Leontine Jacobs
Leontine Jacobs Duurzaamheid 4 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom missiegedreven merken de wereld aan het veroveren zijn

In een wereld vol oppervlakkige reclameslogans en kortstondige trends is een opvallende verschuiving aan het ontstaan. Steeds meer missiegedreven merken winnen terrein, maar wat maakt van deze merken de nieuwe publiekslievelingen? Waarom zijn zij zo populair? Leontine Jacobs, merkstrateeg voor impactbrands, neemt je mee voor een kijkje in haar wereld.

Als je ooit in een koffietentje hebt gezeten, is de kans groot dat je iemand zag zitten met een Dopper-waterfles. En je zag vast al eens iemand met een Dille & Kamille-tas door de stad lopen. Hoe slaagt een niet-kleding merk erin om zo veel mensen vrijwillig rond te laten lopen met hun – loeigrote – logo?

Het geheim van merken zoals deze gaat dieper dan de esthetiek van een logo of slimme marketing. Het gaat om iets veel diepgaanders, iets wat zowel ongrijpbaar als onmiskenbaar krachtig is. Het is een combinatie van idealisme en identificatie.

Mensen vormen een connectie met deze merken op een niveau dat verder gaat dan hun producten. Ze kopen geen waterfles of tas; ze omarmen een levensstijl, sluiten zich aan bij een beweging.

Sense of belonging

Een sterke merkidentiteit draait niet alleen om een kwaliteitsproduct. Het draait om het creëren van een community. Een cultuur. Een gevoel van ergens bij horen. Om gedeelde waarden en idealen. Het is de Dopper die staat voor een wereld zonder wegwerpflessen en de tas van Dille & Kamille die duurzaamheid en rust uitstraalt. Het gaat om identificatie met een betere toekomst en een gezamenlijk geloof in een levensstijl: we’re in this together.

Producten van impactmerken zijn meer dan gebruiksvoorwerpen; het zijn symbolen voor een levenshouding. Ze zijn verworden tot een soort sociale verklaring, onderdeel van een stille revolutie. De Dopper, de Dille & Kamille-tas en talloze vergelijkbare iconische producten dragen de belofte van een bewuste keuze en het verlangen om de wereld te veranderen.

Consumenten willen bewust spenderen

Consumenten worden steeds kritischer. Ze willen niet langer alleen producten kopen; ze streven naar een diepere connectie en waarderen ethiek achter het product. De groeiende bewustwording bij consumenten is mede te danken aan de transparantie die de digitale wereld biedt.

Informatie is nu gemakkelijker toegankelijk dan ooit tevoren. Het is een verschuiving waarin de consument zijn kracht gebruikt om verandering te eisen van bedrijven, niet alleen in het productaanbod, maar ook in hun handelswijze en maatschappelijke betrokkenheid.

Dit ‘tijdperk van bewustzijn’ vraagt een andere benadering van merken. Het is niet langer voldoende om enkel producten aan te bieden; bedrijven moeten transparant, ethisch en duurzaam opereren om relevant te blijven. En dat doen missiegedreven merken als geen ander.

It’s a lifestyle, baby

De kracht van deze merken ligt dus niet alleen in hun producten, maar vooral in hun vermogen om een levensstijl te belichamen. Het gaat om het vormen van een gemeenschap van gelijkgestemden, een groep die dezelfde waarden deelt. Consumenten stralen een bepaalde boodschap uit door deze items te gebruiken: ‘Hoi, ik omarm deze filosofie, ik sta achter deze missie’. En zo word je als merk onderdeel van een groter geheel.

Het is dus zó dat de flessen van Dopper en tassen van Dille & Kamille transformeren van producten naar levenswijzen. Ze veroveren de harten van hun dragers.

En dát is waarom missiegedreven merken op dit moment de wereld veroveren. Precies dat. It all starts and ends in the heart.

Leontine Jacobs is dol op sterke impactmerken, merkstrateeg, art director en eigenaar van bureau The Alliance, waarin zij oprichters van impactbrands helpt aan meer zichtbaarheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️