Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 2 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom het zo leuk is om cadeautjes te geven (aldus experts)

De tijd van feestdagen en cadeautjes is weer aangebroken. Niet alleen betekent dat gedichten schrijven, cadeaus uitzoeken, koken tot je een ons weegt en eindeloos veel etentjes afgaan, het betekent ook dat je (waarschijnlijk) heel wat cadeaus voor anderen gaat uitzoeken. Dat blijkt niet alleen leuk voor de ander, maar óók voor jezelf. Dit is waarom cadeaus uitzoeken voor een ander zo leuk is.

Als er iets is waar we als mens namelijk blij van worden, is het een ander iets geven.

Cadeaus geven

Een cadeau krijgen is natuurlijk fijn. Waarschijnlijk kan je je nog maar al te goed herinneren hoe het was als kind om cadeautjes voor je verjaardag, Sinterklaas of Kerst uit te pakken. Je kon niet wachten en je geluk niet op bij het krijgen van een cadeau.

Alleen wat blijkt? Een cadeau geven maakt bewezen óók gelukkig. Aan de Universiteit van Leiden geeft ontwikkelingspsycholoog Mara van der Meulen uitleg over waarom we eigenlijk blij worden van een cadeau geven.

Kleine acties waarmee jij vandaag nog een ander kunt helpen

Dat zit namelijk zo: iets geven aan een ander is een manier om de ander te laten zien hoe je hem of haar waardeert. Een soort knuffel in tastbare vorm. Het geeft heel even een goed gevoel, maar ook op de lange termijn werkt het goed.

“Het versterkt namelijk de relatie met de ontvanger. En als je een goede band met iemand hebt, zal hij of zij je eerder helpen als jij een keer in de problemen komt. Uit onderzoek blijkt ook dat anderen je aardiger vinden als je vrijgevig bent. En mensen die veel vrienden hebben, zijn gelukkiger dan mensen die zich eenzaam voelen.”

Toch een beetje voor jezelf

Een cadeau geven lijkt in eerste instantie dus goed voor de ander, maar als we dieper in het gebaar duiken, blijkt het op de termijn dus eigenlijk vooral een investering in onszelf. Een soort win-win situatie dus.

Uit onderzoek gedaan door de Universiteit van British Columbia blijkt zelfs dat we nóg gelukkiger worden van een ander blij maken met een cadeau dan onszelf een cadeautje schenken. We kid you not! Hoe meer geld de respondenten uitgaven aan een cadeau, hoe meer geluk zij ervaarden bij het geven ervan.

Per persoon verschillend

De resultaten uit het onderzoek zijn gemiddeld genomen. Of je echt blijer wordt van een cadeau krijgen of geven hangt natuurlijk af per persoon. “Wat ook meespeelt, zijn jeugdervaringen. Als je als kind veel met vriendjes hebt gespeeld die goed konden delen, is de kans groter dat je later als volwassene vrijgeviger zult zijn,” legt van der Meulen uit.

Met andere woorden: geef een ander een cadeau om een ander blij te maken én om aan jullie band te werken. Hoe mooi is dat?

Inspiratie nodig voor de feestdagen? Eerder tipten we al 5 groene cadeaus voor meer biodiversiteit en een mooiere wereld en dé duurzame gift guide voor alle beauty lovers.

Er is meer in het leven dan alleen gelukkig zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️