Rosa Bertram
Rosa Bertram Verzorging 20 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo vaak wil je eigenlijk je kussensloop wassen (vooral als je allergieën hebt)

Weinig dingen gaan boven het slapen in een net gewassen bed. Heerlijk ruikende, nog krakende lakens om op neer te ploffen en je hoofd te laten rusten op het frisse kussensloop. Toch is de kans groot dat je je beddengoed inclusief kussensloop niet vaak genoeg wast.

Na het lezen van dit artikel, zal je waarschijnlijk je beddengoed inclusief kussensloop met een stuk meer plezier verschonen.

Hoe vaak moet je je kussensloop wassen?

Je beddengoed wassen is waarschijnlijk een klusje waar je tegen opkijkt. Al die grote lakens van je bed halen, ze in de wasmachine gooien, drogen en intussen weer nieuwe lakens uit de kast halen en met al het geklooi van dien je bed weer opmaken.

Toch wil je het vaker doen dan je eigenlijk zin in hebt. Volgens the American Academy of Dermatology verliezen we namelijk dagelijks tussen de 30.000 en 40.000 huidcellen per dag. Slaap je minimaal 7 uur per nacht, dan komen die losgelaten huidcellen zo op je lakens én kussensloop terecht.

Dit is hoe vaak je je beddengoed eigenlijk zou moeten wassen

Tel daar de olie van je huid en dan vooral gezicht en zweet bij op (helemaal als je je lichaam en gezicht niet wast voor het slapen gaan) en je hebt een bed wat er misschien schoon uitziet, maar toch écht toe is aan een wasbeurt.

Allergieën

Ook is het mogelijk om allergenen zoals pollen mee je bed in te nemen, bijvoorbeeld via je haar. Helemaal als je liever ‘s ochtends doucht dan ‘s avonds.

Al deze huidschilfers, het zweet en lichaamsvocht kan er voor zorgen dat microorganisimen zoals bacterieen en funghi kunnen groeien.

Het is niet heel aannemelijk dat het direct kwaad kan voor je gezondheid, maar als je gevoeligheden hebt zoals bijvoorbeeld allergieën, dan kan je wel sneller last krijgen van huidirritaties, eczeem, puistjes of infecties.

Besmettingen

Beddengoed is gelukkig doorgaans geen ideale plek voor bacteriën om besmettelijke ziektes door te geven van het ene  persoon tot de ander. Bij kraan of ringworm is dat wel het geval, alhoewel je kunt afvragen of de besmetting komt door het beddengoed of omdat twee personen intiem zijn en in één huis wonen of zijn, aldus Thomas Russo, professor en chef van infectieziekten bij the University of Buffalo Jacobs School of Medicine & Biomedical Sciences.

Huisstofmijt

Dan hebben we nog huisstofmijt dat te klein is om met het blote oog te zijn. Deze kleine vrienden vind je overal in huis en leven door stof en oude huidcellen.

Ze gedijen perfect in een warme en vochtige omgeving. Inderdaad, zoals je bed. Hoewel ze normaliter niet zoveel kwaad kunnen voor je gezondheid, is dat wél het geval als je een allergie hebt voor huisstofmijt.

Rommelkont? Zo houd je je huis toch opgeruimd

Ze kunnen je luchtwegen, neus, ogen en huid flink irriteren. Huisstofmijt helemaal voorkomen is onmogelijk, maar mensen met een heuse allergie kunnen wel speciale kussenslopen en beddengoed aanschaffen om de meeste stof buiten de deur (lees: bed) te houden.

Zo vaak wil je je kussensloop wassen

De beste manier om een geïrriteerde huid te voorkomen, is uiteindelijk om je beddenkoop inclusief (speciale) kussensloop regelmatig te wassen.

Ryan Steele, assistent professor clinical medicine bij Yale School of Medicine en programme director bij Yale Allergy & Immunology Contact Dermatitis Programma tipt aan SELF: “was je beddengoed een keer per week en was het op de heetste temperatuur mogelijk om zoveel mogelijk bacteriën te doden.”

Niet schrikken: zoveel bacteriën zitten er in je handdoek en beddengoed

Draag je make-up, hou je niet van douchen in de avond en was je niet altijd je gezicht voor het slapen gaan? Dan wil je je beddengoed of in elk geval je kussensloop nog iets vaker wassen.

Kussenslopen zelf

De National Sleep Foundation raadt zelfs aan om je kussen zelf eens per half jaar te wassen met heet water en een milde zeep. De meeste kussens kunnen namelijk prima gewassen worden in de wasmachine op een zacht programma. Dat geldt trouwens niet voor kussens van schuim.

Ook tipt de National Sleep Foundation om je kussen tenminste eens in het jaar of twee jaar te verwisselen met een nieuwe.

Dus, schaf een extra set mooi, duurzaam beddengoed aan, zodat het makkelijker wordt om je bed vaker te wassen.

Slaap lekker!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️