Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 28 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Kurkuma doet wonderen: zo werkt de natuurlijke ontstekingsremmer

Kurkuma, het oranje knolletje en zusje van de oergezonde gember. Het draagt heel wat heilzame werkzaamheden met zich mee en laat maar weer eens zien wat voor een heilzame krachten de natuur allemaal met zich mee draagt. Maar hoe werkt kurkuma als natuurlijke ontstekingsremmer eigenlijk?

Een ode aan de medicinale kracht van kurkuma én uitleg waarom het zo’n krachtig knolletje is.

De wondere kracht van kurkuma

Kurkuma is een specerij dat wordt gewonnen uit de plant curcuma longa. Het wordt ook wel curcumine, koenjit of geelwortel genoemd en is een wondermiddel voor het menselijk lichaam.

https://www.bedrock.nl/een-heerlijk-sapje-met-gele-biet-wortel-bleekselderij-kurkuma/

Wist je dat kurkuma al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde? Het is de oudste geneeswijze uit India waarbij vooral wordt gekeken naar jou als persoon in zijn geheel. Het is dus een holistische geneeswijze.

Ontstekingsremmer

In Ayurveda wordt kurkuma dan ook gebruikt als middel tegen ontstekingen en andere kwalen. Ontstekingen spelen vaak een grote rol in chronische ziektebeelden, waaronder neurodegeneratieve, cardiovasculaire, metabolische en auto-immuun ziekten.

Curcumine

In de laatste decennia is kurkuma wetenschappelijk onderzocht en inmiddels duiden honderden studies op de geneeskrachtige eigenschappen van kurkuma’s hoofdbestandsdeel curcumine.

Curcumine reguleert veel processen die gelinkt zijn aan ontstekingen en helpt daarom bij de bestrijding van kwaadaardige ziektes, diabetes, allergieën, artritis, Alzheimer’s, ziekte van Crohn, en andere chronische aandoeningen.

Daarnaast zijn er onderzoeken die erop wijzen dat curcumine de ontwikkeling van kankertumoren vermindert en het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.

Ook ondersteunen de bestanddelen curcuminoïden de lever en helpen ze om gewrichten soepel te houden.

Vitamine & mineralen

Daarnaast bevat kurkuma de vitamines C, B1, B2 en B3 en belangrijke mineralen als kalium, calcium, chroom, magnesium, ijzer, zink, koper en kobalt.

En dat alleen in één luttel knolletje.

Depressie verminderend

Naast dat het een hele hoop fysieke gezondheidsvoordelen, blijkt uit onderzoek ook dat het innemen van kurkuma een positief effect heeft op je mentale gezondheid. Het zou zelf een anti-depressieve werking hebben. Waarom? Curcumine remt het enzym MonoAmine Oxidase (MAO).

Nu is het helaas niet zo dat je met een kurkumathee je hele lichaam kunt helen omdat de opname uit voeding is te laag om er echte therapeutische voordelen uit te halen.

https://www.bedrock.nl/een-recept-voor-heerlijke-hummus-met-zoete-aardappel-kurkuma-honing/

Daarom wordt aangeraden om kurkuma in te nemen een voedingssupplement. Koken met kurkuma is dus altijd een goed idee, helemaal als je recepten kookt uit de Aziatische keuken. Of maak dit heerlijke in kurkuma-boter gebakken toast met tomatensalade.

Enjoy!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️