Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 13 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Seks tijdens de zwangerschap: 5 vrouwen delen hun verhaal

Seks tijdens de zwangerschap, iedere vrouw ervaart het anders. De een heeft er enorm veel zin in terwijl de ander er niet aan moet denken! Wij spraken vijf zwangere vrouwen over de zwangerschap én over seks. Want waarom ook niet?

Wanneer je zwanger bent, mag je gewoon vrijen. Intiem zijn met je partner kan juist heel fijn zijn in deze periode! Het zorgt voor verbinding en is ook een uitlaatklep voor de toch best wel spannende periode.

Seks tijdens de zwangerschap

Onder de invloed van hormonen heeft niet iedere vrouw hier evenveel zin in. Vooral het eerste trimester gaat gepaard met vermoeidheid en misselijkheid. Dit kunnen redenen zijn om niet te vrijen. Hormonen kunnen de zin in seks ook triggeren! Vooral als de kwaaltjes in het tweede trimester achter de rug zijn, komt de zin in seks vaak terug.

Wist je dat de doorbloeding van de vagina in het tweede trimester toeneemt? Hierdoor raak je sneller opgewonden. In het derde trimester hebben veel vrouwen nog steeds zin in seks, maar wordt het wat onhandiger of spannender. Je hebt immers een flinke buik en dit beperkt je in bepaalde houdingen.

Sommige vrouwen (of mannen) vinden het een ongemakkelijk idee om nog seks te hebben, terwijl de baby in de buik zit. Hoe dan ook: vrijen mag, zolang het fijn is.

Joelle (37)

“Seks tijdens de zwangerschap was in eerste instantie geen probleem, maar toen mijn buik tevoorschijn kwam, werd het vreemd. Terwijl iedereen zei dat mijn seksdrive een flinke boost zou krijgen, ervoer ik dit niet zo. Ik werd helemaal niet meer opgewonden met een flinke buik én opgezwollen benen. Nog nooit voelde ik mezelf zo on-charmant en daardoor ook minder aantrekkelijk.

Niet zo gek dat je dan minder trek hebt in een portie seks. Bovendien was de spanning ook stukken minder omdat mijn man erg voorzichtig deed. Voor hem was het ook raar om bovenop zo’n dikke buik te liggen, wetende dat daar zijn kind in zit.

Halverwege de zwangerschap zijn we gestopt met proberen en pas een tijd na de bevalling hadden we ons seksleven weer terug. Gelukkig was dit het wachten waard!”

Tamara (33)

“In de eerste en derde periode had mijn seksdrive een dip, maar vlak na die eerste weken was er een piek! Ik wilde niets liever dan vrijen en de seks was opwindend, ontspannend en bijna alsof ik voor het eerst de liefde bedreef. Mijn man vond mij extra aantrekkelijk, dat hielp ook! Wel werd het de laatste weken steeds minder.

Ik ging me lichamelijk en geestelijk voorbereiden op de bevalling en was ook vaak moe. Dan dook ik om 21 uur mijn bed in en dat was voor mijn man te vroeg.”

Sophie (29)

“Het zal wel aan de hormonen hebben gelegen, maar man o man, wat was ik vaak opgewonden tijdens de zwangerschap. Vooral toen de eerste weken voorbij waren, was er geen houden meer aan! Met kleuters – ik was al moeder – was het niet gemakkelijk om tijd te vinden om daadwerkelijk seks te hebben dus deed ik het regelmatig met mezelf.

Wanneer ik met mijn partner vree, ging dit in het begin in alle standjes, later in de zwangerschap werd dit moeilijker. Het missionaris standje werkt niet en op de buik liggen al he-le-maal niet. Dus keuze in standjes werd beperkt en op de zij was het fijnste voor beiden.”

Kelly (25)

“Extreem verbaasd was ik toen ik erachter kwam dat het orgasme tijdens de zwangerschap zoveel beter is! Voor mij was de seks extra intens net als het orgasme, soms kwam ik wel meerdere keren klaar! Iets wat voorheen nóóit gebeurde. Mijn lichaam voelde extra aantrekkelijk, mooi en dit resulteerde in meer zelfvertrouwen.

Alhoewel mijn man eerst voorzichtiger was, ging het op een gegeven moment toch helemaal los! Tot mijn man een keer aan de verloskundige vroeg of vrijen wel mocht in het laatste trimester. We hadden een wat oudere, conservatieve dame die ons op het hart drukte om het alleen heel rustig te doen. Daar was mijn man zó van geschrokken dat het in een keer klaar was. We hebben het toen niet meer gedaan.”

Meredith (36)

“Seks is voor iedereen anders tijdens de zwangerschap en ik had het negen maanden niet. Omdat ik extreem misselijk was en HG (hyperemesis gravidarum) had, moest ik echt niet aan vrijen denken. Ik was al blij als ik de dag doorkwam…”

Je kunt beter geen seks of, in sommige gevallen, zelfs beter geen orgasme hebben tijdens de zwangerschap als:

  • je bloedverlies hebt
  • de vliezen zijn gebroken en je vruchtwater verliest
  • de placenta geheel of gedeeltelijk voor de uitgang van de baarmoeder ligt(placenta praevia)
  • je ernstige spataderen rond de vagina hebt
  • er sprake is van een dreigende vroeggeboorte.

Wanneer heb je eigenlijk genoeg seks? Dít zegt een therapeut erover

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️