Josje Smeets
Josje Smeets Liefde & Seks 1 aug 2022
Leestijd: 6 minuten

Hoe vind je ware liefde? Een psycholoog vertelt

The summer of love. Na jaren wachten staat ie nu toch eindelijk voor de deur. Opzwepende feestjes, open overhemden en omhoog waaiende jurken; kortom: seks, drugs & rock’ n roll. Dé ingrediënten om je liefdesleven eens een flinke oppepper te geven, toch? Nou… nee.

Of the summer of love goed is voor je seksleven? Ja. Maar voor je liefdesleven? Not so much. Gelukspsycholoog Josje Smeets legt uit hoe je de ware liefde dan wél gaat vinden.

Hoe vind je ware liefde?

Ware liefde bestaat niet. Eeuwige trouw is slechts een afspraak die je maakt. Hoe dat zit? Al van jongs af aan krijgen we geleerd dat er zoiets bestaat als de ware liefde. Doornroosje bleef stug in slaap tot de meest charmante prins knielde aan haar zijde en ook Sneeuwwitje herrees enkel van de dood toen haar ware liefde haar vond en kuste.

8 rode vlaggen op de eerste date

Dat was een beetje jammer voor de buurjongen die al jarenlang een stiekeme crush bleek te hebben op Sneeuwwitje. Hij maakte geen schijn van kans; immers, als je niet voor elkaar bestemd bent, dan zij dat zo.

Natuurlijk blijkt dit grote onzin. Lieve lezer, dit is een wake up call: de ware liefde bestaat niet.

Ware liefde bestaat niet

Er lopen op deze wereldbol minstens een paar miljard potentiële partners voor je rond en in theorie zouden zij allemaal de ware kunnen zijn. Dat wij Westerse mensen besloten hebben om monogaam te zijn en ons leven aan slechts één persoon te wijden heeft niets met ware liefde of voorbestemming te maken: eeuwige trouw is slechts een simpele -soms zelfs onuitgesproken- afspraak tussen twee mensen die van elkaar houden.

Waarom je waarschijnlijk met de verkeerde persoon gaat trouwen

In principe kun je deze afspraak met iedereen maken, maar het is het meest waarschijnlijk dat je deze commitment aangaat met een partner waartoe je je seksueel, maar ook intellectueel aangetrokken voelt.

Aan welke kenmerken voldoet de ware liefde?

Er is veel onderzoek gedaan naar langdurige liefdesrelaties. En wat blijkt? Stellen die het gelukkigst zijn en het het langst bijelkaar uithouden scoren hoog op 3 verschillende gebieden, te weten passie, intimiteit en engagement.

En het is goed om te weten dat je op elk van deze gebieden moet letten bij het vinden van jouw ware liefde (en dat kan die knappe prins(es) of de slungelige buurjongen of -dame zijn):

1. Engagement

Dit zijn verplichtingen die je met elkaar aangaat in een liefdesrelatie; je koopt bijvoorbeeld samen een huis, begint aan kinderen, jullie kopen een camper om mee op vakantie te gaan of jullie nemen een huisdier. Engagement is het zakelijk aspect van jullie relatie.

Als je hier goed in bent en je beide je steentje bijdraagt om aan deze verplichtingen te voldoen dan heb je al een derde kans op het slagen van je relatie.

Hoe groen date jij? 5 x inspiratie voor een duurzame (eerste) date

Ben je op zoek naar de ware liefde? Dan moet je ook zeker oog hebben voor het zakelijke aspect van je potentiële liefde van je leven. Natuurlijk stel je niet bij date #1 de vraag of hij/zij kinderen met wil, maar het is een goed teken dat jullie na verloop van tijd toekomstplannen smeden samen.

Tegenwoordig hangen veel stelletjes te lang in een zogeheten ‘prela’-fase waarbij geeneens van exclusiviteit gesproken kan of mag worden. Trap niet in deze valkuil. Wees transparant als je je goed voelt bij de ander en spreek je verwachtingen uit.

