Maartje Vis
Maartje Vis Welzijn 4 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Ellen (59) neemt maandelijks een ijsbad: ‘Ondanks dat het water pijn doet aan mijn lijf, geeft het mij veel energie’

Eén keer in de maand duikt Ellen Gram in een ijsbad van 4 graden én dat ook gewoon in de winter. Met een groep van vijftien mensen verzamelt zij zich bij restaurant De Bosrand om daar de uitdaging aan te gaan.

En dat is een hele experience, volgens Ellen Gram (59) die de afgelopen twee jaar elke maand meegedaan heeft. “Het geeft heel veel energie als je uit het ijsbad komt. Het ademhalen is al helemaal bijzonder.”

De ijsbaden bij De Bosrand in Zuid-Holland, worden georganiseerd door Hans Emmink. Hij heeft zijn opleiding gedaan bij Wim Hof, die ook wel bekend staat als de Iceman. Voordat de deelnemers één voor één het ijsbad ingaan wat buiten neergezet wordt, doen ze ademhalingsoefeningen met elkaar. Achteraf is er een ontbijt en deelt iedereen zijn ervaringen.

Een ijsbad in combinatie met intens ademhalen: “Een hele bijzondere ervaring”

De ademhalingsoefeningen bereiden je voor om het ijsbad in te gaan. Ondanks dit een bijzaak lijkt te zijn, is dat achteraf nooit het geval. “Heel veel mensen komen voor het ijsbad, maar zijn uiteindelijk meer onder de indruk van bewust ademen en wat dat met je doet”, zegt Ellen.

Het effect dat ademhaling op je heeft, is lastig te beschrijven. “Iedereen denkt van ‘het zal wel’ totdat je het zelf een keer meemaakt. Het is heel bijzonder. Iedereen beleefd het op zijn eigen manier en de een durft zich er beter aan over te geven dan de ander.”

Volgens Ellen wek je een soort van kunstmatige hyperventilatie op. “Heel je lichaam gaat tintelen en dat is echt een heel bijzondere ervaring. Sommige mensen kunnen daarna gewoon vijf minuten niet ademen.”

Om dat te kunnen bereiken, doet ze met de groep vijf sessies van dertig keer heftig inademen. “Als je je ademhaling weer loslaat, wacht je vanzelf totdat je de prikkel krijgt om weer te ademen. Ondertussen gebeurt er zo veel in je lichaam, je bent even van de wereld“, licht ze toe.

Het ademhalen in combinatie met het ijsbad, stimuleert je immuunsysteem en er worden meer afvalstoffen in je lichaam afgevoerd.

Uitdaging

Volgens Ellen zijn de baden wel een uitdaging. “Als je als eerste het ijsbad instapt, maakt iedereen zo een schrikbeweging. Het water doet pijn aan je lijf. Als je heel lang uitademt, blijf je rustig en went je lichaam heel langzaam aan de kou en dan kan je het aan”, vertelt ze.

De een verdraagt de kou dan ook beter dan de ander. Sommige deelnemers ontspannen zich makkelijker dan de ander. Dat heeft ook met je pijngrens te maken.

Ondanks de kou, is het ijsbad nemen volgens Ellen het zeker waard. “Na een ijsbad voel je je hartstikke lekker en energiek. Voor mij persoonlijk is het ook een stukje uitdaging, want het is niet comfortabel. Als ik ervoor sta denk ik soms ‘waarom doe ik dit’, maar je voelt je heel goed als je het eenmaal gedaan hebt.”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️