Marloes Graat
Marloes Graat Betere wereld 27 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Detox van dons: waarom het echt geen fijn idee is in jouw beddengoed

Nu de winter voor de deur staat, is het tijd om de slaapkamer onder handen te nemen. Fris gewassen beddengoed, telefoon uit de slaapkamer en misschien eens checken of het tijd is voor nieuw beddengoed. Een dekbed is na 8 tot 10 jaar echt wel op. Als je een nieuw dekbed wilt kopen, is het een goed moment om je af te vragen of een donzen dekbed nog de beste optie is. Er bestaan tegenwoordig genoeg diervriendelijke en duurzamere alternatieven.

Wanneer heb jij voor het laatst je dekbed vervangen? Als je het niet meer weet, is dat een goede indicator dat het eens tijd is om een nieuw dekbed te kopen.

https://www.bedrock.nl/duurzaam-interieur-tips/

Als je dan toch een nieuw dekbed gaat kopen, check dan de nieuwe diervriendelijke opties die er anno 2022 zijn. Een donzen dekbed klinkt lekker warm, isolerend en ventilerend: alles waar je misschien op zoek naar bent in een dekbed. Toch is het goed om eens verder te kijken naar andere, meer diervriendelijke alternatieven.

Waarom geen dons?

We kunnen het niet mooier maken dan het is: een diervriendelijk donzen dekbed bestaat niet. Dons wordt geplukt van de borst van ganzen en eenden. En hoewel er in West-Europa alleen geplukt mag worden van dode dieren is het erg moeilijk te achterhalen waar dons vandaan komt.

Dit zijn de 8 (onverwachte) voordelen van naakt slapen

China is namelijk ook een hele grote producent van dons en daar gelden dit soort regels over het algemeen niet. Ganzen kunnen in China wel 4 tot 5 keer levend worden geplukt, schrijft Bont voor Dieren. En dat is niet iets waar je aan wil bijdragen toch?

Keurmerken voor dons

Hoe kun je erachter komen of het dons in jouw dekbed niet uit China komt? Er zijn verschillende keurmerken, waaronder de Responsible Down Standard (RDS) en de Traceable Down Standard (TDS). Beide keurmerken garanderen dat het dons niet afkomstig is van levend geplukte eenden of ganzen.

Echter vermeld Wakker Dier dat het keurmerk RDS in 2016 in opspraak was, omdat undercover onderzoek aantoonde dat er toch dons van levend geplukte dieren onder hun label werd verkocht.

10 x vegan & cruelty free huidverzorging voor je gezicht

Als je zeker wilt zijn van een diervriendelijke dekbed, kies je dus liever helemaal geen dons. Maar wat zijn de alternatieven?

Diervriendelijke alternatieven voor een donzen dekbed

Onder deze dekbedden kun je met een gerust hart schaapjes tellen.

1. Bamboe dekbed

Een bamboe dekbed is gevuld met bamboe viscose en microvezel. Bamboe is een van de beste dier- en milieuvriendelijk alternatieven voor een donzen dekbed. Het materiaal is supersterk, groeit heel snel en heeft geen pesticide of andere chemische middelen nodig.

Daarnaast kun je heerlijk slapen onder een bamboe dekbed, omdat het tot 4 keer meer vocht opneemt dan katoen, het is hypoallergeen, antibacterieel en warmte-regulerend. Dit betekent dat het je koel houdt tijdens warme zomernachten en warm houdt in de winter. Bijna alleen maar voordelen heeft deze milieuvriendelijke optie dus.

2. Tencel dekbed

Een tencel dekbed wordt gemaakt van de houtsnippers van een Eucalyptusboom. Dit hout wordt gehaald uit duurzaam beheerde bossen dus tencel is 100 procent biologisch afbreekbaar en een milieuvriendelijke optie.

Niet schrikken: zoveel bacteriën zitten er in je handdoek en beddengoed

Een tencel dekbed kan makkelijk veel vocht opnemen en is dus erg geschikt als je ‘s nachts veel zweet. Wist je dat iedereen een halve liter zweet per nacht verliest? Daarom is het sowieso goed om je dekbed en kussen regelmatig te wassen.

3. Wollen dekbed

Natuurlijk is er dan nog good old wollen dekbed! Denk je bij een wollen dekbed meteen aan kriebelig, wollen deken dat je oma vroeger op bed had liggen? Think again, wollen dekens van tegenwoordig zijn zijdezacht, niet kriebelig, zijn er in mooie natuurlijke kleuren en zijn zelfreinigend.

Last van PMS? Deze olie kan helpen om de krampen te verlichten

Wolzijde past zich aan aan de temperatuur van jouw lichaam, dus dat betekent koel in de zomer slapen en warm in de winter. De webshop Daaloumou verkoopt duurzame merinowollen dekbedden die met de hand worden gemaakt in Europa.

Een donzen dekbed is wat ons betreft niet meer nodig met al deze vernieuwende, duurzame opties. Onder deze duurzame dekbedden slaap je als een roos en hoef je niet wakker te liggen over het dierenleed van jouw dekbed. Good night, sleep tight!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️