Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 12 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Kinderen die eenzaam opgroeien, krijgen deze struggles als volwassene

Eenzaamheid is een natuurlijk mechanisme dat ervoor zorgt dat we verbinding zoeken met anderen. Eenzaamheid is een emotie en een kind kan zich, net als een volwassene, eenzaam voelen. Kinderen die eenzaam opgroeien, kunnen dit op verschillende manieren ervaren.

Daarbij is het echt niet zo dat een enig kind zich eenzamer voelt dan een kind dat opgroeit in een groot en warm gezin. Invloeden uit de zeer vroege jeugd of situaties buiten het gezin om, kunnen net zo goed eenzaamheid veroorzaken. Evenals ouders met mentale problemen of een verslaving.

Kinderen die eenzaam opgroeien

Kinderen die na de geboorte lange tijd gescheiden zijn van de ouders, door bijvoorbeeld de couveuse, kunnen daar zelfs levenslang last van hebben. Dit noem je een onveilige hechting. Dit is slechts een voorbeeld, want ook door persoonlijke kenmerken als teruggetrokkenheid en verlegenheid kun je je eenzaam voelen. Dat alleen volwassenen last hebben van eenzaamheid is dus een misvatting.

Lijden in stilte

Bij kinderen heb je het alleen niet meteen door. Je zou het kunnen merken aan somberheid of teruggetrokken gedrag, maar lang niet altijd wordt eenzaamheid bij kinderen opgemerkt. Kinderen die eenzaam opgroeien lijden dus in stilte. Omdat het probleem niet direct wordt aangepakt, is de kans dat ze als volwassen moeten dealen met een nasleep reëel.

Erover praten is dan ook heel belangrijk. Dit is de enige manier om erachter te komen of een kind kampt met gevoelens van eenzaamheid.

Gevolgen van eenzaamheid

De gevolgen van eenzaamheid onder kinderen worden vaak onderschat. Wanneer een kind zich langere tijd eenzaam voelt, kunnen deze gevoelens samengaan met laag zelfvertrouwen, depressie of zelfs suïcidale gedachten. Ook misbruik van drugs of alcohol, kunnen een gevolg zijn van eenzaamheid.

Omgaan met eenzaamheid guide: alle tips, vragen en antwoorden verzameld

Daarnaast bestaat er een verhoogde kans op fysieke klachten door stress en slaaptekort. Het is daarom belangrijk om op tijd in te grijpen en kinderen te helpen bij het omgaan met gevoelens van eenzaamheid.

Struggles als volwassene

Als je je lang tijd eenzaam voelt, kun je daar op latere leeftijd nog last van hebben. Enkele voorbeelden zijn:

 • Op zoek gaan naar liefde, waar je het niet vindt (en dus in verkeerde relaties belanden).
 • Jezelf isoleren wanneer dingen misgaan.
 • Altijd voor anderen klaarstaan, maar jezelf onzichtbaar voelen.
 • Jezelf de schuld geven als anderen je pijn doen.
 • Gevoelens van leegte en eenzaamheid.
 • Omringd zijn met veel mensen, maar nog steeds het gevoel hebben dat je geen connectie of echte verbinding hebt.

Wat kun je doen als je merkt dat een kind eenzaam is?

Eenzaamheid is een gevoel en je kunt er niet altijd iets tegen doen. Toch delen wij een paar tips waardoor je je misschien iets minder eenzaam voelt, of de eenzaamheid in ieder geval opmerkt.

 • Neem een kind altijd serieus.
 • Luister altijd naar een kind als het zijn hart lucht.
 • Observeer het gedrag van het kind, hoe reageert een kind in sociale situaties?
 • Praat over eenzaamheid met kinderen. Dit kan recht door zee of op een creatieve, spelende wijze. Soms helpt dit om het onderwerp wat luchtiger te maken.
 • Zorg voor structuur; op dezelfde tijd naar bed, iedere dag op hetzelfde tijdstip wakker worden en eet op vaste tijden.
 • Maak een vision board met dingen die belangrijk zijn voor het kind en probeer minstens één ding in het dagelijks leven te integreren. Zie je veel natuur? Ga dan iedere dag even naar buiten.
 • Overweeg een sociale vaardigheidstraining.
 • Geef regelmatig een compliment aan het kind, dit vergroot het zelfvertrouwen.
 • Zoek een hobby buiten school om, ook dit zijn plekken waar sociale interactie plaatsvindt.

Niemand zou eenzaam moeten opgroeien, toch gebeurt het wel. Merk jij dat iemand in jouw omgeving eenzaam is? Probeer er dan voor hem of haar te zijn… alle kleine beetjes helpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️