Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 3 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Hallo cuffing season: waarom we massaal een maatje willen (voor de winter)

Waar we als singles in de zomer nog vrolijk rond huppelen van het ene romantische en hete, zomerse avontuur naar het andere, is dat in de winter wel even anders. Dan begint namelijk het zogeheten cuffing season: dé periode waarin singles op zoek gaan naar een maatje.

Al is het enkel voor de winter… Hoe werkt het cuffing season? En waarom willen we nu ineens monogaam zijn?

Cuffing season

Het concept cuffing season slaat letterlijk op de periode waarin we na de zomer meer naar binnenkeren. Cuffing verwijst namelijk naar ‘hand cuffs‘ ofwel handboeien, dat gaat over stelletjes die in deze tijd van het jaar samenkomen.

We krijgen als mens nu eenmaal meer zin om te nestelen met een metgezel als de koudere maanden er weer aankomen. Het cuffing season is dan ook vooral typisch voor mensen die in andere perioden van het jaar eigenlijk liever vrijgezel zijn.

Komt de herfst en de winter eraan, dan wordt het voor hen echter wél tijd om – al dan niet tijdelijk – te settelen.

Waar komt de nesteldrang vandaan?

Behalve dat we als mens een soort natuurlijke drang hebben om in de winter meer naar binnen te keren (het wordt kouder en dus zitten we meer binnen), geldt dat dus óók voor wie in de zomermaanden eigenlijk liever een lustige vrijgezel is.

‘Geboeid worden’, ofwel de relatie met je scharrel zowaar exclusief maken, gebeurt natuurlijk het hele jaar door, maar juist in het zogeheten cuffing season lijken we toch nog meer waarde te hechten aan het aangaan van een relatie.

Voel jij na een vrije zomer plotseling de drang om ineens wel een relatie aan te gaan, nu de winter nadert? Dan ben je dus zeker niet de enige. Het is zelfs een zéér verklaarbare trend in de datingwereld. Hoe zit dat?

Het kunnen de korte dagen en lange nachten zijn, de kerst– en nieuwjaarfeestjes waar we liever met een partner verschijnen of juist de koude wintermaanden waardoor we ons sneller eenzaam, verveeld of zelfs buitengesloten voelen. De herfst en winter zijn typische periode om meer verbinding aan te willen gaan met iemand die je lief is.

Dwingt het weer je om naar binnen te gaan, dan is het een fijn idee dat je thuis een fijne partner hebt met wie je kunt knuffelen, koken, films kunt kijken en fijne seks mee kunt hebben. Op zich niet zo gek dus, dat cuffing season!

Verlangen naar monogamie

“Tijdens cuffing season krijgen veel mensen een sterker verlangen naar een monogame relatie,” zo legt Lori Brotto uit, een psycholoog gespecialiseerd in seksualiteit.

Wie normaal gesproken graag vrijgezel is, kan juist in deze periode flink gaan verlangen naar een relatie, zo blijkt dus. Ook al is die relatie misschien maar voor een korte periode, zodat je in de zomer weer vrijgezel bent. Tinder deed hiernaar een onderzoek, en wel 51 procent (!) van de Gen Z-singles is deze winter op zoek naar een relatie.

De periode begint wanneer het kouder begint te worden, zo rond oktober en eindigt meestal weer in maart, wanneer het weer wat warmer wordt. Maar dus wel ná Valentijnsdag.

Zorgt het cuffing season voor echte liefde?

Of het cuffing season dan ook voor ware liefde zorgt, is natuurlijk nog maar de vraag. Het feit dat je liever niet alleen wilt zijn in de wintermaanden, graag iemand hebt om mee te knuffelen en te koken, zijn natuurlijk niet per se de beste ingrediënten een duurzame relatie mee aan te gaan.

Dat wil tegelijkertijd óók weer niet zeggen dat je geen echte liefde kunt vinden in de winter. En eigenlijk maakt het helemaal niet uit: als jullie nu samen willen zijn en dat in elkaar vinden, is dat helemaal perfect! Zolang je dat maar open en eerlijk met elkaar communiceert.

Happy cuffing season!

Zie je je geliefde als je beste vriend? Dit betekent dat voor je relatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️