Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Betere wereld 30 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Plasticvrij gaan leven? Zo pak je dat aan

Wil je graag minder plastic gaan gebruiken? Plasticvrij leven lijkt bijna onmogelijk, zeker als je ziet hoeveel plastic er tegenwoordig wordt gebruikt. Toch kan het wél. Hieronder geven we je wat handige tips hoe je een leven zonder plastic op het gebied van eten en verzorging kunt aanpakken.

Een paprika in een plastic omhulsel, je favoriete crème in een plastic flacon en je boterham die je elke dag meeneemt in een plastic zakje. Plastic is overal in ons leven aanwezig, maar goed voor het milieu is het niet. Tijd om daar verandering in te brengen.

Plasticvrij: eten

Wil je graag eten kopen zonder dat daar plastic voor is gebruikt? Bekijk dan eens de volgende handige tips.

Zelf lunch meenemen

Hoe verleidelijk buiten de deur lunchen ook is, vaak is een take-away broodje of salade verpakt in plastic. Neem daarom je eigen eten van huis mee, maak thuis een lekkere sandwich vol met gezonde producten en neem het in bijvoorbeeld een bijenwasdoek mee. Zo’n doek zorgt ervoor dat je eten heerlijk vers blijft en gaat minimaal een jaar mee.

Moestuin beginnen

Altijd al eens een moestuintje willen hebben? Start er dan eentje in je tuin of op het balkon. Op die manier kun je je eigen verse kruiden en groentes verbouwen en bespaar je niet alleen hoge kosten voor boodschappen, ook hoef je niets te kopen wat verpakt zit in plastic.

Glazen potten

In de supermarkt zijn veel producten in plastic verpakt, maar je kunt ook veel producten kiezen die in glazen potten zitten. Kies daar eens voor en hergebruik de glazen potten.

Eigen bakjes mee

Ga je naar de markt, kaasboer, slager of groenteboer? Neem dan je eigen bakjes of papieren zakjes mee, waar zij je gekochte producten in kunnen doen. Ook dit scheelt weer veel plastic.

Herbruikbare drinkbeker

Plastic flesjes gevuld met water zijn fijn om mee te nemen, maar goed voor het milieu zijn ze niet. Zeker niet als je iedere dag een nieuw flesje gebruikt. Maak daarom gebruik van een herbruikbare glazen of aluminium drinkbeker die je iedere keer opnieuw kan vullen. Voor koffie geldt hetzelfde: als je koffie buiten de deur gaat halen, kun je vragen of ze je herbruikbare koffiebeker willen vullen.

Theezakjes

Veel theemerken gebruiken plastic om de zakjes af te sluiten en bij sommige merken zijn de theezakjes zelfs voor een deel van plastic gemaakt. Ga daarom voor losse thee, die je in een thee ei kunt doen. Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook nog eens veel beter voor het milieu.

Plasticvrij: verzorging

Ook bij verzorgingsproducten wordt vaak plastic gebruikt. Tijd om dat los te laten.

Tandenpoetsen

Er bestaan tegenwoordig biologisch afbreekbare tandenborstels van bamboe. Hierdoor hoef je geen tandenborstel van plastic te gebruiken. Ook je tandpasta plasticvrij maken? Gebruik dan tandpastatabletten. Deze tabletten zitten in een glazen potje.

Bij iedere poetsbeurt doe je er één in je mond, waarna je je tanden kunt poetsen. Door het gebruik van deze tabletten hoef je geen plastic tubes te gebruiken.

Wattenstaafjes en – schijfjes

Wist je dat wattenstaafjes een van de grootste boosdoeners zijn op het vlak van plastic afval? Er zijn ook herbruikbare wattenstaafjes te vinden. Liever geen herbruikbare? Ga dan voor bamboe wattenstaafjes. Deze zijn gemaakt van bamboe en katoen en zijn 100 procent biologisch afbreekbaar. Wattenschijfjes zijn dan wel gemaakt van katoen, maar zitten toch altijd verpakt in plastic. Om dit te omzeilen kun je kiezen voor wasbare wattenschijfjes.

Menstruatie

Ook wat betreft je menstruatie kan het allemaal plasticvrij. Kies voor een menstruatiecup, menstruatie ondergoed of wasbaar maandverband. Liever niet een herbruikbare optie? Kies dan voor 100 procent katoenen tampons of maandverband, dat een papieren verpakking heeft.

Douchen zonder plastic

Niet alleen shampoo, maar ook conditioner en showergel zit bijna altijd in plastic verpakt. Tegenwoordig bestaan er handige shampoo, douche en conditioner bar’s. Dit is niet alleen de perfecte, maar ook een duurzame oplossing. Een shampoo bar bijvoorbeeld staat gelijk aan ongeveer 100 wasbeurten, wat gelijk staat aan zo’n vier flessen shampoo. Is dat duurzaam of is dat duurzaam?

Coffee to go halen je nieuwe uitje? Zo zorg je voor minder afval

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️