iederéén meer positiviteit in zijn leven. Want waarom zou je dat niet willen?

Dit zijn 6 manieren:

Focus op het positieve

Ik geef het toe: het is een inkoppertje. Toch kan deze tip niet achterwege worden gelaten. Het is niet alleen de meest voor de hand liggende, maar ook de meest effectieve manier om meer positiviteit in je leven te krijgen.

Je hebt vast weleens van de law of attraction gehoord: het idee dat je met een positieve mindset ook positieve ervaringen uitlokt. De positieve energie zou zelfs voor allerlei gezondheids- en financiële voordelen zorgen.

Nou gaat dat misschien wel een beetje ver, maar toch ziet de wereld er een stuk anders uit als je je focust op de vogeltjes die zo mooi fluiten, in plaats van op het feit dat je daar om zes uur ‘s ochtends wakker van bent geworden.

Luister ook: Luister nu naar dé podcastserie over een bewust leven: Bedrock Talks

Probeer te begrijpen waar je bang voor bent

Ken je de quote: ‘Everything you want is on the other side of fear‘? Angst is het voornaamste gevoel dat positiviteit in de weg staat. Maar in plaats van die angst te vermijden, kun je ook een lijstje maken met dingen waar je bang voor bent. Want hoe groot is de kans nou helemaal dat die echt gaan gebeuren?

Spoiler: waarschijnlijk niet zo groot. Bovendien zit de angst ‘m vaak ook in het niet weten. Zodra je je angsten wel begrijpt, kun je ze misschien beter oplossen.

Stel je open-minded op

Er zijn weinig dingen zo negatief als vooroordelen. Roddelen lijkt dan wel een leuke bezigheid, maar stiekem word je er helemaal niet gelukkig van. (Klinkt alsof ik deze wijze woorden helemaal zelf heb bedacht, maar ik leen ze even van Gretchen Rubin uit Het Happiness Project).

En open-minded betekent niet alleen dat je openstaat voor het gedachtegoed van anderen, maar ook dat je je ogen openhoudt voor nieuwe kansen die je leven zomaar eens veel positiever zouden kunnen maken. Als je alleen maar bang bent, let je daar veel minder op.

Laat je gevoelens toe

We hebben het er al eerder over gehad: gevoelens onderdrukken is niet bepaald goed voor je. Niet alleen kan het invloed hebben op je gezondheid (want: meer stress), maar er blijft ook maar weinig ruimte over voor positiviteit. Als je negatieve gevoelens juist toelaat, blijven die daarna niet op de loer liggen, maar kun je ze gewoon een plek geven en vervolgens verwerpen.

Geef meer dan je krijgt

Je hebt vast weleens iemand horen zeggen dat hij of zij het echt véél leuker vindt om cadeautjes te geven dan om ze te krijgen. Nou geloof ik daar zelf niet zo in – hoe leuk cadeaus geven ook mag zijn, er gaat niks boven het kinderlijke verjaardagsgevoel als je het papier ergens vanaf scheurt – maar voor andere dingen geldt het wel.

Must read: Wat je het beste kan doen als je er per ongeluk iets stoms uitfloept

Het is bewezen dat we er zelf ook gelukkig van worden als we iets goeds doen voor iemand anders, en hoewel dat misschien een egoïstische reden is voor behulpzaamheid, werkt het wel. Of dat nu goede vrienden of je buurman in de trein helpen is.

Straal liefde uit

Uiteindelijk zijn we allemaal op zoek naar liefde, of dat nu voor vrienden, familie of een partner is. Zelfs voor een introvert persoon is genoeg liefde de basis van positiviteit. En hoe meer liefde je geeft, hoe meer liefde je krijgt. Om er nog maar eens een cliché quote in te gooien: ‘Happiness is the only thing that multiplies when you share it’. En je weet het: clichés zijn er niet zomaar.

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️