Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 20 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Met deze vraag kun je jezelf bevrijden van je jeugd(trauma’s)

In de psychotherapie heerst het idee dat als je jezelf van je hedendaagse neuroses wilt genezen, je moet begrijpen en achterhalen wat er in je kinderjaren allemaal is gebeurd. Maar is dat altijd the way to go? Of is er ook een andere manier om hier mee om te leren gaan? Volgens de School of Life kun je één centrale vraag aan jezelf stellen om meer inzicht te krijgen in je jeugd(trauma’s). En die is meer op de toekomst gericht dan je denkt.

Natuurlijk is psychotherapie om jeugdtrauma’s te helen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en is deze methode al decennia lang een beproefd recept. Toch stelt de School of Life een zinnige wedervraag: hoe zit het met geheugenverlies over dingen die gebeurd zijn in je jeugd?

Geen duidelijke herinneringen tot 7 jaar oud

Bijna geen enkele volwassene heeft precies onthouden wat er allemaal is gebeurd in zijn of haar kindertijd. Heeft het dan wel zin om hier tijdens therapie heel diep op in te gaan?

De meeste van ons hebben geen actieve herinneringen aan de kindertijd tot en met drie jaar oud. Tot en met dat je zeven jaar bent, heb je wel wat herinneringen, maar vaak erg vaag en gekleurd door verhalen van je ouders en foto’s of video’s van vroeger.

Intergenerationeel trauma: wat is het en hoe ga je daarmee om?

Geheugenverlies lijkt misschien een voor de hand liggend punt, maar toch is het goed om over na te denken. De kindertijd wordt centraal gesteld tijdens sommige therapievormen, terwijl deze periode eigenlijk een onduidelijke, vage periode is in je geheugen.

Je wist niet beter

Een andere reden om kritisch te zijn op de methode van graven in je jeugd is dat de kindertijd, ook al was deze niet leuk of heb je trauma’s opgelopen, voor jou heel normaal leek. Je wist niet beter dan dat wat er bij jou thuis gebeurde normaal was.

De kindertijd is nu eenmaal iets wat we allemaal meemaken. Iets wat we gewoon vinden en een gewoonte is veel moeilijker om te analyseren of om kritische vragen over te stellen.

Oplossen van een jeugdtrauma in het hier en nu

Dit betekent niet dat er niks te doen is aan issues waar je nu mee dealt en waarvan de oorsprong wellicht in je kindertijd ligt. Hoe kun je hier wel op een nuttige manier naar kijken en vooruitgang boeken? Het antwoord is simpeler dan je denkt: kijk naar jezelf in het hier en nu.

Zo word je bewust van je innerlijke kind

Alles wat we over het verleden moeten weten, kun je namelijk terughalen naar hoe je je nu gedraagt. We hoeven niet te achterhalen wat er toen allemaal is gebeurd, we moeten gewoon beter kijken naar hoe we ons nu, vandaag, gedragen, wat we denken en hoe we ons voelen.

Die ene belangrijke vraag die je hierbij kan helpen is: waar ben je bang voor? Schrijf deze vraag eens op in een boekje of je mobiel en schrijf daaronder alles wat er in je op komt. ‘Ik ben bang voor…’ De dingen die dan in je opkomen, geven je waarschijnlijk meer inzicht dan diepgraven in je jeugd.

Bedrock’s calming meditaties voor beginners en pro’s

De angsten die je nu hebt, komen zeer waarschijnlijk voort uit situaties uit een ver vergeten kindertijd. Stel je voor je hebt de angst: ik ben bang om dom over te komen. Vraag je dan vervolgens af: wie zou het kunnen zijn geweest en hoe is het gebeurd in je kindertijd? Of je bent bang om afgewezen te worden. Wie heeft je toen je klein was een keer afgewezen en wat zou er gebeurd kunnen zijn?

Meer inzicht in onbewuste gevoelens

We zijn het misschien niet gewend om op deze manier te denken maar het kan je wel helpen om meer inzicht te krijgen in onbewuste gedachten over je verleden. Het kan je een nieuw perspectief geven op onze ouders of verzorgers en op wat we allemaal hebben meegemaakt. Om er op deze manier naar te kijken, krijg je meer inzicht op wat er is gebeurd in de vroege dagen van je kindertijd.

Hoe beoefen je zelfliefde? 4 tips om meer liefde voor jezelf te creëren

Hoe kan dit je verder helpen? Gebruik deze nieuwe inzichten of gedachten over je kindertijd om te begrijpen dat de thema’s waar je nu tegenaan loopt, waarschijnlijk oorsprong hebben in je kindertijd.

Kijk met geduld naar jezelf als je vastzit in bepaald gedrag of een angst. Dit heeft waarschijnlijk een specifieke oorsprong in het verleden en hoe meer je dat leert te begrijpen, hoe meer je je bevrijd zult voelen.

Je toekomst hoeft dus niet heel zwaar of beladen te voelen, als je de jouw uitdagingen in het leven weet te herleiden naar het punt van oorsprong.

Wil je meer weten over dit onderwerp of je verdiepen in psychologie of filosofie? Bekijk dan de website van School of Life voor cursussen, boeken en workshops.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️