Rosa Bertram
Rosa Bertram Duurzaamheid 4 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Kitchen hack: 6 manieren om eten te bewaren zonder plastic te gebruiken

Heb je een heerlijke, voedzame én gezonde maaltijd gekookt, maar heb je nu eten over? Eten weggooien is natuurlijk zonde, dus kan je de etensrestjes hartstikke goed bewaren in de vriezer of koelkast. Alleen stuit je al snel op een probleem: elke dag plastic vershoudfolie gebruiken om je voedselrestjes in te bewaren, is niet zo goed voor het milieu. Welke duurzame alternatieven zijn er nog meer om eten te bewaren zónder plastic te gebruiken?

Gelukkig zijn er heel wat manieren om je eten(srestjes) op een duurzame en véél leukere manier te bewaren dan in (wegwerp)plastic. Kijk maar even mee!

Eten bewaren zonder plastic te gebruiken

Hoewel plastic een materiaal is dat, wanneer het om sterk plastic gaat, hartstikke lang kan meegaan, zorgt plastic ook voor heel wat problemen als het gaat om de gezondheid van de wereld en die van allerlei dierensoorten.

Veel plastic wordt namelijk gemaakt om maar één keer gebruikt te worden en wordt vaak niet goed gerecycled. Dat komt omdat we het zelf niet goed recyclen, de gemeente het niet goed doet of omdat dat met dun plastic niet altijd mogelijk is.

7 manieren om de natuur in je dagelijks leven te integreren

Dat betekent dat de kans groter wordt dat het in de natuur belandt, zoals in de zee. Het is dé reden dat de helft van de plastic soep momenteel bestaat uit wegwerpplastic…

Daar wil je, net als wij, waarschijnlijk zo min mogelijk aan bijdragen, dus delen we een aantal alternatieven van het platform Treehugger om jouw keukenroutine op een simpele (en leuke!) manier te verduurzamen.

Zó kan je eten bewaren zonder dat er plastic aan te pas komt:

1. Glazen potten

Grote glazen potten worden ook wel mason jars genoemd en lenen zich perfect om droog voedsel in te bewaren (zoals havermout en linzen), maar ook om etensresten in te bewaren. Je koopt de glazen potten in allerlei vormen en maten, en zet ‘m zo in je koelkast. Makkelijk toch?

2. Bees wrap

In plaats van wegwerpfolie te gebruiken, kan je tegenwoordig in biowinkels de vrolijkste bees wraps vinden. Het zijn vaak vrolijk gekleurde katoenen doekjes bedekt in een laag bijenwax waardoor je ‘m in allerlei vormen kan vouwen en het een perfecte vervanger is voor vershoudfolie, maar dan mooier én duurzamer.

3. Stainless steel

Wie van koken houdt, doet er hoogstwaarschijnlijk goed aan om te investeren in een goede set tupperware gemaakt van stainless steel. De set komt vaak in verschillende bakjes die je handig op elkaar kunt stapelen als je een verse maaltijd mee wilt nemen naar het park of strand, maar je kunt ze ook los van elkaar hartstikke goed gebruiken om eten in te bewaren in de koelkast!

4. Glazen containers

Naast glazen potten kun je ook heuse containers van glas vinden tegenwoordig. Deze komen meestal in dezelfde maat als tupperware gemaakt van plastic, maar dan zijn ze van glas én hebben ze vaak een deksel van hout of kurk. Dat staat ook nog eens mooier dan plastic, toch?

Een beginners guide om thuis je eigen groente te verbouwen

5. Papieren zakjes

Heb je vers fruit gekocht en wil je het in de koelkast bewaren? Dan kan je aardbeien, druiven of welk fruit dan ook, handig bewaren in een papieren zakje dat je misschien mee kan nemen van de markt of biowinkel.

6. Doekje

Heb je geen van bovenstaande items bij de hand en wil je graag je verse groenten of fruit bewaren in de koelkast? Wikkel je de boontjes dan in een schone theedoek en leg ze in de koelkast.

Wie zegt dat duurzaam leven ingewikkeld is? De alternatieven zijn eindeloos, maar je moet ze wél even kennen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️