Rosa Bertram
Rosa Bertram Psychologie 4 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Wanneer ben je eigenlijk een goede ouder?

Als mens hebben we vroeg of laat over het algemeen de natuurlijke drang om ons voor te planten. Kinderen geven je daarnaast dé grootste vorm van zingeving die je ooit zul ervaren, hoor je maar al te vaak. Voor je kind heb je natuurlijk eindeloos veel liefde, maar wanneer ben je eigenlijk een goede ouder?

Wanneer het bij jou dan zover is, zijn er waarschijnlijk wel 1001 vragen en onderwerpen die waarschijnlijk spelen. Hoe voed je jouw kind op? Wat voor ouder wil je zijn? Welke basis creëer jij voor je kleine? Eén van de meest interessante vragen vinden we misschien wel; hoe zorg je ervoor dat jij een goede ouder bent?

Een goede ouder zijn

Hoewel je taak als ouder is om onvoorwaardelijk van je kind te houden, het veiligheid en geborgenheid te bieden, is de perfecte ouder zijn best lastig. Hoe goed je ook je best doet, hoe veel liefde je ook geeft en hoe vaak je jezelf ook opoffert, als ouder kun je het nooit helemaal goed doen.

Knoop in je oren dat er zoiets als perfectie niet bestaat, maar zijn er wél een aantal indicatoren als het gaat om ‘goed ouderschap’.

Hieraan kan je dat herkennen:

1. Geduld

Van geduld kun je als ouder eigenlijk nooit genoeg hebben. Van eindeloze huilbuien tot driftbuien die je energie opslurpen: het kan voor de nodige frustratie zorgen. Hoe je er het beste mee kunt omgaan als je jouw kleine wel achter het behang kan plakken? Heb geduld. Weet dat al jouw acties op jouw kleine kind invloed hebben op het zelfbeeld. Geduld is daarom al-tijd een schone zaak.

Kinderen die eenzaam opgroeien, krijgen deze struggles als volwassene

2. Inleven

Als er iets belangrijk is als ouder, dan is het wel dat je een goed inlevingsvermogen hebt. Een situatie vooral vanuit jouw standpunt blijven zien, lijkt soms de meest voor de hand liggende optie, maar probeer je altijd goed te blijven inleven in de belevingswereld van jouw kind. Deze beleeft de situatie heel anders dan jij, en heeft daarom begrip en een geduldige uitleg (zie punt #1) nodig.

3. Los kunnen laten

Als mensen houden vaak van controle, maar controle hebben is vaak een illusie. Helemáál als je kleine kinderen hebt. Je hebt er veel meer aan om flexibel te kunnen zijn en te weten dat gemaakte plannen nu eenmaal vaak anders lopen dan gedacht. Loslaten en flexibiliteit zijn daarom heuse karaktereigenschappen van een goede ouder.

4. Eerlijk zijn

Volgens spiritueel leraar Jan Geurtz, hebben kinderen slechts twee dingen nodig in hun opvoeding: liefde en duidelijkheid. Dat laatste gaat erom dat je duidelijk en eerlijk bent tegen je kind. Dat je grenzen aangeeft en gevoelens kunt erkennen. Zo weet je kind altijd waar hij of zij aan toe is.

5. Niet willen bepalen wie je kind wordt

Veel ouders hebben de neiging hun kind (onbewust) de kant op te duwen die zíj voor ogen hebben. Of dat nu gaat om de studie die ze volgen of de sport die ze beoefenen. Je kind is perfect zoals het is. Wel kun je jouw kind wellicht een handje helpen om alles wat ze in huis hebben, eruit te halen. We kunnen immers maar op één manier leren en dat is door keuzes te maken en daarvan te leren.

Ben je klaar voor kinderen? Deze 5 signalen geven inzicht

6. Geef het goede voorbeeld

Je kunt jouw kind nog zoveel vertellen, maar uiteindelijk kopiëren kinderen voor het grootste gedeelte vooral het gedrag van hun ouders. Zit jij steeds op je telefoon, praat jij ruzies liever niet uit of ben jij snel geïrriteerd? Dan is de kans groot dat je kind dat onbewust zal gaan overnemen.

7. Perfectie bestaat niet

Perfectie bestaat niet, niet bij je kind maar ook niet voor jezelf. Wees mild naar jezelf, maar ook naar je kind! Onthoud: hoeveel je ook aan te merken hebt op jouw ouders, weet dat ze je altijd het meeste hebben gegeven wat zij je konden geven op dat moment.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️