Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 5 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Een beginners guide om thuis je eigen groente te verbouwen

Waar we vroeger moesten jagen op voedsel en bessen moesten verzamelen om te overleven, liggen de schappen tegenwoordig vol met eten en is de keuze reuze. Dat is natuurlijk ontzettend fijn, maar het zorgt er ook voor dat we een beetje afdrijven van de manier hoe we vroeger leefden. Met een beetje terug naar de basics is dus wat ons betreft niets mis: daarom delen we d茅 guide om je eigen groentetuin aan te leggen.

Sta jij al te popelen om zo meteen de verse groenten uit je tuin te eten? Mooi zo, want als je deze guide volgt is het binnenkort zover!

Waarom je een eigen groentetuin wilt

Als je het aan ons vraagt, gaat er niets boven het verbouwen van je eigen groenten. Niet alleen omdat het rustgevend is om met je vingers in de aarde te wroeten, maar ook omdat je dan precies weet wat je in je mond stopt. Op niet-biologische groenten uit de supermarkt vind je namelijk flink wat pesticiden die worden gebruikt om plagen tegen te gaan. Nu zijn die chemicali毛n niet alleen schadelijk voor kleine beestjes, maar 贸贸k voor jouw lichaam.

Het wordt dus hoog tijd om zelf je groenten te gaan verbouwen. Alleen, hoe doe je dat als je driehoog achter woont met hooguit een balkon? BEDROCK to the rescue!

Moestuin steeds populairder

Een eigen moestuin hebben, wordt steeds populairder. In 2014 hadden een derde van de Amerikanen een eigen moestuin, waaronder Michelle Obama (die dat zowaar n贸g populairder maakte).

Een moestuin aanleggen, is gelukkig vrij simpel. Natuurlijk zijn er voor het aanleggen van een eigen moestuin w茅l een aantal vereisten: een balkon, tenminste een kleine voor- of achtertuin of een dakterras. Om groente en fruit te verbouwen, is dus wel een buitenplekje nodig.

Woon je in de stad of heb je gewoonweg geen buitenplekje? Misschien mag je wel bij een vriendin of vriend of je lieve buurman of vrouw een moestuintje aanleggen waar jullie beiden van kunnen plukken. Daarnaast zijn er ook een hoop communal gardens waar je toegang tot hebt en gewoon mag gebruiken!

Z贸 maak je een groentetuin

Dan is het tijd aan de slag te gaan.

Ligging

Eerst is het belangrijk om de ligging te bepalen. Let daarbij op voor:

  • Een vlakke grond
  • De moestuin is gericht richting het Zuiden voor de meeste zon. Het Zuidoosten of Zuidwesten zijn beiden goede liggingen voor je nieuwe groentebron
  • Zorg er in elk geval voor dat de moestuin niet in de schaduw ligt en het liefst minimaal zes uur zon per dag heeft
  • De Noordkant van de moestuin heeft bescherming nodig tegen de wind, een klein hekje of schermpje volstaat al.

Onderzoek

Onderzoek vervolgens wat voor soort grond je hebt. Deze kan je goed voorbereiden door het te omheinen of bedekken met vruchtbare aarde. Let ook goed op het zonlicht, want die zal je flink nodig hebben.

Indeling

Zorg er altijd voor dat er voldoende ruimte is voor de groente om te groeien en je de zaadjes niet te dicht op elkaar in de grond stopt. Anders kunnen de zaadjes niet goed groeien en nemen ze elkaars voedingstoffen op. Maak een mooie mix van groenten in je moestuin, zodat je straks lekker veel verschillende groenten krijgt (dat is overigens een heuse manier van permacultuur-moestuin)!

Niet in elk land groeit natuurlijk hetzelfde: in Nederlander zijn er zo鈥檔 acht populaire groente- en fruitsoorten die je makkelijk kan verbouwen. Ga er lekker op los!

Water

Zaadjes en kleine plantjes hebben extra veel liefde en water nodig om goed te kunnen groeien. Dat is dus extra belangrijk in het begin, en al helemaal als de zon begint te schijnen. Wil je dat je een goede en gezonde moestuin hebt? Zorg ervoor dat je dan elke dag even naar je groentjes kijkt. D谩n kun je het beste zien wat ze nodig hebben en hoe het gaat.

Uiteindelijk geldt: alles wat je aandacht geeft, groeit. O贸k je groenten.

De gezondheidsvoordelen van groenten rechtstreeks uit de zee (ja, echt!)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 馃

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt馃鈥嶁檧锔