Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 5 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

De gezondheidsvoordelen van groenten rechtstreeks uit de zee (ja, echt!)

Hoe vaak heb jij zeewier, wakame of zeekraal op het menu staan? In Nederland is het eten van groenten uit de zee nog niet enorm populair, maar wist je dat zeegroenten een bron van vezels, eiwitten, vitamines en mineralen zijn? We nemen een diepe duik in de zee en gaan op zoek naar alle gezondheidsvoordelen van deze heerlijke groentes.

We kwamen ‘m al tegen in het lijstje met 10 gezondste groenten die je op je bord wilt hebben: zeegroenten. Deze nog vrij onbekende tak van de groenten verdient wat ons betreft meer aandacht, want groenten uit de zee zijn heerlijk en geven jouw maaltijden een hele nieuwe smaakbeleving.

Wat zijn zeegroenten?

De volgende groenten horen thuis in de categorie ‘groenten uit de zee’:

  • Nori: je kent deze zeegroente als het dunne velletje om je sushi. Nori is vaak droog en heel plat, en heeft een umami smaak. Ook lekker: kleine stukjes gedroogde nori in je saladedressings.
  • Wakame: nog zo’n naam die je waarschijnlijk wel bekend voorkomt. Wakame wordt vaak geserveerd als salade bij de sushi. Deze frisse zeegroente past ook goed bij tofu, soepen of rijst.
  • Kelp: er zijn bijna 30 verschillende soorten ‘kelp’, ook wel bekend als zeewier, te koop. Deze veelzijdige groente wordt verwerkt in vele producten, maar wordt ook verkocht in poeder- en capsule vorm.
  • Chlorella: chlorella is vaak te koop in capsulevorm. Deze zeegroente bevat veel eiwitten, vitamines en mineralen. Fun fact: de naam chlorella komt van het Griekse woord ‘chloros’, dat ‘groen’ betekent.
  • Spirulina: spirulina is een blauw-groene alg die je vaak terugziet in tabletvorm of in een poeder. Het is een bron van proteïne en past daarom perfect thuis in een voedzame shake vol eiwitten.

Via onze lieftallige collega’s van Culy leerden we dat er nóg meer zeegroenten zijn. Wat dacht je van lamsoor, zilte zeekool en zeebanaantjes?

Waarom zeegroenten zo gezond zijn

Zeegroenten zijn meer dan alleen lekker, ze brengen namelijk ook vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Dat maakt het extra verleidelijk om groenten uit de zee eens op het menu te zetten.

Zeegroenten supporten een gezonde stoelgang

Wist je dat zeegroenten meer vezels bevatten dan de meeste groente- en fruitsoorten? Daarom zorgt het ervoor dat jouw stoelgang soepeler verloopt.

Vol vitamines en mineralen

Net als ‘normale’ groenten bevatten zeegroenten enorm veel vitamines en mineralen. De hoeveelheid verschilt uiteraard per soort. Vitamines en mineralen die we vaak tegenkomen bij deze groentesoorten zijn vitamine A, C en E, ijzer, zink, calcium en magnesium.

Een bron van omega-3 vetzuren

Vind jij het lastig om genoeg omega-3 vetzuren binnen te krijgen? Deze vitamine vinden we vooral terug in vette vis. Als veganist is het binnenkrijgen van deze vitamine dus lastiger.

Op mindbodygreen lezen we dat de vette vis deze vitamine juist bevat doordat de vissen zeegroenten eten.  En zo kan jij ze dus ook binnenkrijgen – met het eten van groenten uit de zee.

Een bron van jodium

Jodium is een mineraal dat nodig is voor de productie van schildklierhormonen, lezen we op de website van het Voedingscentrum. De schildklierhormonen zijn nodig voor een goed verloop van de stofwisseling, evenals voor een een goede groei en de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel.

Een belangrijk mineraal dus! Het is daarom ook erg fijn dat zeegroenten als wakame en nori dit mineraal bevatten. Een andere grote (en bekendere) bron van jodium is brood.

Waar koop ik zeegroenten?

Gangbare zeegroenten als nori zijn vaak in het Aziatische schap van de grotere supermarkten te vinden. Ook toko’s verkopen vaak verschillende soorten groenten uit de zee.

Zeegroenten in tablet- of poedervorm zijn verkrijgbaar bij drogisten, zoals deze Physalis Chlorella + Spirulina tabletten van Holland&Barett.

Spirulina: wat is het precies en wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

mindbodygreenSHAPEVoedingscentrum

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️