Mochten deze verwachtingen niet wederzijds zijn dan is dat natuurlijk pijnlijk, maar wel helder. Geef je eigen grenzen dus aan en maak daarmee zo snel mogelijk kans op die ene ware liefde voor jou. Want je weet: er zijn tig vissen in de zee.

2. Intimiteit in een relatie

Let wel; dit is geen seks. Intiem zijn in een liefdesrelatie betekent dat je elkaars beste vrienden bent en alles durft te delen. Je durft je kwetsbaar op te stellen en laat de ander ook zien wanneer je minder goed in je vel zit. Niet voor niets spreek je in de trouwgeloften uit ‘in voor- en in tegenspoed’.

Pas wanneer je volledige psychologische veiligheid ervaart bij de ander en echt het idee hebt dat je jezelf kan en mag zijn (en je partner omgekeerd ook bij jou), dan weet je zeker dat het op het vlak van intimiteit goed zit.

Aan het daten? Dit is jouw ideale partner volgens de sterren

Wanneer je nog op zoek bent naar de liefde, maar al wel een potentiële liefdespartner op het oog hebt, is het van belang dat je veel aandacht geeft aan de opbloeiende vriendschap tussen jullie. Stel elkaar veel vragen, toon oprechte belangstelling, deel zaken die je minder snel met een ander deelt en maak tijd om het gesprek aan te gaan. Telkens weer.

Natuurlijk is de eerste tijd van verliefdheid vooral een tijd waar de passie ervan af spat, maar stelletjes die de meeste kans van slagen hebben, zijn juist degenen die de passie weten af te wisselen met geweldige avonden samen zónder seks.

3. Passie

Tenslotte hebben we natuurlijk het meest in het oog springende aspect van een romantische liefdesrelatie: passie, oftewel seks.

Partners die continu aandacht blijven hebben voor dit gedeelte, scoren het hoogst op duurzaamheid. Maak tijd voor seks, praat over seks, varieer met seks en zelfs als je een keer geen zin hebt: seks anyway. Van seksen zelf krijg je uiteindelijk het meest zin in seks, aldus onderzoek.

Op date? Met deze 3 vragen ontrafel je de hechtingsstijl van je (eerste) date

Voor mensen die op zoek zijn naar de ware liefde is seks vaak het meest gemakkelijke gedeelte. Met alle verschillende dating apps is het verkrijgen van seks niet meer zo lastig als dat het 25 jaar geleden was (waarbij ik potentiële lovers eerst eens diep in de ogen moest kijken).

Toch is het belangrijk om al gauw kritisch naar seks te kijken: matchen jullie goed in bed? Is de seks gevarieerd? Windt hij of zij je op? Als je jezelf met hem of haar visualiseert één jaar van nu, wil je dan nog steeds het bed met hem/haar induiken? Anyway, je snapt me.

Ware liefde is meer dan emoties alleen

Concluderend kunnen we stellen dat de ware liefde niet alleen maar om gevoelens draait. En dat is moeilijk te bevatten als je nog in die eerste, alles overweldigende, verliefde fase verkeert. Geniet daar met volle teugen van, maar zodra de roze bril langzaam vervaagt, geef dan ook aandacht aan de vriendschappelijke en zakelijke kant van jullie prille relatie.

Dé 7 afknappers in de zoektocht naar een liefdespartner (aldus psychologen)

Want dát maakt of je nieuwe partner de ware is, niet of hij of zij al galopperend op het witte paard op je af komt gestevend. Af en toe rationeel naar de ander kijken is minder romantisch, true. Maar het heeft wel degelijk meer kans van slagen op deze manier.

En dan geldt ook voor jou: en ze leefden nog lang en gelukkig.

Wil jij meer geluk in je leven? Josje Smeets is gelukspsycholoog bij HelloBetty en helpt je graag verder. In haar boek Happy in 100 dagen leert ze je alles over hoe duurzaam gelukkig te worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️