Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 14 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Duurzaam dilemma: supermarkten maken biologische groenten duurder dan nodig

Grote supermarkten hebben tegenwoordig een fors aanbod van biologische producten. Ook in het vriesvak vind je biologische conserven- en diepvriesgroenten en volgens bioboeren zijn deze onnodig duur schrijven verschillende bronnen.

Volgens de bioboeren die aangesloten zijn bij het Biologisch Conserven Comité worden de biologische groenten verkocht met een opvallend hoge marge. Dit is niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar de signalen zijn overtuigend. De boeren weten namelijk wat ze betaald krijgen voor bijvoorbeeld een kilo doperwten. Als je dit tegenover de consumentenprijs zet, is het verschil wel erg groot. Natuurlijk zijn biologische producten iets duurder dan de niet-biologische groenten in het vriesvak.

De bioboeren hebben namelijk meer kosten door de teelt, de handelaren en verwerkers zouden in principe hetzelfde bedrag moeten krijgen voor het vervoeren of verwerken van biologische of niet-biologische doperwten. Het is niet dat een biologisch doperwtjes twee keer zoveel ruimte in beslag neemt.

Biologische groenten duur en elitair

Toch berekent de supermarkt een marge van anderhalve euro voor een kilo gangbare doperwten terwijl er bij de biovariant drie euro bovenop komt. Dezelfde grote verschillen zien de bioboeren bij spinazie en sperziebonen. Dit is ‘niet proportioneel’ zeggen de boeren. Het Biologisch Conserven Comité heeft de onnodig hoge prijzen kritisch bekeken, en uit onderzoek bleek dat de teeltkosten voor de bioboeren met 20 tot 25 procent zijn gestegen in vergelijking met 2020. De kosten die daarna komen, van de boerderij tot aan de winkel laten niet zo’n grote prijsstijging zien.

De consument is de dupe. Wil je biologisch eten? Dan betaal je daar flink voor… en dat is jammer vinden de boeren. Daarom vinden ze dat supermarkten voor biologische producten dezelfde marges moeten aanhouden als voor niet-bio producten.

Supermarkten zijn niet transparant

Wanneer het comité bij grote supermarkten aanklopt voor een verklaring, krijgen ze een vaag antwoord. Volgens de supermarkten zijn de biologische groenten minstens twee keer zo duur omdat de inkoopprijzen hoger zijn. Precies deze prijzen worden door de boeren bepaald en ze weten dat daar het probleem niet ligt. Daarom hopen ze dat supermarkten transparanter zullen zijn over de prijzen van biologische producten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️