Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 4 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

Gift Green! Dé grote groene cadeaugids voor de feestdagen

Zo tegen het einde van het jaar maken we onszelf weer langzaam klaar voor de vele kerstdiners, feestelijke lunches en natuurlijk: de nieuwjaarsfeestjes. En daar horen vaak ook de nodige cadeautjes voor geliefden bij, maar hoe zorg je dat jouw presentjes dit jaar ook een beetje planeet proof zijn? We helpen je daar graag een handje mee op weg! Dít is de grote groene cadeaugids van 2023.

Zo weet je zeker dat je niet alleen jouw familie, vrienden of partner blij maakt, maar óók meteen bijdraagt aan een groenere planeet. Win-win, toch?

Geef geen prullaria cadeau

De feestdagen zijn ieder jaar weer hét uitgelezen moment om iets liefs te geven aan je dierbaren. Van een kleinigheidje tot iets waar hij of zij op dit moment veel aan heeft. Helaas voelen we door de kerstdagen vaak ook de druk om ‘gewoon iets’ voor de ander te kopen om maar niet met lege handen aan te komen.

Met als gevolg dat er jaarlijks weer heel wat prullaria wordt aangeschaft van lage kwaliteit en waar de ander niet op zit te wachten en al helemaal nooit iets mee gaat doen.

Zo zadel je de ander niet alleen op met iets waar hij/zij mee iets moet doen (al is het jouw cadeau ergens ver wegleggen), maar je koopt ook iets waar bij de productie ervan de nodige CO2-uitstoot bij kwam kijken… Zonde dus!

Een cadeau geven is in de essentie natuurlijk lief bedoeld, maar denk omwille van de planeet én waar je de ander mee opzadelt goed na over wat je geeft.

De grote groene cadeaugids van 2023

We delen alvast wat duurzame cadeaus waar je de ander én de planeet geheid blij mee maakt:

1. Geef een boom

Een boom ja, dát lees je goed. Heeft jouw geliefde een balkon of tuin, dan is een boom geven een hartstikke slim en groen idee. De tuin fleurt er direct van op, en bovendien creëer je er meer biodiversiteit mee, waardoor er meer insecten zoals bijen op af komen. Juist in tijden van klimaatverandering hebben we meer biodiversiteit nodig!

Heeft jouw dierbare geen tuin? Dan kan je ervoor kiezen een organisatie te steunen die bomen plant, zo wordt de ander tóch eigenaar van een boom.

2. Ga voor duurzame materialen

Wil jij jouw lover of broertje voor Sinterklaas of Kerst mooie sokken of een mooie (eindelijk een beetje stylische) trui cadeau doen, kies dan voor een kledingstuk dat gemaakt is van natuurlijke en duurzame materialen.

Deze kledingstukken zijn met zorg gemaakt, niet in massaproductie en gaan een stuk langer mee. Ja, duurzame kleding is iets duurder dan fast fashion, maar er is dan ook een grote reden dat fast fashion goedkoop is. Iemand betaalt namelijk wél voor die prijs.

Bij deze webshops vind je duurzame producten en kledingmerken:

3. Kies een lokaal gemaakt product

Niet alleen zijn lokaal gemaakte producten ontzettend lekker omdat ze vers zijn (ze hoeven immers niet van ver te komen), maar ook hoeven ze vanwege precies dát feit dus geen lange weg af te leggen om naar Nederland te komen. Dat is wanneer het om eten gaat tenminste, maar ook als het om andere producten gaat: er zijn ontzettend veel toffe winkeltjes waar van alles met de hand wordt gemaakt bij jou in de buurt.

Waarom iets van AliExpress bestellen vanuit de andere kant van de wereld als er ontzettend veel toffe producten zijn die gewoon in Nederland of in de buurt zijn gemaakt? Denk bijvoorbeeld aan dingen als kunst, meubels, huidproducten, beddengoed en kleding.

4. Geef een uitje cadeau

Wie zegt dat een cadeau altijd letterlijk een product moet zijn? Hoe leuk is het om iets te doen samen met de ander? Van een workshop wildplukken, leren over permacultuur of estatic dance doen samen tot een dagje weg met z’n tweeën. Zo geef je én een origineel cadeau én heb je meteen meer quality time met de ander. Score! Tip: maak er een handgemaakte cadeaubon van zo dat het er ook echt van komt.

5. Maak je eigen cadeau

Dat brengt ons meteen op cadeautip #5: maak eigenhandig een cadeau voor de ander, dát is pas duurzaam. Iets zelf maken, kan natuurlijk zo groot of klein als je zelf wil. Van een pot met heerlijk zelfgemaakte granola met een strik en lieve brief erbij tot een vrolijke krantenbak of een persoonlijk gedicht met een zelfgemaakte kaars (dat is makkelijker en leuker dan je denkt!).

Het is persoonlijk cadeau wat het meteen waardevol voor de ander maakt en bovendien belast je er het milieu zo min mogelijk mee.

Happy Green Holidays!

Alleen tijdens Kerst? Inspiratie voor een heerlijke solo-Kerst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️