Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 3 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom nieuwe ervaringen je helpen tijdens moeilijke periodes

Ieder huisje heeft zijn kruisje. Voor mij was het overlijden van mijn vader (aan de spierziekte ALS) een moeilijke periode. En ook het plotselinge dodelijke auto-ongeluk van mijn nichtje was een enorme klap voor mijzelf en haar familie. Tel daar struggles met mijn gezondheid en een liefdesbreuk (jaren geleden dan hè) bij op en die vertrouwde omgeving is opeens helemaal niet meer zo vertrouwd. Dat is precies het moment waarop nieuwe ervaringen helpen om je door moeilijke periodes heen te slepen.

Ik weet nog goed dat ik het verdriet en de ellende pas echt goed los kon laten na nieuwe ervaringen die na deze moeilijke periodes op mijn pad kwamen.

Nieuwe ervaringen helpen je door moeilijke periodes

Als je leven op z’n kop staat, is de neiging om te vluchten groter dan je van jezelf gewend bent. De drang om iets te ondernemen, een vliegticket te boeken en nieuwe ervaringen op te doen, raast door je lijf.

Na een ingewikkelde break-up vertrok ik voor London College of Fashion naar India, voor een duurzaam modeproject, Shared Talent India genaamd. Ik ging op solo-reis (met toen nog onbekende mensen) om de mode-industrie te verduurzamen, een langere tijd, met mensen die ik niet kende. Destijds sprak ik niet eens vloeiend Engels, dus met knikkende knieën stapte ik in het vliegtuig.

Eenmaal aangekomen in India beleefde ik prachtige avonturen. Natuurlijk was het pittig, hard werken, voelde ik me soms eenzaam en kreeg ik een voedselvergiftiging. Toch was het tegelijkertijd een nieuw begin. Na de reis, die ik toch maar had gemaakt, voelde ik een enorme kracht. En niet alleen ik merkte dat, ook mijn omgeving vond mij gegroeid op persoonlijk vlak. I did it, dacht ik bij mezelf. Als ik dit kan, kan ik de hele wereld aan.

Het zwaarste is achter de rug

Als je iemand verliest of te maken krijgt met ziekte, onrecht of andere nare situaties, bereik je een dieptepunt. Daar krabbel je niet zomaar bovenop. Geduld, vertrouwen en nieuwe ervaringen helpen daarbij. Als je iets doet waar je weer blij van wordt of trots op bent, krijg je stukje bij beetje weer vertrouwen in het leven. Daarom helpen nieuwe ervaringen bij het verwerken van een lastig proces.

Pijnlijke of mooie ervaring

Een pijnlijke of juist mooie ervaring helpt je met beide benen op de grond zetten. Je groeit in persoonlijk opzicht. Elke ervaring van ‘groot of klein formaat’ geeft je een kijkje in een dieper level van je zelfbewustzijn. Nou klinkt dit zweverig, maar deze vaak onverwachte situaties geven grip op je leven.

Vraag jezelf nooit af ‘waarom ik’, maar neem het leven zoals het wordt voorgeschoteld. De pijn die je voelt wanneer iets compleet mis gaat, is niet te voorkomen. Natuurlijk is het niet makkelijk en wil je geen pijn en verdriet, maar je kunt het tij niet keren.

Positieve ervaringen zorgen ervoor dat je in een bepaalde flow komt, zo stelt psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. Dat werkt veel beter dan consumeren. Door je volle aandacht te richten op iets – zoals een berg beklimmen – creëer je een vorm van intens geluk. Je focus is langer en dieper, dan wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe tas koopt.

Je gedachtes zijn 100 procent bij de huidige ervaring en ze ontwikkelen een nieuw gedeelte van je karakter. Daarbij: ervaringen kun je nooit van iemand afpakken, iets dat we ook waardevol achten in onze maatschappij.

Maar hoe kan het dan toch dat we het één kunnen afsluiten of verwerken door het opdoen van een andere positieve ervaring? Een mens kan veel hebben, veel meer dan je vaak zelf denkt. Het gevoel dat je bepaalde dingen hebt doorstaan, maakt je nou eenmaal sterker en wijzer. Door hierna een spannende overwinning of een positieve ervaring op te doen, wordt het gevoel van ‘alles komt altijd goed’ krachtiger.

In het Engels heb je daar een hele mooie benaming voor: “Everything will be okay in the end. If it’s not okay, then it’s not the end.”

Zo ga je om met rouwanalfabeten: mensen die rouwen niet lijken te snappen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️