Redactie
Redactie Psyche 24 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Een ode aan de vrouwelijke dokters van China

De wereld zit in quarantaine om besmetting van het corona-virus te voorkomen. Het virus brak onverwachts uit in Wuhan, China, en artsen en ziekenhuizen werden daar overspoeld met patiënten van een ziekte waarover nog niets bekend was. Een extreem stressvolle situatie, voor een beroep dat sowieso al onder heel veel druk staat, met name de vrouwelijke medische helpers. Vrouwen in die branche krijgen veel te maken met seksisme en ongelijke behandeling, en zijn nu wederom degene die de grootste offers maken.

Tessel ten Zweege, oprichtster van feministisch collectief PISSWIFE, schreef een ode aan de vrouwen aan de frontlinie in China.

De vrouwelijke dokters van China

In China zit er een aardige kloof tussen de carrièrekansen van mannelijke en vrouwelijke dokters. Vanwege traditionele gendernormen die vrouwen voorschrijven meer uren te maken in huishoudelijke functie, en vanwege de verschillende pensioensleeftijden, hebben vrouwelijke dokters minder kans op een glansrijke medische carrière.

Vrouwelijke doktoren hebben namelijk een pensioensleeftijd van 55, wat ze maar 25 jaar geeft om zich na hun afstuderen te ontwikkelen in het vakgebied. Mannelijke dokters kunnen 5 jaar langer doorwerken. Als resultaat verdienen vrouwelijke dokters in China bijna 40 procent minder dan hun mannelijke collega’s.

Lees ook: Stay calm! Zo kan je mindful omgaan met het verplicht thuisblijven

Ook krijgen Chinese dokters veel te maken met geweld. Eind 2019 werd Yang Wen, een vrouwelijke dokter, werkzaam in Beijing’s Civil Aviation General Hospital, doodgestoken door de zoon van één van haar patiënten. Hij was geagiteerd omdat hij het oneens was met de behandeling die zijn moeder kreeg. In het laatste decennium zijn er 295 aanvallen op medisch personeel gerapporteerd in China.

Pandemie

Nu de wereld in een staat van pandemie verkeert, neemt de druk op Chinese vrouwen in de medische wereld alleen maar toe. In Wuhan, waar het virus uitbrak, zijn in februari 2 extra spoedhospitalen opgebouwd om corona-patiënten in kwijt te kunnen. Er waren meer patiënten dan de dokters aankonden, en bij de aanvang van de uitbraak was er nog niet bekend dat het van mens op mens overgedragen kon worden.

Must read: Time to unite: 4 tips om anderen te helpen in tijden van corona

Ziekenhuispersoneel droeg nog niet adequate kleding, en rond de 1000 Chinese dokters hebben het virus zelf opgelopen tijdens het onderzoeken en behandelen van patiënten.

Een zuster die het virus opliep op haar werk en haar oudere familieleden aanstak, moest op sociale media de noodklok luiden voordat haar familie werd behandeld. Medisch personeel is zo overweldigd door de werkdruk dat sommigen van hen luiers dragen omdat er geen tijd is om naar de wc te gaan.

Geen toiletpauzes en period-proof

Stel je voor: je werkt je de naad uit, gaat door glazen plafonds en lapt gendernormen aan je laars om in deze pandemie aan het werk te kunnen. Vervolgens is er niet voldoende beschermende kleding om je goed te weren tegen het virus en geen passende hygiënische hoofdbedekking, waardoor talloze vrouwelijke artsen genoodzaakt werden zich kaal te scheren.

Er was geen tijd voor toilet-pauzes, dus werd vrouwelijke artsen anticonceptiepillen gevoerd om hun ongesteldheid uit te stellen en ze aan het werk te houden. Jiang Jinjing, bewoonster van Shanghai, initieerde een project om ‘period-proof’ ondergoed naar medische professionals te krijgen, maar sommige ziekenhuizen wimpelden de donaties af omdat ze de zaak niet urgent genoeg vonden.

Lees ook: Mentaal gezond blijven tijdens corona: 8 manieren om rustig te blijven

Eén vrouwelijke dokter wordt door een nieuwsblad geprezen omdat ze 10 dagen na een miskraam weer aan het werk gaat. In Nederland zou een vrouw in die positie gewoon een uitkering van 16 weken krijgen.

Tijd voor een ode

Ondanks dat vrouwen in deze nadelige omstandigheden bijna 40 procent minder verdienen dan hun mannelijke collega’s, zijn ze over-gerepresenteerd in de medische strijd tegen corona. Meer dan de helft van alle dokters en 90 procent van de zusters in de frontlinies in de uitbraak, zijn vrouw. Laten we ook niet vergeten dat in een staat van lockdown, wanneer kinderen niet meer naar school gaan en oudere familieleden verzorgd moeten worden, deze taken ook veelal op vrouwenschouders zullen vallen.

Hier bovenop komt nog eens dat wanneer er een vaccin tegen coronavirus in omloop is, deze zeer waarschijnlijk voornamelijk werkt voor mannen.

Enfin, ik wil in ieder geval een diepe buiging doen aan alle kaalgeschoren en doorgebloedde vrouwen die hebben gestreden aan de medische frontlinie in China. Een ode aan hoe zij zich omhoog vochten naar een carrière die hen zo tekort schiet. Mijn diepe, diepe respect.

Tessel ten Zweege is kunstenares en oprichtster van feministisch collectief PISSWIFE. Ze is recentelijk afgestudeerd van Literary & Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam en werkt nu als freelance schrijfster en illustratrice aan feministische content. Met PISSWIFE maakte ze tot dusver 3 zines: onafhankelijke tijdschriftjes vol kunst en persoonlijke verhalen.

Meer girl power?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Een ode aan de vrouwelijke dokters van China
Sluiten